torsdag 17 november 2016

My First HighwayTitel: My First Highway
Genre: Drama
Land: Belgien
År: 2016
Regi: Kevin Meul
I rollerna: Aaron Roggeman, Romy Lauwers, Natali Broods, Mathias Sercu

Handling: Tonåriga Benjamin är på husvagnssemester med familjen i Spanien när han förälskar sig i en flicka som bor och jobbar i trakten. När hon berättar sin mörkaste hemlighet ger de sig av på en roadtrip som visar sig bli farligare än någon av dem kunnat ana...

Omdöme: Benjamin (Aaron Roggeman) följer med sina föräldrar och sin yngre bror på husvagnssemester och anländer till campingen i Spanien. Pappa lär honom att köra, han får ta hand om sin lillebror och så får han upp ögonen för en söt tjej (Romy Lauwers) som jobbar i den lokala butiken med sin mamma. Hon och Benjamin börjar umgås och innan han vet vad som händer har hon virat honom runt sitt lillfinger. Hon får honom att ta familjens bil och ge sig ut på en roadtrip som kommer leda till oanade resultat. Det blir en resa som tvingar Benjamin att växa upp snabbt.Det här är en film som är relativt kort, men då den i princip endast handlar om två personer (i synnerhet Benjamin) blir det emellanåt något enformigt. Redan under inledningen känner man att man kunde ha dragit ut på flera scener, liksom byggt upp en stämning och lite mer av en karaktärsuppbyggnad. Man låter inte riktigt scenerna få tid på sig att skapa känslor och istället känns det något stressat fram till att Benjamin och tjejen (som aldrig nämns vid namn) sätter sig i bilen och ger sig ut på vägarna.Det blir sen något bättre längre in i filmen när Benjamin inser att det är allvar. Hans tonårsliv är inte längre en lek som det varit fram till denna punkt. Tjejen han är med har fått honom att göra saker han normalt sett kanske hade potential till, men nog inte hade gjort om det inte vore för henne. Han vill givetvis imponera på henne och kär som han är gör han dumma saker.Även om filmen inte får till det så att man känner mer, har den en del att tänka på. Tyvärr finns ingen karaktär att sympatisera med då Benjamin ganska tidigt visar upp tendenser om att inte vara en helyllekille. Det skulle då vara hans yngre bror som är med på ett hörn och verkar vara en bra kille. Men nej, de två huvudpersonerna är det svårt att känna för och när filmen inte har så mycket annat att bjuda på blir det en ganska lättglömd film, om än inte helt ointressant.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

---

Om visningen: Anländer till Victoria ganska tidigt och får en bra plats i salong 4. Till höger om mig sätter sig per omgående en ung kvinna som ringer ett samtal och pratar tyska i telefonen. Sen plockar hon upp sin matlåda och börjar glufsa i sig sina medhavda mackor. Som tur är luktar det inte något särskilt om dem. Var orolig att det skulle lukta sauerkraut eller liknande... Efter en stund kommer så hennes pojkvän och sätter sig på platsen bredvid mig som var ledig. Jag flyttar då en plats åt sidan för att få en tom stol mellan oss.

Under reklamen dyker det upp ett par som sätter sig till vänster om mig, längst in på raden. Tjejen har en stark parfym på sig som sedan luktar under hela filmen. Hon har också en påse godis som hon har på marken (i sin väska?) som hon sen under hela filmen plockar från, en efter en som hon suger på och ger ifrån sig "sugljud". Något irriterande under filmens tystare scener, men som tur är slutar hon efter ett tag.

Sen skedde en rolig grej ungefär i mitten av filmen. Under ett lite lugnare parti där de två huvudkaraktärerna är ute på kvällen/natten, hörs det plötsligt snarkningar från en storväxt man som sitter ensam ute på kanten i salongen. Ett par av oss i publiken skrattar lite lätt åt det hela. Kort därefter väcks han dock av ett högt ljud i filmen.

Efter filmen är det ett F2F med regissören Kevin Meul. Kul med tanke på att det var en ganska liten film, synd att den inte var bättre dock, men men. Visar sig att det var hans långfilmsdebut, men han lär vara känd för sina kortfilmer. Han nämner bl.a. att denna film och en del av hans kortfilmer används i utbildningssyfte för ungdomar i Belgien. Att de leder till många och bra diskussioner. Detta var dock inte orsaken till eller tanken bakom varför han gjorde filmen, utan det blev bara så.

Han fortsätter med att säga att Aaron Roggeman i huvudrollen som Benjamin valdes för rollen då regissören hade haft honom i en av sina kortfilmer. Men han var för ung för rollen när de skulle hitta någon att spela Benjamin. Efter att ha träffat över hundra unga killar kändes det inte rätt. Men eftersom filmen blev uppskjuten ett år eller så p.g.a. finansiella problem, blev han aktuell då han nu hade växt till sig och var 16 år när filmen spelades in.

Han nämner även en rolig sak om hur man valde att spela in filmen. Han och filmens fotograf bestämde sig för att spela in filmen i stil med Tom & Jerry (!). Vad han menade var att man endast får se Tom & Jerry (här Benjamin och tjejen) medan alla andra i filmen är ur fokus eller kapade så man inte ser huvudet och liknande. Detta var speciellt kul att höra då skådespelarna som spelar Benjamins föräldrar lär vara ganska kända i Belgien. Folk hade noterat att de skulle vara med, men sen hade de missat dem i filmen p.g.a. att de alltså sällan syns tydligt.

Det blir ett intressant och bra F2F, trots att mikrofonerna inte fungerar (trots att man innan filmen lovade att ha mikrofoner). Som vanligt strular något med F2F under festivalen. Nu sköttes det bra av moderatorn och det var en liten salong så det gick an (även om några pensionärer krävde att det skulle talas högre), men fortfarande trist för alla inblandade.

2 kommentarer:

 1. Ojojoj, glufsa-matattacken, doftattacken, karamell-sörplingsattacken och så det obligatoriska f2f strulet. Låter som att visningen i sig var mer händelserik än filmen! :-)

  Victoria 4 är dock en trevlig liten salong, nästan i klass med Grand 4... Jag såg Paterson där på V4 igår kväll... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid ska det vara något, men å andra sidan, vad vore festivalen utan allt detta? ;)

   Filmen var absolut inte dålig, bara att den hade lite svårt att engagera.

   Jo, V4 är klart trevlig. Duken är inte heller för liten, ganska lagom.

   Radera