tisdag 27 december 2016

Grupo 7Titel: Grupo 7 / Unit 7
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Spanien
År: 2012
Regi: Alberto Rodríguez
I rollerna: Antonio de la Torre, Mario Casas, Joaquín Núñez, Estefanía de los Santos

Handling: Kompromisslös, rå skildring av ett laglöst Sevilla. Den unge polisen Ángel och hans hetlevrade kollega Rafael ingår i en specialenhet med uppdrag att krossa stadens eskalerande droghandel inför Expo 1992. Deras strategi blir en succé, men våldet, girigheten och korruptionen kommer snart att hinna ikapp dem.

Omdöme: Den trevliga spanska thrillern La isla mínima (2014) gjorde en nyfiken på att se mer av dess regissör Alberto Rodríguez. Detta var filmen han gjorde innan dess och även denna gång handlar det om området runt Sevilla. Historien utspelar sig under åren som leder fram till Expo 1992 som ska hållas i Sevilla. Eftersom alla blickar kommer vara på staden, vill man komma till botten med stadens drogproblem.En grupp narkotikaspanare inom polisen om fyra personer, kallad "Grupo 7" tar sig an uppdraget. Ledda av gruppens ledare Rafael (Antonio de la Torre) och nykomlingen Ángel (Mario Casas) blir de knarkligornas och knarkarnas värsta mardröm. De skyr inga medel för att få resultat vilket ökar antalet anmälningar mot polisen, men eftersom gripandena och konfiskeringen av en stor mängd droger är så positiv, ser man mellan fingrarna. Men gruppen börjar i hemlighet även beslagta en del droger som de sen tjänar pengar på vid sidan om. Det är bara en tidsfråga innan situationen blir ohållbar.Den ambitiöse Ángel uppvisar inga som helst spärrar och är villig att gå hur långt som helst för att få resultat. Detta trots att han har fru och ett nyfött barn att tänka på. Den mer erfarne Rafael är mer av en ensamvarg och är hård i sina metoder, men vet också var gränsen ska dras. De två hamnar snart i kollisionskurs med varandra vilket inte bara blir ett riskmoment under ingripandena utan även för deras affärer vid sidan om.Det är kul att återse Antonio de la Torre, Spaniens svar på Chuck Norris efter att ha sett honom i The Fury of a Patient Man (2016). Återigen uppvisar han en Chuck Norris-stil där hans karaktär många gånger är tystlåten och liksom försöker skrämma de runt honom med sin blick (och sitt skägg). Blir faktiskt ganska komiskt.Filmen som sådan puttrar mest på under kanske halva filmen innan den blir något bättre längre in när gruppen får internutredare efter sig och även blir hotade. Nu känner man att allt är möjligt och ingen kan känna sig säker. Man hade dock bara önskat att man gjort allt lite bättre. Det är helt enkelt inte lika tätt och välgjort som det var i La isla mínima, även om det inte är dåligt. En sak som hade kunnat höja allt ett snäpp hade varit om man försökt få till samma stil på fotot som de autentiska klippen har som dyker upp inför varje nytt år.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

 1. Klart godkänd
  https://filmitch.wordpress.com/2015/02/15/grupo-7-2012-spanien/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Godkänd, håller med. Dock inget speciellt, särskilt med tanke på att regissörens La isla mínima var klart mycket bättre.

   Radera