På topp tio återfinns filmer från:
6 USA
1 Holland
1 Sydkorea
1 Tyskland
1 Australien
Uppdatering: Plats #10 (The Handmaiden) tas bort från listan. Brimstone tar sig in på plats #5. 15/6-17
Uppdatering: Plats #10 (Moonlight) tas bort från listan. Plats #7 (Manchester by the Sea) flyttas ner till plats #10. Plats #6 (The Wailing) flyttas ner till plats #7. Katie Says Goodbye tar sig in på plats #6. 20/1-18
#10 Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan)


Lee är en tillbakadragen vaktmästare som måste konfrontera sitt smärtsamma förflutna efter att hans storebror dött och gjort Lee till ensam förmyndare för hans tonårige brorson.
Tungt och välspelat drama som kanske inte är den första filmen man känner för att se om, men som inte lämnar en oberörd och har ett genomarbetat manus.
#9 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (Michael Bay)


Baserat på de verkliga händelserna där en amerikansk ambassadör hamnar under attack i Benghazi, Libyen och ett säkerhetsteam bestående av sex legosoldater som jobbar åt CIA försöker reda ut den kaotiska situationen.
En riktigt nervig och inte minst hårdslående verklighetsbaserad historia regisserad av Michael Bay, som vanligtvis brukar göra mer lättsmälta actionrökare. Välgjord och lyckad med tanke på det svåra ämnet.
#8 Patriots Day (Peter Berg)


Historien skildrar händelserna kring bombdåden mot Boston Marathon 2013 genom polischefen Ed Davis och polisdetektiv Tommy Saunders ögon, som spelade en viktig roll i jakten på gärningsmännen.
Tar ett tag på sig att komma igång och Mark Wahlberg är kanske inte direkt optimal i huvudrollen, men jakten på de skyldiga blir riktigt tät. För trots att man vet hur det ska gå lyckas filmen engagera och dra in en i händelserna.
#7 The Wailing (Na Hong-jin)


En mystisk sjukdom sprider sig i en liten by sedan en främling anlänt. En lokal polis dras in i fallet och tvingas försöka lösa mysteriet för att rädda sin dotter.
En korean som blandar flera genrer och lyckas med det mesta. Mystisk, komisk, spännande och något skrämmande. Givetvis med de typiska koreanska inslagen man bara måste gilla.
#6 Katie Says Goodbye (Wayne Roberts)


En godhjärtad 17-årig tjej prostituerar sig för att övervinna fattigdom och uppfylla sin dröm om ett nytt liv i San Francisco.
Ett på många sätt starkt drama med en utmärkt Olivia Cooke i huvudrollen och bra biroller. Ingen feelgood-film direkt, men Katie är en så pass intressant och stark karaktär att man inte annat än kan bli medtagen i hennes lilla resa.
#5 Brimstone (Martin Koolhoven)


När en obehaglig och fanatisk präst stegar upp i talarstolen förstår Liz omedelbart att hon och hennes familj kommer att få problem. De bestämmer sig för att fly för sina liv från den revanschlystne predikanten. Frågan är om de någonsin kommer kunna komma undan.
En väldigt mörk historia, men även en mycket välberättad sådan. Holländske regissören Martin Koolhoven bjuder på en minnesvärd västern med genomgående bra prestationer och en historia som känns.
#4 Nocturnal Animals (Tom Ford)


En kvinna vid namn Susan som äger ett konstgalleri får ett utkast till en bok från sin ex-make, som vill veta vad hon tycker. Boken, som fått titeln "Nocturnal Animals", kretsar kring en man vars familjesemester blir till en våldsam och dödlig upplevelse.
Stämningsfull, snygg, välspelad och intressant film med mycket bra musik. Hoppar mellan tre historier utan större problem. En film som växer på en och inte släpper greppet om en i första taget.
#3 Hell or High Water (David Mackenzie)


Texasbröderna Toby och Tanner har valt att gå skilda vägar, men när banken hotar med utmätning av deras föräldrahem, återförenas de. Genom en våg av bankrån tar de tillbaka det de anser rättmätigt tillhör dem. Rättvisan verkar stå på deras sida ända tills en ovanligt enveten Texas Ranger, Marcus, beslutar sig för att sätta dit dem tillsammans med sin partner, Alberto. Detta är Marcus sista uppdrag innan pension och han vill sluta på topp.
En film som har lite av allt man vill se med en sån här film. Bra action, en familjehistoria, intressanta poliskaraktärer som bidrar med humor och ett djup som man vill ha. Dessutom med en klockren Jeff Bridges.
#2 Hacksaw Ridge (Mel Gibson)


Baserat på den sanna berättelsen om den episka kampen för att ta över det ökända japanska fästet Hacksaw Ridge på Okinawa under andra världskriget. Den osannolika historien om sjukvårdaren Desmond Doss som vägrade bära vapen och döda.
Ett ganska typiskt upplägg för en krigsfilm där man bygger upp karaktärerna under första halvan och krigsdelen kommer under den andra. Båda delarna funkar, men det är krigsdelen som är mäkta imponerande. Ger rysningar och imponerar i många avseenden.
#1 Toni Erdmann (Maren Ade)


Winfried bestämmer sig för att tina upp sin frostiga relation med dottern Ines genom att överraska henne med ett spontanbesök i Bukarest där hon nu bor och arbetar. Men Ines har fullt upp med att sy ihop ett komplext affärsprojekt, så att ta hand om sin skojfriske far är inte något hon prioriterar. Winfried tänker dock inte ge sig utan kamp och infiltrerar dotterns liv i rollen som den excentriske livsstilscoachen Toni Erdmann. Ett beslut som kommer att få oanade följder.
Vad som gör detta till en så bra film är att den funkar på flera plan. Det är en riktigt fin och varm far-dotter historia, men även en komisk film med en seriös inblick i dotterns arbetssituation. Bjuder dessutom på några absurda situationer som funkar och bjuder på gott om skratt, men alltså även värme.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
Anthropoid
At the End of the Tunnel
Au nom de ma fille / Kalinka
Between Us
Blue Jay
The Edge of Seventeen
Free Fire
The Fury of a Patient Man
The Handmaiden
Hounds of Love
The Infiltrator
Moonlight
The Nice Guys
Que Dios nos perdone / May God Save Us
Suntan
Tower
---
Sämsta filmen: Sharknado 4: The 4th Awakens
Föga överraskande att denna fjärde del i en usel serie skulle vara - usel. Några av de andra filmerna i serien hade ändå humorn och glimten i ögat för att funka för stunden, det hade inte denna. Bara riktigt dålig.
Största besvikelsen: Silence
Hade inga jätteförväntningar på denna Scorsese-film, men då det är just Scorsese ville jag ändå tro på den. Alldeles för långsam och trist där man försöker mjölka ut så mycket som möjligt från en story som inte har så värst mycket att erbjuda.
En titt på samtliga filmer utanför topp tio från 2016
Återkommer efter jag skrivit och publicerat min egen lista som lär bli i första halvan av april.
SvaraRaderaLåter bra. Själv kände jag mig klar, även om det givetvis kan dyka upp någon film längre fram som man inte hade på radarn.
RaderaVad tyckte du om La La Land och Arrival då?
SvaraRaderaTyckte det var två filmer värda att se, absolut. Men de var inte i närheten av att komma med bland mina favoriter från året. Vet dock att de älskas av många. Musikaler är inte någon favoritgenre, även om La La Land funkade för det mesta. Arrival ville jag gilla mer. Men även vid omtitt var det något som saknades, även om den är bra.
RaderaSå här skrev jag om filmerna:
La La Land
Arrival
Samtliga filmer som setts från 2016 hittas för övrigt här.