fredag 17 mars 2017

Kong: Skull IslandTitel: Kong: Skull Island
Genre: Action/Äventyr/Fantasy/Sci-Fi
Land: USA
År: 2017
Regi: Jordan Vogt-Roberts
I rollerna: Tom Hiddleston, Brie Larson, Samuel L. Jackson, John C. Reilly, John Goodman

Handling: På King Kongs ö, Skull Island, får vi följa ett expeditionsteam tillsammans med ett litet militärförband som ger sig ut på ett primitivt men farligt äventyr i djungeln.

Omdöme: King Kong för mig är originalfilmen från 1933 som jag såg en gång för väldigt länge sen och inte gillade nämnvärt med vad jag minns som taffliga effekter. En version kom 1976 och en annan 2005. Men med denna bjuder man på något lite annorlunda. Den hör nämligen hemma i samma värld som Godzilla (2014). Det är så klart lite kul med dessa monsterfilmer. Eller rättare sagt jättemonster. Det som är lite tilltalande för egen del är trots allt att det handlar om ett riktigt djur, fast i jättestorlek.Historien utspelar sig år 1973, precis när USA drar sig ur Vietnamkriget. En forskare vid namn Bill Randa (John Goodman) övertygar en senator att låta honom bege sig till en outforskad ö i Stilla havet tillsammans med några andra forskare. De behöver ett militärförband som flyger in dem och hjälper dem att ta sig fram. Här kommer militärförbandets ledare Packard (Samuel L. Jackson) och den brittiske specialsoldaten Conrad (Tom Hiddleston) in i bilden. Med på uppdraget kommer även Life-fotografen Weaver (Brie Larson) för att dokumentera vad de hittar. Men endast Randa vet vad de kan komma att påträffa på Skull Island...Filmen börjar med att visa herr Kong redan i inledningsscenen. Det tar sedan inte alls lång tid för expeditionen och militären att stöta på Kong när de flyger in över Skull Island med sina helikoptrar och detonerar bomber. Lite tidigt känner jag då man kanske kunde ha dragit ut på det första mötet, men samtidigt helt rätt med tanke på vad storyn har att bjuda på längre fram.Vad filmen gör bra är att bjuda på mer än bara Kong där på Skull Island. När det rätt vad det är dyker upp både ett och två andra jättedjur blir det här intressant. Vad kommer man bjuda på härnäst, tänker man. Tyvärr har man inte gjort det man skulle ha gjort och bjudit på ännu fler jättedjur där på ön. Istället har man valt att lägga in fantasyödlor som inte funkar särskilt bra. De blir mest en cgi-mardröm som inte får det att kittla under smilgroparna. Snarare blir det tvärtom. När samurajsvärdet kommer fram mot de flygande ödlorna och Kong slåss med jätteödlan så bryr man sig föga om hur det ska gå.Annars är det som sagt kul med de andra stora djuren som funkar bra, bara att man hade velat ha mer av den varan och mindre av fantasyödlorna. Ön har man lyckats ganska bra med överlag och snyggt är det för det mesta. Att John C. Reilly som den skäggige Marlow skulle visa sig vara ett lyckat inhopp trodde jag inte riktigt på, men han visar sig vara precis vad filmen behöver. Lite humor, men även filmens hjärta. Även Samuel L. Jackson är skön att se. Man vet exakt vad man får och det behöver egentligen inte vara mer än så.Avslutningsvis var det tur att jag hade fått för mig att det skulle vara en extrascen av något slag efter eftertexterna. Denna scen var helt klart värd att sitta kvar för och ger filmen ett passande avslut, samtidigt som det är en teaser för något mer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Äsch då!
  Detta är ju lättviktig skön rockn`roll för hela slanten! Inget att djuploda ned sig i. Som en liten påse smågodis att njuta av för stunden! Gorilla-mayhem och snygga effekter. Sen går man vidare i livet. ;-)

  Bästa Kong hittills! Inte så jäkla pretto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nej jag hade inte heller väntat mig en prettofilm eller velat ha en ;) Tyckte den funkade bra fram till att jätteödlorna dök upp. Det var dessa som sänkte upplevelsen för egen del.

   Underhållning för stunden är det dock och sämre popcornrullar har man sett.

   Radera
 2. Håller med en del i det du säger, ödlorna var väl inte så jätteintressanta för egen del men tyckte inte dom förstörde så mycket.

  http://pappaalskarfilm.blogg.se/2017/march/kong-skull-island-2017-2.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte bara det hade varit intressantare om man skippat jätteödlorna och gett oss fler riktiga djur, fast i jätteformat. Eller så kunde det ha varit vanliga ödlor eller krokodiler i jätteformat. Tyckte bara det blev för mycket fantasy (och cgi) över jätteödlorna och det funkade inte riktigt för egen del.

   Radera