söndag 22 januari 2017

JackieTitel: Jackie
Genre: Drama
Land: USA/Chile/Frankrike
År: 2016
Regi: Pablo Larraín
I rollerna: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, Billy Crudup, John Hurt

Handling: En skildring av första damen Jackie Kennedys dagar efter mordet på hennes man, president John F. Kennedy.

Omdöme: Denna skildring av Jackie Kennedy under ett par fruktansvärda dagar skulle egentligen ha regisserats av Darren Aronofsky. Han valde dock att endast producera filmen och tog istället in den chilenske regissören Pablo Larraín som bl.a. regisserade Oscarsnominerade No (2012). Att välja en icke-amerikansk regissör att syna Kennedy-familjen och i synnerhet Jackie var både ett vågat som intressant val.Jackie spelas av Natalie Portman, något som känns som ett ganska naturligt val och lär ha varit ett krav av regissören för att han skulle göra filmen. Darren Aronofsky ska dock ha funderat på Rachel Weisz för rollen när han själv var tänkt att regissera. Att Portman är bra råder inget tvivel om. Hon har inga problem med att sätta sig in i rollen och bli Jackie.Jackie porträtteras inte som en direkt sympatisk person och stundtals även lite småkorkad. Hennes sätt att prata kan jag störa mig på lite lätt, speciellt i det svartvita inslaget där Jackie tar med tittarna på en guidad tur. För egen del hade man gott kunnat vara helt utan den då detta inslag återkommer flera gånger under filmens gång och bara känns jobbigt.Vad man får är ett intimt porträtt som berättar en tung historia som utspelar sig i bakgrunden under en mörk tid i Amerikas historia. Med ödesmättad musik och stämning känns varje närbild av Jackie som en evighet. Det må vara ett välspelat och tungt historiskt drama, men det är tyvärr tråkigt att titta på. Personligen gillar jag denna tid på film, från 50-talet till så där mitten av 60-talet. Detta lyckas dock inte fånga mig och känns alldeles för blekt och trist när man mest bara följer Jackie ensam i Vita huset. Speltiden på 100 minuter känns dubbelt så lång.

4 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med -- filmen kändes avsevärt längre än den egentligen var tack vare sin tråkighet. Däremot uppfattade jag inte Jackie som småkorkad, bara avstängd av sorg. Blir tyvärr inte et bättre film för det ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar som sagt annars eran på film och trodde det skulle vara lite annat fokus.

   Det var främst under den guidade turen som jag tyckte hon lät småkorkad på sättet hon pratade. Ungefär som en typisk dum blondin i gamla svartvita filmer ;) Just i dessa scener kändes/lät hon korkad. Annars var hon snarare sorgsen som du säger.

   Radera
 2. Synd, det verkade ju ändå som att det kunde ha blivit bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om du gillar långsamma, ödesmättade och intima porträtt så kan du säkert uppskatta det mer än vad jag gjorde.

   Radera