onsdag 11 januari 2017

Winchester '73Titel: Winchester '73
Genre: Västern
Land: USA
År: 1950
Regi: Anthony Mann
I rollerna: James Stewart, Shelley Winters, Dan Duryea, Stephen McNally, Rock Hudson, Tony Curtis

Handling: Ett Winchester-gevär tilldelas vinnaren i en skyttetävling. Detta gevär är "ett på tusen" som de säger och det finns inte många utav dem tillgängliga. När så geväret kommer ifrån ägaren, får man följa dess äventyr genom olika ägare.

Omdöme: Ett sällsynt och "perfekt" Winchester-gevär kallat Winchester '73 blir tillgängligt som pris i en skyttetävling i Dodge City. Tävlingen avgörs mellan Lin McAdam (James Stewart) och Dutch Henry Brown (Stephen McNally), två män som inte bara visar sig ogilla varandra utan även är utmärkta prickskyttar. Geväret tillfaller vinnaren, men snart stjäls det och en vild jakt på det uppstår. Det eftertraktade geväret byter snart ägare efter ägare när vapenhandlare, indianer och tjuvar kliver in i bilden. Sakta men säkert intensifieras jakten från inte minst Lins sida.Detta är en klassisk västern som inleder med den minnesvärda prickskyttetävlingen i bästa Robin Hood-stil. Intressant nog försvinner sen James Stewart och hans karaktär Lin från handlingen lite då och då. Detta eftersom historien följer geväret i första hand och det hamnar i händerna på olika karaktärer. Vad manuset lyckas väldigt bra med är att koppla ihop karaktärerna och vägen geväret tar. Det gör att Lin, som är ute efter Dutch, till slut får sin chans att få tillbaka geväret.James Stewart är som vanligt sevärd, detta trots att han har relativt lite att jobba med. Faktiskt ganska ovanligt att se honom försvinna från handlingen under långa stunder. Filmen kommer igång fint när duktige Dan Dureya dyker upp i rollen som Waco Johnny Dean. Han har en skön stil som liksom rör om i grytan. Inte blir det sämre när Waco möter upp Dutch samtidigt som Lin närmar sig.Filmen lever på ett bra manus, ett par bra prestationer och en stegrande formkurva, så att säga. Det blir helt enkelt bara bättre och bättre. Som vanligt när det kommer till en Anthony Mann-regisserad film kan man inte klaga på det eleganta fotot eller gott om bra actionscener. Detta var ett av åtta samarbeten med James Stewart och även om det inte är någon av Stewarts mest minnesvärda prestationer så är det en av de bättre filmerna de gjorde tillsammans.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

  1. Jag gillade filmen en hel del där framför allt idén att följa geväret var lite annorlunda. Var lite besviken att Stewart inte är med i hela filmen. En rak 3/5 hos mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, idén att följa gevärets ägare funkar bra, men det gör som du säger att Stewart försvinner från handlingen emellanåt. Dock tycker jag det inte gjorde så mycket under filmens senare delar.

      Radera