torsdag 2 februari 2017

The OdysseyTitel: L'odyssée / The Odyssey / Jacques - Havets utforskare
Genre: Drama/Äventyr
Land: Frankrike
År: 2016
Regi: Jérôme Salle
I rollerna: Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou, Laurent Lucas

Handling: Historien följer Jacques-Yves Cousteau, den store franske havsäventyraren, biologen och filmskaparen.

Omdöme: På ytan kändes det som filmen kunde vara något i stil med en av Luc Bessons bästa filmer, Le grande bleu (1988). Men eftersom filmen väljer att fokusera en hel del av historien på familjen Cousteau och livet ombord deras båt under expeditionerna, får man lite känsla av The Life Aquatic with Steve Zissou (2004). Detta eftersom Wes Anderson i den filmen lånade en hel del från Jacques Cousteau och hans expeditioner. Fast detta är inte en komedi utan ett familjedrama kombinerat med äventyr.Intressant nog lägger man inte allt krut bara på Jacques (Lambert Wilson) utan minst lika stort utrymme får en av hans två söner, Philippe (Pierre Niney). Han har även en till son, Jean-Michel ihop med sin fru Simone (Audrey Tautou), men han intresserar sig inte lika mycket för äventyr som Philippe. Det är Philippe som delar faderns äventyrslust och våghalsighet. Detta märks tydligt redan vid ung ålder.Historien sträcker sig över 20-25 år ungefär där sönerna blir äldre och Jacques och hans Simone blir gamla. Familjen glider sakta men säkert längre ifrån varandra och huvudsakligen har det att göra med Jacques som blir helt trogen sitt arbete med att utforska havets djup. Han sluter avtal med ett amerikanskt tv-bolag om att göra dokumentärfilmer åt dem, men det tär snart på familjesituationen. Jacques och Philippe ser också olika på saker och har snart svårt för att samarbeta.Ju längre in man kommer, ju bättre tycker jag det blir. Filmen låter nämligen det hela byggas upp under en lång tid och det blir något utdraget på sina håll. När dynamiken mellan far och son tätnar, ökar också intresset. Det oftast vackra undervattens- och landskapsfotot i kombination med Alexandre Desplats fina musik och det ökade familjedramat, gör det här till en klart trevlig filmtitt. Det må inte vara några gripande prestationer eller nå de riktigt höga topparna som filmupplevelse, men man blir klart nöjd när eftertexterna börjar rulla.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

 1. Haha, jag tänkte också jättemycket på The Life Aquatic... Och musiken har jag letat efter för den var vekligen jättetrevlig. Än så länge tycks den iaf inte finnas på Spotify.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ofrånkomligt att inte tänka på den. Jag gillade ju inte The Life Aquatic... så för egen del var det skönt att denna inte var i samma stil. Wes Anderson har ju annars lånat/inspirerats en hel del från Cousteau.

   Jag är ganska säker på att åtminstone huvudmelodin kommer från en annan film där Desplat gjort musiken, för jag kände igen den. Eller så är det helt enkelt bara mycket likt hans musik som man hört tidigare.

   Radera