söndag 26 februari 2017

Oscarsgalan 2017 - Mina favoriterNedan följer min "ranking" av de Oscarsnominerade filmerna och prestationerna, samt kortare kommentarer. Klicka på filmtitlarna eller omslagen/bilderna för att komma till mina texter om filmerna.BÄSTA FILM:Hacksaw Ridge (Mel Gibson)

Hell or High Water (David Mackenzie)

Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan)

Moonlight (Barry Jenkins)

Arrival (Denis Villeneuve)

Lion (Garth Davis)

La La Land (Damien Chazelle)
Ej sett:
Fences
Hidden Figures


Kommentar:
La La Land är storfavorit och även om jag inte har något emot den så känns det inte som det finns någon direkt utmanare, även om jag gillar ett par av filmerna en hel del. Om någon ska kunna utmana så är det nog Manchester by the Sea eller möjligtvis Hacksaw Ridge, men med tanke på hur omtyckt La La Land är så blir man inte ett dugg överraskad om den vinner.BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:Viggo Mortensen (Captain Fantastic)
Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Andrew Garfield (Hacksaw Ridge)
Ryan Gosling (La La Land)Ej sett:
Denzel Washington (Fences)


Kommentar:
Casey Affleck är favorit. Ingen personlig favoritskådespelare, men han gör en klart gedigen prestation. Viggo Mortensen vore roligast om han fick vinna, även om han gjort bättre roller tidigare som inte belönats. I ärlighetens namn ett relativt svagt fält utan en prestation som kommer att gå till historien.BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:Natalie Portman (Jackie)
Emma Stone (La La Land)
Isabelle Huppert (Elle)Ej sett:
Ruth Negga (Loving)
Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)


Kommentar:
Emma Stone är väl favorit, men Natalie Portman kan lika gärna ta hem det då hennes porträtt som Jackie Kennedy nog ändå är vassast i fältet. Isabelle Huppert var bra, men ser inte henne ha så stor chans. Även om jag inte sett de övriga två så känns det som ett tvåvägs-race mellan Stone och Portman.BÄSTA MANLIGA BIROLL:Michael Shannon (Nocturnal Animals)
Jeff Bridges (Hell or High Water)
Lucas Hedges (Manchester by the Sea)
Mahershala Ali (Moonlight)
Dev Patel (Lion)Ej sett:
-


Kommentar:
Personligen känns det väldigt öppet. Michael Shannon var enligt mig bäst, men då det är filmens enda nominering kan det vara ett tecken på att filmen (och prestationerna) inte direkt gått hem. Jeff Bridges var riktigt bra så det vore inte helt fel om han vann igen. Dev Patel känns annars som den som har störst chans. Han hade för övrigt huvudrollen, men nominerades för biroll, något som bör vara till hans fördel.BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:Naomie Harris (Moonlight)
Michelle Williams (Manchester by the Sea)
Nicole Kidman (Lion)Ej sett:
Viola Davis (Fences)
Octavia Spencer (Hidden Figures)


Kommentar:
Har en känsla av att Viola Davis är favorit, men då jag inte sett filmen har jag ingen aning hur hon står sig mot de övriga. Personligen får gärna Naomie Harris vinna då hon var genomgående övertygande och riktigt bra. Michelle Williams var även hon bra, men hennes begränsade tid i bild gör att hennes chanser får sig en törn. Nicole Kidman var väl ok, men att hon är nominerad är ett tecken på att det kanske inte fanns så mycket att välja mellan.BÄSTA UTLÄNDSKA FILM:Toni Erdmann (Tyskland)

Under sandet / Land of Mine (Danmark)

Tanna (Australien)

The Salesman / Forushande (Iran)

En man som heter Ove (Sverige)
Ej sett:
-


Kommentar:
Toni Erdmann borde vara favorit, den är också bäst. Men man vet aldrig och både Under sandet och The Salesman har god chans att vinna. Tanna ser jag som största outsidern, även om den lilla filmen med stort hjärta visade sig vara en positiv överraskning. En man som heter Ove ser jag som relativt chanslös med tanke på kvalitén på de övriga nominerade.

2 kommentarer:

  1. Nu hoppas vi på att La La Land plockar hem allt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, nej det gör vi inte, men det är inte som att man kan hoppas på så mycket annat när det mesta redan är givet på förhand ;)

      Radera