söndag 26 mars 2017

VampiresTitel: Vampires
Genre: Action/Sci-Fi/Skräck
Land: USA/Japan
År: 1998
Regi: John Carpenter
I rollerna: James Woods, Daniel Baldwin, Sheryl Lee, Maximilian Schell

Handling: Jack Crows uppgift är att utrota vampyrerna från jorden. Han har lyckats bra, men en starkare och mäktigare vampyr, Valek, har alltid lyckats klara sig undan.

Omdöme: Denna John Carpenter-film kom efter att hans storhetsperiod från 70- och 80-talet hade varit över en tid. Trots det har den en distinkt känsla och look av Carpenter som man inte kan ta miste på. Det är med en cool anti-hjälte i huvudrollen och där actionscenerna avlöser varandra när våra vampyrjägare ger sig på ett näste med vampyrer.James Woods är Jack Crow, ledaren för ett gäng vampyrjägare där hans högra hand är Montoya (en Daniel Baldwin som låter exakt som sin bror Alec, men ser lite mer sliten ut). James Woods går in för rollen som man är van att se honom göra. Det blir roligare så och han och hans karaktär Jack Crow är helt klart filmens behållning. Det går inte många repliker utan att han måste svära och vara upprörd över något. Hans karaktär etableras också bra i en scen där han berättar om vad som hände hans familj när han var liten och orsaken till varför han håller ett så stort agg mot vampyrer.Även om det här är långt ifrån någon av Carpenters bästa så är det inte särskilt svårsmält eller svårtittat. Filmen rullar på och erbjuder lite underhållning för stunden samtidigt som James Woods alltså är skön att se i huvudrollen. Effekterna är på det stora hela bra med effektiva dödsscener för vampyrerna när de spetsas med spjut och dras ut i dagsljus. Även scenerna kring den mäktigare vampyren Valek är välgjorda när han ger sig på vampyrjägarna och oskyldiga i några blodiga och brutala scener.Tar man filmen på för stort allvar kan man lätt bli besviken, men vet man ungefär vad som väntar är det inte så pjåkigt i genren. Glimten i ögat är givetvis ett plus, James Woods är rolig att se så här och det är inget fel på produktionen med ett oftast rödaktigt foto. Däremot är speltiden lite för lång och det känns även något utdraget när man närmar sig slutet. Den tappar helt enkelt lite grann, lite fart mot slutet när slutuppgörelsen närmar sig. Men som sagt, det går helt klart att titta på med tanke på att vampyrfilmer sällan är så där jätteintressanta.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

 1. Mja, lite svårtittad tyckte jag allt att den var. Inte minst eftersom James Woods var rolig i typ två minuter

  https://bilderord.wordpress.com/2015/10/31/vampires-1998/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag har lätt för att roas av James Woods, inte bara här. Så för egen del var det inte så svårtittat, även om vampyrer inte är min grej.

   Radera