torsdag 26 januari 2017

Live by NightTitel: Live by Night
Genre: Kriminaldrama
Land: USA
År: 2016
Regi: Ben Affleck
I rollerna: Ben Affleck, Zoe Saldana, Chris Cooper, Brendan Gleeson, Elle Fanning, Sienna Miller

Handling: I 1920-talets Boston har poliskaptenssonen Joe Coughlin gått emot sin mäktiga far och valt en gangsterkarriär. Tack vare alkoholförbudet finns stora pengar att tjäna för de som visar framfötterna på den svarta marknaden, men det är också en farlig marknad där unga män hotas av såväl fängelse som en tidig död. Tills den dagen kommer är dock Joe fast besluten om att leva livet till fullo.

Omdöme: Som regissör har Ben Affleck visat att han är fullt kapabel med Gone Baby Gone (2007), The Town (2010) och Argo (2012). Här bygger historien på en bok av Dennis Lehane vars böcker tidigare filmatiserats i form av Mystic River (2003), Gone Baby Gone (2007) samt Shutter Island (2010).Filmen trodde jag snarare skulle vara noir-inspirerad än något annat, men visar sig istället vara ett gangsterdrama utan noir-ingredienser. Ett stort misstag av Ben Affleck är givetvis att rollsätta sig själv i huvudrollen. Han har fått många chanser att övertyga och visa vad han går för som skådespelare, men det funkar bara inte. Han är otroligt slätstruken och saknar karisma som krävs, inte minst för en sån här roll. Hans karaktär här är inte alls dum, men med honom i rollen blir det tyvärr rent utsagt svagt.Det är en viktig, nej den absolut viktigaste rollen i filmen som Ben Affleck axlar i huvudrollen som Joe Coughlin. Med en mer kvalitativ skådespelare hade det utan tvekan lyft filmen en aning, kanske mer än så. Vid sidan om honom ses duktige Brendan Gleeson som hans far, men tyvärr är han med alldeles för lite. Det känns som Affleck endast velat visa upp sig själv och ge sig själv det mesta av det bästa när man uppenbarligen haft andra roller som kunnat lyftas fram mer.Detta är en typ av film där karaktärerna och prestationerna oftast står i centrum och är avgörande för hur en film ska fungera. Det har alltså Affleck misslyckats med, både som regissör och skådespelare. Allt finns egentligen på plats för att detta ska bli en slagkraftig och bra gangsterhistoria, men det blir det inte. Filmen blir alldeles för pratig, politiskt korrekt och saknar både nerv och något nytt. Man har nämligen sett många bättre gangsterfilmer som gett mer, klart mer. Synd då det är en typ av film som har en hel del att bjuda på, bara man haft en annan regissör och huvudrollsinnehavare. Svag trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

 1. Mja, jag håller inte med. Tycker Affleck är helt ok, även om det förstås skulle bli en annorlunda film med en annan skådis i huvudrollen. Filmen är också helt ok som sådan, men ska jag peka ut någon större nackdel skulle det vara att historien får löpa på lite för länge. Manuset skulle ha behövt tajtas upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Affleck är inte en skådespelare som jag stör mig på eller håller mig undan, men jag kan inte minnas någon gång då han varit bra eller höjt en film med sin närvaro. En bättre skådespelare hade gjort en hel del.

   Men som du är inne på är filmen för utdragen och det är ändå Afflecks fel som regissör att han inte tätar till berättandet.

   Radera