lördag 25 mars 2017

Ghosts of MarsTitel: Ghosts of Mars
Genre: Action/Sci-Fi/Mysterium/Skräck
Land: USA
År: 2001
Regi: John Carpenter
I rollerna: Natasha Henstridge, Ice Cube, Jason Statham, Pam Grier

Handling: Året är 2176 och platsen är en dammig liten gruvstad på Mars. En liten grupp poliser har fått uppdraget att transportera en extremt farlig man, James "Desolation" Williams, tillbaka till den största staden på Mars, Chryse.

Omdöme: När man känner för lite John Carpenter, men nyligen sett det mesta av det bästa finns bara en sak att göra - damma av en film man inte sett på länge och som man inte direkt minns som bra. Det var egentligen bara den inledande musiken (typisk för Carpenter), att det utspelar sig på den röda planeten Mars och att Natasha Henstridge och Ice Cube var med som jag hade någorlunda minne av.Om man ska vara snäll mot filmen kan man se både lite The Thing (1982) och Assault on Precinct 13 (1976) i vissa scener, två tidiga och bra Carpenter-rullar. Men ju längre in man kommer, desto mer känns det som Mad Max (1979) och dess uppföljare kommit till Mars. Där någonstans tappar filmen för egen del när de utsända stöter på ett stort gäng blodtörstiga barbarer besatta av en ond kraft.Filmen är annars inte så tokig under den inledande halvtimmen. Några poliser har fått i uppdrag att bege sig till en gruvstad för att hämta hem den mordanklagade James "Desolation" Williams (Ice Cube). Men när de anländer är det helt dött. Polisen Melanie Ballard (en Natasha Henstridge som funkar bäst) tar snart befälet och försöker tillsammans med bl.a. kollegan Jericho (en som vanligt viskande Jason Statham) att ta reda på vad som hänt i gruvstaden och lokalisera "Desolation" Williams.Det är här filmen börjar gå utför. Av någon anledning går man ifrån Carpenters stämningsfulla synthmusik som man vill ha mer av och drar på med hårdrocksmusik som inte alls funkar. Nu är det inte bara musikens fel att filmen tappar då det blir lite för mycket efter ett tag med de besatta galningarna. Det urartar helt enkelt lite för mycket, något som t.ex. nämnda The Thing (1982) inte gör. Tvåa till stark tvåa.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 4.9

2 kommentarer:

 1. Håller med när filmen byter musikspår blir berättelsen samtidigt ganska så larvig. Många av filmens karaktärer är så där löjligt tuffa - ngt jag har mkt svårt för. Annars är grundstoryn helt ok och det hade nog kunnat bli en ganska så bra actionthriller

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den funkar ju helt ok inledningsvis och som du är inne på blir det lite larvigt med valet av musik och barbarerna som härjar.

   Vad gäller de löjligt tuffa karaktärerna så skrattar jag mest gott åt Jason Statham och Ice Cube ;) Natasha Henstridge tycker jag funkar ganska bra (under omständigheterna) som tuff polis.

   Radera