torsdag 23 mars 2017

Mina favoritfilmer - 1954

Det är ovanligt för en regissör att ha med två filmer på topplistan från ett år. Hitchcock har inte bara två filmer med på listan, de är även etta och tvåa. I övrigt är det ett relativt jämnstarkt år med både kända som lite mindre kända filmer, men alla värdiga en plats på listan.

På topp tio återfinns filmer från:

8 USA
1 Japan
1 Frankrike

Uppdatering: Plats #10 (The Caine Mutiny) tas bort från listan. Plats #9 (Magnificent Obsession) flyttas ner till plats #10. In på plats #9 kommer Riot in Cell Block 11. 19/8-17

Uppdatering: Plats #10 (Magnificent Obsession) tas bort från listan. Johnny Guitar tar sig in på plats #4. 25/2-18

Uppdatering: Plats #3 (Sabrina) flyttas ner till plats #7. 17/12-21


#10 Riot in Cell Block 11 (Don Siegel)Ett gäng fångar skapar kaos på fängelset genom att starta en revolt för att media ska uppmärksamma deras situation och att få en förändring i systemet.

En ganska tidig film av Don Siegel som bjuder på en realistisk och trovärdig inblick i hur det kunde se ut och gå till i ett fängelse på 50-talet. Två bra prestationer, småtät mest hela tiden och med ett elegant svartvitt foto.


#9 Grisbi / Touchez pas au grisbi (Jacques Becker)Två bedagade skurkar, Max och Riton, lägger vantarna på guldtackor värda 50 miljoner på flygplatsen i Orly. Max är trött på gangsterlivet och vill lägga av. Pengarna från guldet, grisbi, skall vara hans pension. Men vänskap kan i vissa fall vara ett hinder istället för en resurs.

En på sina håll långsam uppbyggnad, men med en stabil Jean Gabin i huvudrollen och en tät avslutning i denna franska noir.


#8 Them! (Gordon Douglas)I ett ökenområde, där jättestora myror utvecklats efter en atombombsexplosion, har några människor försvunnit och dödats. Polisen får hjälp av vetenskaplig expertis för att försöka förgöra myrorna.

Härlig gammal klassisk sci-fi med jättemyror som senare inspirerade det sköna spelet 'It Came from the Desert'. Den svenska titeln på filmen är något förvirrande då den av någon anledning heter "Spindlarna"...


#7 Sabrina (Billy Wilder)Sabrina växer upp hos en välbärgad familj. Som chaufförens dotter är hon osynlig för de rika familjemedlemmarna, men hon vet allt om dem och blir kär i sonen David. Som världsvan och vacker ung kvinna kommer hon tillbaka till egendomen från Paris och står nu i vägen för en stor affär.

Audrey Hepburn, Humphrey Bogart och William Holden i en film av Billy Wilder - då vet man att det vankas klassiker. Mysig och charmig.


#6 Pushover (Richard Quine)Ett bankrån ger ett gäng rånare $210.000. Det dröjer inte länge förrän den ena rånarens flickvän Lona McLane möter Paul Sheridan och de har en het affär. Snart får hon reda på att han är polis och tillsammans ser de sin chans att komma över pengarna.

En mindre känd film-noir som dock inte bör förbises och kan räknas till de mer underskattade i genren. Kim Novak (som främst gjorde sig ett namn i Vertigo) ses här i sin filmdebut.


#5 Executive Suite (Robert Wise)När chefen på det stora möbelföretaget Treadway avlider, måste de sju vice-presidenterna på företaget besluta om vem som skall bli hans ersättare. Men den troligaste kandidaten är långt ifrån populär bland arbetarna.

Inte så känd som den borde vara, trots fyra Oscarsnomineringar. Med en rad kända skådespelare och en erkänt duktig regissör bjuds man på klass rakt igenom.


#4 Seven Samurai (Akira Kurusawa)Bönderna i en liten by är trötta på att ständigt bli överfallna och rånade av banditer. Byns vise man råder bönderna att rekrytera samurajer - professionella krigare - som kan skydda dem mot de allt vanligare överfallen. Det tar inte lång tid innan sju stycken väldigt olika samurajer har ställt sina tjänster till förfogande.

Klassisk samurajfilm av Kurusawa som av många anses vara en av de bästa filmerna någonsin. Inte riktigt en sådan favorit för egen del, men en klassfilm är det.


#3 Johnny Guitar (Nicholas Ray)Johnny Guitar kommer tillbaka till sin gamla flamma Vienna, och får reda på att traktens starka kvinna, Emma, försöker driva Vienna från stan och stänga hennes saloon.

En explosiv västern med bra och starka karaktärer. Skiljer sig en del från det mesta man sett då de tuffaste och hårdaste är kvinnorna. Joan Crawford och Sterling Hayden gör båda sitt för att göra det här så pass underhållande som det blir.


#2 Rear Window (Alfred Hitchcock)Fotografen L.B. Jeffries, även kallad Jeff, är tillfälligt rullstolsbunden på grund av ett brutet ben och roar sig med att spionera på sina grannar. Han blir mer och mer övertygad om att en av dem har mördat sin fru...

Klassisk Hitchcock man kan se om många gånger. James Stewart och Grace Kelly är härliga att skåda och filmen har gott om spänning, tät stämning och en stor portion humor.


#1 Dial M for Murder (Alfred Hitchcock)Ett före detta tennisproffs beslutar sig för att mörda sin rika och otrogna hustru. Genom utpressning får han en gammal collegekamrat att gå med på att begå det perfekta mordet...

Inte första gången Hitchcock visade att han kunde det här med spänning på liten yta. Mycket trevlig film rakt igenom och med en Grace Kelly som övertygar i en utsatt roll.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

20,000 Leagues Under the Sea
The Far Country
Hobson's Choice
Magnificent Obsession

---

Sämsta filmen: La strada

Clowner och cirkus må inte ge mig mardrömmar, men likväl är det jobbigt att ta del av.


Största besvikelsen: On the Waterfront

En av Marlon Brandos klassiska roller, men filmen lämnade inga större avtryck på mig.

2 kommentarer:

 1. Bra lista på ett grymt filmår. Svenska titeln på Them! måste vara den största blundern i Svensk filmtitelöversättningshistoria! Rear Window är den bästa film Hitchcock någonsin gjorde i mitt tycke och Dial M For Murder hamnar någonstans på topp 5, så det var ett bra år för Hitch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: Tackar! Ja, den som kom på den svenska titeln till Them! gjorde inte direkt sitt jobb ;)

   Ett klart bra år och jag håller med om att de två Hitchcock-filmerna är topp 5 bland hans filmer. Gillar nog ändå Dial M for Murder lite mer (än Rear Window) nu senast jag såg om den. Men Rear Window ser jag kanske hellre om oftare. Min favorit är annars North by Northwest (även om Vertigo och Psycho inte heller är så dumma).

   Radera