måndag 6 februari 2017

Resident Evil: The Final ChapterTitel: Resident Evil: The Final Chapter
Genre: Action/Sci-Fi/Skräck
Land: USA/Frankrike/Tyskland/Kanada/Australien
År: 2016
Regi: Paul W.S. Anderson
I rollerna: Milla Jovovich, Iain Glen, Ali Larter, Shawn Roberts

Handling: Alice blir förrådd av Wesker då mänsklighetens överlevnad står på spel. Hon tar sig an rollen som ledare för de få överlevande på ett sista uppdrag för att förgöra Umbrellas ondska.

Omdöme: När man varken spelat spelen eller sett någon av de tidigare filmerna i filmserien, är det ofrånkomligt att man går in med lågt ställda förväntningar när det är dags för den sjätte filmen i ordningen. Förmodligen kan det vara positivt att inte ha något att jämföra med. Dessutom är man inte trött på att se samma sak om och om igen som man annars hade varit.Att Milla Jovovich axlar rollen som Alice, det visste jag. Efter att ha sett denna film känns det som hon klarar rollen bra, precis som man önskar sig av en actionroll. För regin (och manuset) står hennes make (sedan 2009), Paul W.S. Anderson som även gjorde den första filmen 2002 och två till filmer i serien. Innan dess gjorde han en trevlig liten sci-fi film i Event Horizon (1997) och det tycker jag man märker av här.Ok, inledningsvis tycker jag man på ett relativt enkelt och bra sätt inleder det hela där Alice berättar om hur hon kom till och vad historien går ut på. Efter det slängs man in i en post-apokalyptisk värld där det finns få överlevande efter att ett virus släppts ut av organisationen Umbrella. De drabbade har blivit zombies och används som blodtörstiga arméer av Dr. Isaacs (Iain Glen), en av Umbrellas grundare. Alice måste ta sig till ett ställe kallat The Hive för att försöka få tag på ett antivirus inom 48 timmar.Man kan inte påstå att filmen är särskilt bra under den inledande halvtimmen eller så. Det är flygande drakar, ett gäng zombies och en post-apokalyptisk värld som Alice måste ta sig igenom. Men det blir bättre. Dr. Isaacs visar sig vara en bra huvudskurk och han blir bara bättre och bättre. Likaså blir filmen bättre när Alice kommer till The Hive. Här bjuder filmen på många snygga detaljer och lösningar som känns genomtänkta.Det blir faktiskt till en överraskande trevlig actionfilm med effekter som är till belåtenhet, en bra actionhjältinna i Alice, en bra huvudskurk i Dr. Isaacs, snygga detaljer och skön musik. Visst är det inte något mästerverk, men efter den något svaga inledningen tar sig filmen fint och bjuder i princip på non-stop underhållning. Handlingen är inte heller så korkad som man är van vid av en sån här film.Filmens svagaste del? Det är utan tvekan klippningen som pepprar en med snabba klipp. Till en början är det riktigt störande och känns billigt. Förmodligen vänjer man sig efter ett tag för det stör inte lika mycket längre fram. Men överlag är det synd att man inte kunde tona ner klippningen och bjuda på lite längre tagningar. Det hade filmen definitivt vunnit på. Allt som allt dock bättre än väntat, och det är så klart kul.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

 1. Där ser man. Av erfarenhet från övriga filmserien skulle jag absolut ha avrått från att se denna film eftersom jag upplever att de blir mer eller mindre oberipliga utan de övriga i ryggen. Men du bemästrade den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade lågt ställda förväntningar och inledningen var inte direkt lovande (fast de allra första minuterna när man får en kort bakgrund till hur Alice blev Alice funkar bra).

   Visst hade det hjälpt om man varit mer påläst/sett de övriga filmerna för karaktärernas och storyns skull, men som underhållning funkade det över förväntan.

   Tror även det hjälpte att det var originalfilmens regissör och inte någon ny nisse som inte har rätt känsla för filmserien.

   Radera