tisdag 3 januari 2017

Invasion of the Body SnatchersTitel: Invasion of the Body Snatchers / Världsrymden anfaller
Genre: Skräck/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1956
Regi: Don Siegel
I rollerna: Kevin McCarthy, Dana Wynter, King Donovan, Larry Gates

Handling: Science-fiction-klassiker med antikommunistiskt budskap om en amerikansk småstad där invånarna successivt ersätts av känslolösa kopior som kläcks ur ärtskidor från yttre rymden.

Omdöme: Dr. Miles Bennell (Kevin McCarthy) har varit på ett läkarkonvent en tid och återvänder hem till den lilla staden Santa Mira där han bor och jobbar. Hans sekreterare har kallat hem honom efter att han haft fler besök än vanligt på sin mottagning. Men när han väl börjar jobba igen och ta emot patienter, är allt som vanligt. Det är iaf vad det verkar som. Men en liten pojke är livrädd för sin egen mamma som han säger inte är hon och kusinen till Becky Driscoll (Dana Wynter), som är Miles gamla kärlek, påstår att hennes farbror inte är hennes farbror.Miles och Becky börjar gå ut och ger Miles annat att tänka på. Men när han samma kväll tillkallas hem till paret Jack och Teddy Belicec får han se något som inte går att förklara. Vad är det som håller på att hända i den lilla staden och hur långt har det hunnit gå? Vem kan Miles och Becky lita på? Och varför är det livsviktigt att inte somna? Allt detta och mer kommer Miles och Becky få reda på, vare sig de vill eller inte.Det har gjorts ett par filmer med denna historia, bl.a. remaken Invasion of the Body Snatchers (1978), men detta är alltså originalet och bäst. Vad som gör denna film till vad den är är till stor del att den håller det enkelt. Den försöker inte dra på med för mycket och skrämma en med billiga effekter eller liknande. Istället byggs en osäkerhet och en slags paranoia upp som gör det nervigt.Egentligen har man ett relativt simpelt upplägg där man tidigt går rakt på sak istället för att dra ut på det. Man skapar en stämning och osäkerhet på vägen eftersom huvudpersonen i det här fallet är glatt ovetandes om vad som försiggår runt honom. När han förstår vad som håller på att hända, eller åtminstone att det är något fruktansvärt, så är det redan i full gång. Att försöka få hjälp, få någon att lyssna på dig eller att för den delen kunna fly blir näst intill omöjligt. Lägg därtill det politiska klimatet på den här tiden så har man utan tvekan fångat det i den här filmen.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.8

4 kommentarer:

 1. En riktigt bra adaption, men jag föredrar trots allt 78-versionen

  https://bilderord.wordpress.com/2014/10/22/invasion-of-the-body-snatchers-1956/

  SvaraRadera
  Svar
  1. 78-versionen är inte dålig, men jag störde mig för mycket på musiken som var för usel för att filmen skulle funka.

   Radera
 2. Även jag gillar 78 bäst. Amazing grace sekvensen i den filmen är mycket bra. Men denna film är god tvåa och inte alls pjåkig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker personligen denna är klart bättre, men så är jag lite svag för svartvita klassiker. Dessutom är (som jag varit inne på tidigare) musiken i 1978-versionen under all kritik och förstör filmen för mycket för egen del.

   Radera