fredag 9 december 2016

Kirk Douglas 100 år - 10 favoriter med Kirk


Kirk Douglas föddes den 9:e december 1916 och fyller 100 år idag! Denna klasskådespelare, och far till Michael Douglas, måste givetvis hyllas. Därför bjuder jag på mina tio favoritfilmer med Kirk Douglas.

Filmerna presenteras i årtalsordning.

Out of the Past (1947)

Jeff är en f.d. privatdetektiv som flytt sitt förflutna och sköter nu en bensinmack i en liten stad. Men hans förflutna hinner ikapp honom och han måste återvända till storstaden där faror, korruption, rävspel och dubbelspelande kvinnor är en del av vardagen.

I Walk Alone (1948)

Frankie Madison återvänder till New York efter att ha avtjänat ett 14-årigt fängelsestraff. Han förväntar sig hälften av det han och hans partner, Noll "Dink" Turner, kom över då Frankie åkte fast och Noll klarade sig. Noll är nu en framgångsrik nattklubbsägare, men en av hans flickvänner vänder sig mot honom...Champion (1949)

En samvetslös boxare slår sig fram till toppen, och tvingar allt och alla som kommer i hans väg att stiga åt sidan. Han njuter av att vara en hjälte i folkets ögon, trots att han inte får särskilt många vänner på vägen.


Ace in the Hole (1951)

Charles Tatum är en misslyckad journalist på en landsortstidning i New Mexico. Allt tar en vändning när en man fastnar i en gruva och Tatum av en slump passerar gruvan. Tatum ser sin chans att skapa sig ett namn som journalist och gör allt för att dra ut på räddningsaktionen. Han skickar dagliga rapporter till en stor tidning och storyn blir snart en nationell angelägenhet.

Detective Story (1951)

Jim McLeod är en tuff och cynisk polisdetektiv i New York. Han tror stenhårt på att följa lagen och vara lika hård mot alla misstänkta. Hans nuvarande huvudvärk är Karl Schneider som är misstänkt för att ha utfört olagliga aborter på ett flertal kvinnor som dött. Schneiders advokat informerar poliskommisarien på polisstationen att McLeod inte får komma i närheten av hans klient som frivilligt tänker komma in på förhör. Detta blir en dag ingen kommer glömma.


Paths of Glory (1957)

En omöjlig attack under första världskriget avbryts av de få överlevande soldaterna. Deras överordnade förstår inte situationen, utan vill statuera ett exempel, men soldaterna försvaras av sin modige regementschef.


Spartacus (1960)

Spartacus är en slav och gladiator som efter provokation sätter sig upp mot det mäktiga Rom. Han får tusentals slavar med sig i kampen.

Lonely Are the Brave (1962)

En cowboy i ett modernt samhälle har kommit för att försöka frita en gammal vän som sitter fängslad. För att ha en chans att uppnå detta ser han till att själv blir fängslad.
Seven Days in May (1964)

General James Mattoon Scott tycker att president Lyman är för ödmjuk mot Amerikas fiender. Scott planerar nu ett militärt övertagande av USA. Det kommer fram till presidenten - men det gäller att få fram bevis mot Scott och den enda som kan ge det är Scotts bäste vän, överste Casey.
Tough Guys (1986)

För 30 år sedan åkte två män fast för tågrån. Nu är straffet avtjänat och de två har blivit mycket äldre. Världen där ute är inte som den en gång var, men det visar sig att gubbarna inte glömt de gamla takterna...

8 kommentarer:

 1. Kul att du uppmärksammar denna gamle filmhjälte som säkert inte är så värst känd bland yngre filmälskare...

  Hade varit kul om du rankat filmerna dock. Orkar du ranka topp 5 i alla fall? Pretty please? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upptäckte igår att han skulle fylla år och då var det givet att man skulle fixa en liten hyllning.

   Jag rangordnade filmerna från början, men sen lät jag bli. Här kommer rangordningen:

   10. Tough Guys (1986) 3/5
   9. Champion (1949) 3/5
   8. I Walk Alone (1948) +3/5
   7. Spartacus (1960) +3/5
   6. Seven Days in May (1964) -4/5
   5. Ace in the Hole (1951) 4/5
   4. Lonely Are the Brave (1962) 4/5
   3. Out of the Past (1947) 4/5
   2. Detective Story (1951) +4/5
   1. Paths of Glory (1957) +4/5

   Ungefär så där skulle det se ut.

   Radera
 2. Trevligt att du också valt att uppmärksamma hans födelsedag, det är ju en riktig Hollywood ikon! Bra lista för övrigt, kul att se Hårda Grabbar på den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, det är verkligen en ikon och 100 år är väl värt att uppmärksamma när man haft en sådan karriär.

   Radera
 3. Hail to the Great Douglas! Den enda filmen jag saknade personligen var There Was a Crooked Man... (1970) i par med Henry Fonda. Extra kul också att deras barn spelade mot varandra nio år senare. //CF

  SvaraRadera
  Svar
  1. There Was a Crooked Man... har jag inte sett, men ska kollas upp en vacker dag. Tack för tipset!

   Radera
 4. KIRK DOUGLAS CANONMOVIES

  http://canonmovies.blogspot.com.es/2011/07/kirk-douglas-top-10.html

  SvaraRadera