söndag 13 november 2016

SuntanTitel: Suntan
Genre: Drama/Komedi/Romantik/Thriller
Land: Grekland/Tyskland
År: 2016
Regi: Argyris Papadimitropoulos
I rollerna: Makis Papadimitriou, Elli Tringou, Pavlos Orkopoulos, Yannis Tsortekis

Handling: Livet för medelåldersläkaren Kostis tycks vara förbi. Men så kommer sommaren med dess nakenbad och festande turister. Kostis träffar 21-åringen Anna och blir inbjuden in i hennes värld av lust, passion och äventyr. Men allt som är gott varar inte för evigt och det verkar som att Kostis har gläntat på Pandoras ask. Hinner han stänga den igen innan det är för sent?

Omdöme: Kostis (Makis Papadimitriou) anländer till en liten grekisk ö lagom till jul. Han är den lilla stadens nye läkare. Under vintern bor det runt 800 människor där, uppskattar stadens borgmästare (Pavlos Orkopoulos). Kostis kan i lugn och ro påbörja sitt jobb och lära känna stadens invånare. Hans liv är nu allt annat än livfullt, men han försäkras av den lokale (och övervintrade) casanovan Takis (Yannis Tsortekis) att det blir fullt ös på sommaren.Sommaren kommer och mycket riktigt blir det livat värre på ön. Turistsäsongen är här vilket även betyder högsäsong för stadens läkare Kostis. Snart får han in en ung patient i Anna (Elli Tringou) som fallit av mopeden. Hon visar sig vara 21 år och är där med sina fyra vänner som pratar engelska. Anna visar sin tacksamhet mot Kostis som snabbt tar det som en invit. Inom kort börjar han hänga på stranden där Anna och hennes vänner badar och har kul - nakna.När jag fick upp ögonen för den här filmen fick jag en känsla av att det kunde vara lite som en tidigare festivalfilm, nämligen isländska Virgin Mountain (2015). Alltså en ganska mysig liten film med en del drama, komedi och romantik. Det visar sig att man får detta, men kryddat med en mörkare historia som även bjuder på en del thriller-inslag.Kostis går från att vara en omtyckt, om tystlåten läkare till att hänga med de mycket yngre "vännerna" på stranden om dagarna och de lokala nattklubbarna om kvällarna och nätterna. Han får snart svårt att få allt att gå ihop eftersom han blir så förtjust i Anna. Det största problemet är att Anna uppmuntrar Kostis vilket gör att han känner sig helt hemma i gänget. Han känner dessutom att han och Anna har något på gång. Frågan är vad som händer när det roliga är över? Hur kommer Kostis hantera det hela på?Det blir en ganska mörk historia vi bjuds på, ja åtminstone efter den inledande tredjedelen då Kostis och gänget mest festar och har kul. Kostis sticker givetvis ut då han inte direkt passar in i gänget, men de välkomnar honom. Sakta men säkert blir det dock uppenbart att Kostis inta hanterar situationen så bra. Vad som sker är ett resultat av att uppmuntra en person man inte vet något om. Hans reaktion må inte vara normal, men viss förståelse kan jag faktiskt ha, särskilt som man förstår att hans liv inte varit så jättebra de senaste åren.Måste erkänna att filmen inte riktigt blir så som jag hade trott. Hade helt enkelt förväntat mig en lite lättsammare historia. Men det betyder absolut inte att filmen är sämre än väntat, alltså bara annorlunda. Gillar även att den målar upp en situation som skulle kunna utveckla sig på det här sättet. Det händer säkerligen oftare än man tror, speciellt på festställen som dessa. Det hjälper även att skådespelarna gör vad de ska. Makis Papadimitriou i huvudrollen är t.ex. äckligt bra i vissa scener, verkligen övertygande.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.3

---

Om visningen: Anländer till stora biografen Skandia runt en kvart innan filmen ska börja (kl. 10 på en lördag). När jag kommer in i foajén är det i princip inga människor. Men så ser jag att de redan börjat insläppet. När jag kommer in i salongen är det dock i princip tomt så det är bara att slå sig ner på platsen man ville ha.

Efter en stund får jag syn på ett bekant ansikte. Det är Carl från "Har du inte sett den?" som sätter sig en bit längre bort på raden bakom. Går fram och hälsar och pratar lite innan det är dags att slå sig ner igen.

Visningen går sen utan några direkta problem. Men en sak måste jag nämna. Någon hade hällt ut en massa läsk eller något på raden där jag satt (förmodligen dagen innan) så skorna liksom klistrades fast och lät när man lyfte på dem. Detta gjorde att jag flera gånger under filmens gång "lät" när jag flyttade på benen. Något irriterande (åtminstone för egen del), men det verkade inte störa andra. Hörde även att någon bakom mig hade samma problem ett par gånger...

2 kommentarer:

 1. Läsk-på-golvet-attacker!

  Låter som en klart intressant film. Synd att jag missade den. Jag tror vi såg Virgin Mountain tillsammans! Den var klart bra, men jag förstår inte riktigt kopplingen till denna film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, ja det var klibbigt värre där på Skandia!

   Klart intressant film som växt på mig sen visningen. Gillade den då också, men höjde betyget lite grann då jag tänkt på den. Typisk festivalfilm!

   Stämmer bra, vi såg Virgin Mountain tillsammans på Grand 4 om jag inte missminner mig.

   Kopplingen är att jag fick känslan av att det kunde vara en liknande film när jag läste om den och såg trailern. En ensam, medelålders man som blir kär och allt. Den stora skillnaden är att denna blev allt mörkare. VM hade ju också lite sånt, men denna är klart mörkare längre in i filmen.

   Radera