torsdag 1 december 2016

Mina favoritfilmer - 1955

Ett oerhört svårt år att rangordna, speciellt på den övre halvan. Fyra-fem filmer som alla slåss om topplaceringarna och där det inte finns någon given favorit som sticker ut mer än någon annan. Därför kan ordningen bland topp fem kastas om friskt.

På topp tio återfinns filmer från:

8 USA
2 Frankrike

Uppdatering: House of Bamboo tar sig in på plats #8. Det betyder att Lady and the Tramp åker ur listan. 25/12-17

Uppdatering: All That Heaven Allows tas bort från listan då The Seven Year Itch tar sig in på plats #6. 6/7-19

Uppdatering: Rebel Without a Cause tar sig in på plats #8. Mister Roberts åker ur listan. 24/7-20

Uppdatering: The Man from Laramie flyttas upp till #4 och byter plats med Les diaboliques som hamnar på #5. 11/10-20


#10 House of Bamboo (Samuel Fuller)Ett amerikanskt brottssyndikat rånar ett tåg lastat med maskingevär i Tokyo. En amerikansk f.d. soldat medverkar i rånet men dör innan han hinner tala om för polisen vem som är ledare för ligan. Armén tar hjälp av utredaren Eddie Kenner som får i uppdrag att infiltrera ligan och avslöja dem.

En film-noir i färg för ovanlighetens skull, och som dessutom utspelar sig i Tokyo. Trevlig på alla sätt och vis med en bra huvudskurk, ett elegant färgfoto och en ganska tät historia.


#9 New York Confidential (Russell Rouse)Yrkesmördaren Nick Magellan blir värvad att jobba för den korrupta affärsmannen Lupo, som styr över ett brottssyndikat i New York.

En film-noir som blivit lite bortglömd, men som uppvisar kvalitet i det mesta. Duktiga Richard Conte och Anne Bancroft syns bl.a. och filmen bjuder på lite av allt av det man gillar i genren.


#8 Rebel Without a Cause (Nicholas Ray)Jim är rikemanssonen som hamnar i konflikt med allt och alla. Han råkar i trubbel med polisen, blir kär i Judy och råkar i slagsmål med hennes pojkvän.

En 50-tals klassiker, inte bara p.g.a. den ikoniska rollen för James Dean utan även för att det är en bra film. En film som fungerar bra som tidsdokument över 50-talets ungdomar.


#7 To Hell and Back (Jesse Hibbs)Filmen är en biografi över huvudrollsinnehavaren Audie Murphys upplevelser under Andra världskriget. Under striderna i Europa utspelade sig många tuffa strider, samtidigt som Murphy vann alltmer respekt bland sina stridskamrater.

Mer än bara en krigsfilm i mängden då det handlar om Audie Murphy som spelar sig själv. Gott om bra krigsscener och det höjer att Murphy (som var en av de mest dekorerade amerikanska stridssoldaterna någonsin) alltså spelar sig själv. Filmen lär ha varit filmbolaget Universals största kassasuccé ända fram till 1975 och filmen Jaws.


#6 The Seven Year Itch (Billy Wilder)Som många andra av Manhattans gifta män, skickar Richard Sherman sin fru och son till landet över sommaren, medan han stannar kvar och jobbar. Trots frossandet i det temporära ungkarlslivet, är han fast bestämd att inte festa runt och flörta som många andra gör. Men hans överaktiva och livliga fantasi lägger i högsta växeln när en förtjusande okonventionell blondin flyttar in ovanpå.

Klassisk Billy Wilder komedi med Tom Ewell och Marilyn Monroe som charmar en med sin humor respektive skönhet. Kvick och rolig dialog och det eleganta CinemaScope-formatet gör även sitt till att det blir en mysig film.


#5 Les diaboliques (Henri-Georges Clouzot)På en avlägsen internatskola på den franska landsbygden utspelas ett dödligt passionsdrama. En bedragen hustru och en misshandlad älskarinna har mer gemensamt än samme man - de fruktar och hatar den sadistiske despoten lika mycket. Tillsammans planerar de två kvinnorna det perfekta mordet med ett vattentätt alibi, men någonting går fruktansvärt snett.

Filmen och regissören som lär ha fått självaste Alfred Hitchcock att göra Psycho. Detta är en fransk klassiker som inte minst har en tät och minnesvärd upplösning.


#4 The Man from Laramie (Anthony Mann)Will Lockhart är besatt av att finna den man som sålde vapnen till indianerna som resulterade i hans broders död.

Favoriten James Stewart och regissören Anthony Mann gjorde flera filmer ihop. Detta är en av de allra bästa. Vill minnas att den har en titellåt som sätter sig och har även flera minnesvärda scener. James Stewart är aldrig fel.


#3 Rififi (Jules Dassin)Fyra män planerar den perfekta kassaskåpskuppen mot en juvelbutik. Men den mänskliga faktorn smyger sig snart in i bilden och problemen börjar torna upp sig.

Klassisk kuppfilm och film-noir som den amerikanske regissören Jules Dassin gjorde i Frankrike när han var svartlistad hemma i USA. Innehåller bl.a. en klassisk kuppsekvens på upp emot 30 minuter helt utan dialog.


#2 Kiss Me Deadly (Robert Aldrich)Privatdeckaren Mike Hammer plockar en natt upp en vacker kvinna i sin bil. Det visar sig att kvinnan är förföljd av ett gäng skurkar. Efter en vild biljakt som slutar med att Hammer tvingas utför ett stup, omkommer hon medan Hammer överlever. Han bestämmer sig för att hitta hennes mördare.

En stark film-noir som bjuder på gott om mystik och även något utöver det vanliga - lite sci-fi. Har inte minst ett av de mer minnesvärda sluten inom film-noir som man inte glömmer i första taget.


#1 The Desperate Hours (William Wyler)Dan Hilliard är en bekväm tjänsteman med fru och två barn som bor i ett trevligt förortshem. Hans värld är i ordning, faktiskt förutsägbart, men när den dömda mördaren Glenn Griffin rymmer från fängelset med sin yngre bror Hal och en hänsynslös typ vid namn Kobish, tar de tre männen över Hilliards hem.

Film-noir och ett kidnappningsdrama med Humphrey Bogart i spetsen. En klassiker som bjuder på gott om tät stämning och spänning.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

All That Heaven Allows
East of Eden
Lady and the Tramp
Mister Roberts

---

Sämsta filmen: Killer's Kiss

Tidig Stanley Kubrik som inte når upp i närheten av samma klass som hans senare filmer, även om den inte är usel.


Största besvikelsen: The Night of the Hunter

Absolut inte en dålig film och jag uppskattar till viss del denna klassiker, men det är långt ifrån en toppfilm i mina ögon.

8 kommentarer:

 1. Ok, då har jag (minst) nio filmer kvar att se från 1955 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter strålande kul! :) Ser fram emot att se några 50-talare dyka upp hos dig inom en snar framtid...

   Radera
 2. Har sett 2 av filmerna du nämner, Lady och Lufsen (bra barnfilm) och The Night of the Hunter (besvikelse för mig med).
  Sen har jag också sett The Trouble with Harry (trist) och Bad Day at Black Rock (riktigt bra).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, L&L funkar fint. The Night of the Hunter uppskattas av många, men inte en personlig favorit.

   Harry har jag sett. Ingen av Hitchcocks bättre, håller med.

   Bad Day... har jag sett två ggr och den är helt ok, men vill gilla den mer. Inte i min topp tio.

   Radera
 3. Bra lista, Rififi är min årsfavorit. Saknade dock Rebel Without a Cause, inget för dig m.a.o? Sedan undrar jag vilken Douglas Sirk-film som är din favorit? //CF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Rebel Without a Cause och de övriga James Dean-filmerna har jag faktiskt inte sett... än. Har väntat på rätt tillfälle att se dem, men har hela tiden skjutit på det.

   Vad gäller Douglas Sirk har jag samlat de sedda filmerna av honom under hans namn i kategorin regissörer. Då ser du ganska snabbt att favoriten är Written on the Wind :)

   Hade en Douglas Sirk-vecka med sju av hans filmer som jag sammanfattade här.

   Radera
 4. YEAR 1955: TOP 10 FILMS CANONMOVIES

  http://canonmovies.blogspot.com.es/2015/05/year-1955-top-10-films.html

  SvaraRadera
 5. YEAR 1955: TOP 10 FILMS ANGUSFLY

  http://canonmovies.blogspot.com.es/2014/03/year-1955-top-10-films-by-angusfly.html

  SvaraRadera