onsdag 21 december 2016

RunTitel: Run
Genre: Action/Komedi/Thriller
Land: USA
År: 1991
Regi: Geoff Burrowes
I rollerna: Patrick Dempsey, Kelly Preston, Ken Pogue, Marc Strange

Handling: Charlie blir felaktigt misstänkt för att ha mördat sonen till en boss i den undre världen. Snart har han både yrkesmördare och korrumperade snutar i hälarna. Nu gäller det bara att fly för livet.

Omdöme: Även om det är en tidig 90-tals film så lever känslan av sent 80-tal fortfarande tydligt kvar. Inledningsvis när vi får möta Charlie Farrow (Patrick Dempsey) får man definitivt vibbar av att det kommer vara en ungdomsfilm man får ta del av. Charlie är en juridikstuderade kille som jobbar extra och gillar att spela poker om pengar med sina kompisar. Han är känd för att vara en kille som har turen med sig.När Charlie ska leverera en Porsche åt sin arbetsgivare, ger han sig ut på vägarna. Men han pressar Porschen för mycket och får lämna in den på en verkstad i en mindre stad. Som tidsfördriv tar han sig till en svart spelklubb efter tips från sin taxichaufför. Väl på klubben har han trevligt, träffar Karen (Kelly Preston) som jobbar vid pokerbordet och hamnar i bråk med en storväxt man som av en olyckshändelse dör. Killen visar sig vara son till Halloran (Ken Pogue) - spelklubbens ägare och den mäktigaste mannen i staden. Charlie anklagas för mord och polisen, som till stor del är korrumperad börjar tillsammans med Hallorans mördare jaga Charlie. Den som tillfångatar honom lovas $50.000...Vad som börjar som en lättsam ungdomsfilm övergår till att bli en ganska så trevlig actionthriller med humoristiska inslag. En stor del av humorn bjuder två korrumperade poliser på i form av O'Rourke och Smithy där främst O'Rourke visar sig vara en blodtörstig (eller snarare pengakåt) person. Detta radarpar kommer leda jakten på Charlie och den enda som verkar kunna bli hans räddning är (så klart) tjejen han flirtat med på spelklubben, Karen.Man kan inte påstå att detta skulle vara någon superbra film, men det hade man väl inte heller förväntat sig. Däremot är den tillräckligt underhållande med gott om action och en del humor som får en på bra humör. Mer än så kan man egentligen inte förvänta sig av en sån här film. Det som är mest synd med filmen är att man inte sympatiserar med Patrick Dempsey i huvudrollen. Han spelar på ett ganska jobbigt sätt som gör att man redan tidigt önskar att han skulle få bita i det sura äpplet. Å andra sidan ska han ju vara en kille med tur så...

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

  1. Åh! Har kära minnen av den här adrenalinhöjaren. Hyrde den för många år sedan och blev överraskad just över hur bra den var. Håller tummarna för en Blu-ray utgåva, så jag kan se om den håller än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var första gången jag såg den och kände inte till den sedan tidigare. Kände för lite action och det bjöd den på. Funkar helt klart för stunden, bara man inte förväntar sig för mycket.

      Radera