lördag 21 januari 2017

La La LandTitel: La La Land
Genre: Romantik/Komedi/Drama/Musikal
Land: USA
År: 2016
Regi: Damien Chazelle
I rollerna: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons, John Legend

Handling: Jazzpianisten Sebastian och den aspirerande skådespelerskan Mia blir förälskade men ju mer framgångsrika de blir, desto svårare blir det att hålla kärleken vid liv.

Omdöme: Regissören av Whiplash (2014), Damien Chazelle har här tagit det ett steg längre än med sin föregående film. Från ett seriöst drama om en trummis till denna romantiska musikal med både komiska som dramatiska inslag om en jazzpianist och en aspirerande skådespelerska i drömmarnas stad - Los Angeles.Sebastian (Ryan Gosling) har en dröm om att öppna sin egen jazzbar i Los Angeles på en gammal anrik plats. Innan han kan göra det får han ta diverse ströjobb som pianist. På kort tid stöter han flera gånger ihop med Mia (Emma Stone) som går på den ena intervjun efter den andra för att försöka få roller. För att tjäna lite pengar jobbar hon på ett café beläget inne på området för en filmstudio. Sebastian och Mia verkar inte klicka med en gång, men snart märker de att de faktiskt har ganska trevligt ihop och stöttar varandra.Redan i den första scenen när samtliga inblandade i en bilkö kliver ut ur sina bilar och brister ut i sång och dans känns det fel. Har svårt för musikaler och när det inleds på detta sätt blir jag rädd för att det ska vara sång och dans mest hela tiden. Skönt nog blir så inte fallet. Det dyker upp ett par sång och dans-nummer under filmens gång, men som tur är har de senare (oftast) mer charm än vad de har under inledningen.För egen del hade man kunnat skippa sång och dans-numren helt. Melodierna är oftast bra och passande, så där är det absolut inget fel. Däremot funkar historien bra utan att Ryan Gosling och Emma Stone brister ut i sång. Det största problemet är ju att de är skådespelare och inte sångare. Vill man ha denna sortens film kan man istället ta fram en gammal klassiker med Gene Kelly eller liknande.Trots min personliga reservation gentemot musikaler så är detta inte uselt, det är det inte. Det är faktiskt småmysigt för det mesta och tack och lov är det inte så överdrivet mycket sång som man tror att det kommer bli efter bara några minuter. Kärlekshistorien kan helt enkelt stå på egna ben. Det hade räckt med att melodierna spelats i bakgrunden under tiden som våra två huvudpersoner umgås och faller för varandra.Både Ryan Gosling och Emma Stone sköter sig och gör filmen trevlig att spendera två timmar med. Ska jag välja en av de två som funkar bäst så blir det Gosling som gjort bra ifrån sig i romantiska filmer tidigare, som t.ex. The Notebook (2004) och inte minst Blue Valentine (2010). Stone hade kunnat ersättas med någon jag gillar mer, men hon funkar även hon. Dock har jag lite svårt för hennes enormt stora hundögon som gör att hon emellanåt ser något galen ut ...

4 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 8.8

4 kommentarer:

 1. Haha, det blir ju lite svårt för en sådan här film att gillas av dig när musikaler generellt inte är en favoritgenre. Själv blev jag tvärtom bergtagen redan med inledningsscenen -- snygga masscener är en av musikalernas stöttepelare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är svårt för en musikal att charma mig, så att den lyckades vara ok är ett gott betyg.

   Masscener där alla ska vara med och sjunga är jag starkt emot, även om jag vet att det är en grej i många musikaler.

   Har kommit på mig själv med att nynna på ett par av låtarna och tänka tillbaka på några fina scener. Filmen är som bäst när man håller sig till de två huvudpersonerna.

   Radera
 2. Haha. Har du problem med Emma Stones ögon? LOL.

  Jag tycker hon var fantastisk i denna film, medan jag fann Ryan Gosling helt snustorr. Tyvärr känner jag ingen kemi dem emellan och lägger det problemet helt vid Goslings fötter.

  Men jag gillar flera andra element i denna film; musiken, temat om drömmare och krossad kärlek, färgsättningen och fotot, att Chazelle över huvud taget hade balls nog att göra en helt nyskriven musikal med mera...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hennes ögon är lite freaky ;)

   Filmen har saker den gör bra, helt klart. Tycker dock inte den lyckades vinna över mig tillräckligt mycket för att jag skulle bli helt såld på den. Vissa element funkar klart bra, andra mindre bra.

   Bättre än mycket annat och andra musikaler, men ingen favorit.

   Radera