onsdag 15 mars 2017

T2 Trainspotting



Titel: T2 Trainspotting
Genre: Drama
Land: Storbritannien
År: 2017
Regi: Danny Boyle
I rollerna: Ewan McGregor, Robert Carlyle, Jonny Lee Miller, Ewan Bremner

Handling: Först en möjlighet. Följt av ett svek. Tjugo år har passerat sedan dess. Mycket har förändrats, men lika mycket är detsamma. Mark Renton återvänder till den enda plats han kan kalla hem. De väntar alla på honom: Spud, Sick Boy och Begbie. Andra gamla vänner väntar också: sorg, förlust, hämnd, hat, vänskap, kärlek, längtan, rädsla, ånger, starka värktabletter, självförstörelse och dödlig fara - de står alla på rad för att välkomna honom hem. Redo att än en gång bjuda upp till dans.

Omdöme: 20 år har gått sedan man fick stifta bekantskap med vännerna i Skottland i Trainspotting (1996). Att göra en slags remake skulle så klart vara helt onödigt, men att göra ett återbesök tjugo år senare är intressant, särskilt när man åter har duktige Danny Boyle som regissör och samma gäng skådespelare med Ewan McGregor i spetsen.



Mark Renton (McGregor) återvänder till Edinburgh efter att ha levt i Amsterdam en längre tid. Han kommer tillbaka och finner sina gamla vänner som har blandade känslor av att återse honom efter alla dessa år. Om man inte har den första filmen relativt fräsch i minnet blir det lite av en påminnelse om vad som skedde, även om man inte hänger med i allt. Skönt nog blir filmen inte bara en rad referenser till den första filmen. Den lyckas skapa en egen historia, men har även en hel del nostalgiska återblickar som integreras fint i storyn.



Filmen handlar inte så mycket om droger och festande som den första filmen gjorde. Inte heller känns den lika rolig eller grov. Den känns mer vuxen helt enkelt. De inblandade har vuxit upp och till viss del lämnat det livet bakom sig, men inte helt. De var trots allt goda vänner och även om de har en del otalt med varandra så är det svårt att vända sina vänner ryggen bara så där. Eller är det verkligen det?



En av filmens flera goda egenskaper är att man lyckas dra in en i dessa vänners värld och få en att bli engagerad i deras öden. Det må inte vara lika bra som originalet, men det är kul att se dem ihop igen och stilen känns igen. Filmens soundtrack och komponerade musik funkar precis som i den första filmen mycket bra och bidrar till att man hittar rätt känsla. Likaså är fotot med de olika bildlösningarna så bra det kan bli och det är också något Danny Boyle och hans team är bra på. Överlag en film som tar en stund på sig att bli varm i kläderna, men sen känner man sig bekväm och nöjd. Svag fyra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar