tisdag 20 december 2016

The Man from LaramieTitel: The Man from Laramie / Mannen från Laramie
Genre: Västern
Land: USA
År: 1955
Regi: Anthony Mann
I rollerna: James Stewart, Arthur Kennedy, Donald Crisp, Cathy O'Donnell

Handling: Will Lockhart är besatt av att finna den man som sålde vapen till indianerna, eftersom detta resulterade i hans broders död.

Omdöme: Den omtyckte Will Lockhart (James Stewart) anländer till en liten stad som är omgiven av farligt Apacheområde. Han levererar varor till affärsägarinnan Barbara Waggoman (Cathy O'Donnell) och ska återvända hem. Men snart hamnar han i luven på far och son Waggoman och deras förman Vic (Arthur Kennedy).Eftersom Wills yngre bror några månader tidigare blev dödad i området av gevärsbeväpnade indianer, misstänker han att någon i staden försett dem med dessa vapen. Han anser att den som sålde vapnen till indianerna ligger bakom hans brors död och hans misstankar riktas snart mot familjen Waggoman.Favoriten James Stewart och duktige regissören Anthony Mann gjorde sammanlagt åtta filmer ihop, varav fem västerns. Detta blev deras sista ihop, och bra är den. Jag mindes egentligen bara två saker från filmen och det var att den hade en trevlig titelmelodi och en stark avslutning. Titelmelodin är mycket riktigt klart trevlig och musiken för övrigt är passande för en västern. Filmen visar sig dock inte ha en så där jättestark avslutning, utan är istället genomgående klart bra.Det kanske inte är en film eller västern med de där scenerna som sticker ut och sätter sig för alltid. Det behöver den inte ha eftersom den från början till slut håller en jämnbra nivå, ett par bra karaktärer och prestationer och dessutom är den snygg att titta på i det breda CinemaScope-formatet som gör sig så bra i en film som denna. Själva handlingen är kanske inte revolutionerande, men funkar klart bra med tre på olika sätt farliga män för Will Lockhart.Svagaste karaktären är nog Barbara Waggoman som inte har mycket att tillföra, mer än att vara en slags mellanhand som inte vet vad hon vill. Istället får Kate Canaday (Aline MacMahon) stå för listen och charmen som kvinnan som har en liten gård och ett förflutet med Waggoman Sr. Vid sidan om henne och James Stewart är det utan tvekan Arthur Kennedy och hans Vic som är den intressantaste karaktären.Det är karaktärerna, fotot och den fina stämningen som gör det här till en kvalitetsvästern. Den har inte bara en hämndhistoria som funkar utan även en laddad far-son relation, en förman som man inte riktigt vet var man har och en del annat som gör att man inte får några svackor. Det är bara att konstatera att man sällan blir besviken på en film med James Stewart. Denna är bra, klart bra.4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Rak fyra? Detta är en film vars titel jag känner väl till men jag har inte sett den än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer bra, en rak fyra blir det. Såg den första gången på Cinemateket för många år sen och gillade den även då, men den var nog ännu vassare än jag kom ihåg den som.

      Radera