onsdag 22 mars 2017

LoganTitel: Logan
Genre: Action/Drama/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2017
Regi: James Mangold
I rollerna: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook

Handling: I en nära framtid tar en sliten Logan hand om en sjuk Professor X, i en gömma nära den mexikanska gränsen. Men Logans försök att hålla sig undangömd från världen och sitt förflutna ställs plötsligt på sin spets när en ung mutant anländer och visar sig förföljas utav mörka krafter.

Omdöme: Personligen behöver jag inte se superhjältefilmer då det på det stora hela blir upprepande och för mycket. Men vissa gånger lockar det. I synnerhet är det filmer som har en intressant/duktig regissör eller sådana som är karaktärsdrivna snarare än effektbaserade. Givetvis är en kombination av de två att föredra och det var något denna hade potential att bjuda på med James Mangold som regissör och en besluten och duktig Hugh Jackman i rollen som Logan.Jag hade sett ett par X-Men filmer genom åren, men inte den första fristående filmen om Logan - The Wolverine (2013). Vad denna film gör bra är att göra en vuxen film med hög åldersgräns vilket gör att det hela blir så mycket intressantare för egen del. Men det är egentligen inte det brutala man får ta del av som är det huvudsakliga filmen gör bra, även om det är en bidragande orsak till varför filmen funkar fint. Det är istället historien man får om en sliten och sjuk Logan (Jackman) som får mig att bli engagerad. Sen hjälper det att Logans relation till Charles (Patrick Stewart) blir lite känslosam som en far-son relation.Filmen funkar som bäst under första halvan, kanske de första två tredjedelarna. När så filmen tar en vändning i och med att den galne Dr. Rice (Richard E. Grant) dyker upp med sin nya kreation (när Logan med Charles och flickan Laura (Dafne Keen) precis bekantat sig med Will Munson (Eriq La Salle) och hans familj), får jag lite Terminator 2: Judgment Day (1991)-vibbar. Tankarna går under några actionscener på vägarna även till Mad Max: Fury Road (2015) som man nog sneglat åt för att skapa tät action. På tal om Mad Max påminner mig stundtals Hugh Jackman här om Mel Gibson med sitt gråa skägg.Den lilla flickan Laura är en mutant i stil med Logan. Hon må vara ung och liten, men visar sig bli ett bra komplement till Logan när det osar katt. Givetvis kan man se det som att han lämnar över stafettpinnen till Laura, helt naturligt. Inte någon wow-upplevelse med flickan, men det funkar. Däremot har jag lite svårare för de övriga barnen/mutanterna som dyker upp mot slutet av filmen. Det blir lite för mycket av det jag inte gillar med superhjältefilmer. Hade helt klart föredragit om man varit helt utan dem och bara låtit det bli en son-far respektive far-dotter resa som det länge var med Logan, Charles och Laura... Klarar dock en stark trea p.g.a. att filmen håller bra under stora delar av den över två timmar långa speltiden.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.5

---

Om visningen: IMAX-formatet gör givetvis en del för en film och detta var inget undantag. Däremot var det lite synd och överraskande att ingen scen (vad jag kunde se) var filmad i IMAX. Hela tiden fanns svarta fält både ovanför och nedanför på duken. När en film ändå visas i IMAX-formatet önskar man att en del scener utnyttjar hela formatet. Men trots det var det (som vanligt) en upplevelse att se film i IMAX.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar