tisdag 15 november 2016

Missing YouTitel: Neol gi-da-ri-myeo / Missing You
Genre: Thriller
Land: Sydkorea
År: 2016
Regi: Mo Hong-jin
I rollerna: Kim Seong-oh, Shim Eun-kyung, Yun Je-mun, Oh Tae-kyung

Handling: Hee-joo var sju år när hennes pappa blev mördad. Han arbetade då med ett fall som involverade en seriemördare. En person greps men dömdes endast för ett enda mord. Femton år senare släpps mördaren fri och jakten på upprättelse kan börja.

Omdöme: När det vankas koreansk thriller är det svårt att inte bli nyfiken. Denna hade ingen känd regissör och det var oklart vad det egentligen skulle vara för standard på den. Men som så ofta med koreanska filmer håller de en hög lägsta nivå. På ytan verkade det vara en hämndhistoria om en tjej som ska hämnas sin döda polisfar femton år senare. Men det skulle visa sig bli mycket mer än så.Hee-joo (Shim Eun-kyung) var bara sju år när hennes far blev mördad och dog i hennes armar. Nu har det gått femton år och mannen som allt pekade på var mördaren har avtjänat sitt straff för ett annat mord. Han är Ki-Bum (Kim Seong-oh), en otäck man som nu när han kommit ut inte bara har Hee-joo efter sig utan även den dödade polisens kollega Dae-Young (Yun Je-mun) och ytterligare en seriemördare efter sig.Hee-joo har uppenbarligen blivit ärrad för livet av händelserna kring hennes fars död. Hon jobbar på polisstationen med att städa och är en slags maskot för poliserna. Förmodligen har hon fått jobbet av sympatiskäl. Hela sin lediga tid spenderar hon med att "lära sig" om allt möjligt, inte minst om morden och planera sin hämnd. Under tiden sker nya mord och poliserna vill en gång för alla sätta dit Ki-Bum. Frågan är bara om han är skyldig till alla morden?En sak är säker och det är att det är en film som har många järn i elden. Vissa scener slängs in som man inte förstår vad de gör där eller vem/vilka det är, men någon stund senare förstår man och de fyller alltid en funktion. Det roliga är att man tvingar karaktärerna att prata med sig själva för att man ska kunna hänga med i allt som sker. Det är förvisso välkommet då det underlättar, men man märker att man tagit lite genvägar med manuset för att inte krångla till det för mycket.Har man sett en del koreansk thriller tidigare så kan man enkelt uttryckt säga att detta är en lättviktig koreansk thriller i jämförelse. Det är fortfarande en ganska bra och underhållande sådan med gott om stiliga mord, jakt till fots, spänning, blod, givetvis regn och de obligatoriska roliga scenerna (inte minst när polischefen sparkar sina poliser på smalbenen då de klantat sig). Särskilt inledningsvis tycker jag filmen får till det riktigt fint och jag får lite rysningar faktiskt. Det finns en sekvens när den andra seriemördaren kommer hem till vår frisläppta mördare Ki-Bum (som visar upp sin helt sjuka överkropp, typ nästan Christian Bale i The Machinist (2004)). Denna uppbyggnad och uppgörelse är riktigt snygg och häftig, precis som man vill ha det.Det går inte riktigt att jämföra med de allra bästa koreanska i genren, men då jag inte förväntade mig en toppfilm måste jag säga att jag blev klart nöjd. Den var fartfylld och bjöd på gott om scener som stack ut. Dessutom fick man en avslutning man inte riktigt hade förväntat sig. Alltid skönt när en film inte tar de tråkiga utvägarna och viker ner sig. Eftersom man inte hade någon karaktär att direkt hålla på så blev det mest att luta sig tillbaka och se vad man skulle bjudas på.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

---

Om visningen: Möter upp en vän som ska följa med på filmen. Kommer till Victoria 4 runt en kvart innan filmen börjar och insläppet visar sig redan ha börjat. När vi kommer in är det redan gott om folk där inne och raden där jag helst vill sitta är i princip helt full. Får ändå bra platser och kan se filmen utan några problem.

Efter filmen är vi hungriga och är på väg bort från Victoria när jag får syn på Carl från "Har du inte sett den?". Visar sig att han var på samma visning - igen. Han ska på en till film på Victoria snart så vi lämnar honom för att gå och äta.

2 kommentarer:

 1. Låter ändå som en spännande film även om de kör med en hel del exposition.

  När du ändå refererar till de bäst koreanska thrillers blir man ju lite nyfiken. Vilka tips kan du ge från genren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var spännande och ganska händelserik så den funkade absolut som underhållning för stunden.

   Jag hänvisar till min lista Sydkorea - Mina tio favoritfilmer där jag listar mina favoriter och även nämner några till.

   Radera