fredag 7 april 2017

Beast with a GunTitel: La belva col mitra / Beast with a Gun / The Mad Dog Killer
Genre: Kriminalare/Thriller
Land: Italien
År: 1977
Regi: Sergio Grieco
I rollerna: Helmut Berger, Richard Harrison, Marisa Mell, Marina Giordana

Handling: Den brutale mördaren Nanni Vitali rymmer tillsammans med tre kumpaner från fängelset. Nanni sätter nu sin plan i verket för att ta hämnd på de som satte dit honom. Polisen Santini tar upp jakten på Nanni.

Omdöme: Denna italienska euro-crime skiljer sig en del från de mest fartfyllda italienska polisfilmerna. Det är först och främst inte polisen som står i centrum, utan den hänsynslöse mördaren Nanni Vitali (en klart passande Helmut Berger). Filmen har ett lite långsammare tempo också där man inte kör på för fullt. Istället sänker man emellanåt tempot i vissa scener och på så vis får inte minst huvudskurken Nanni visa upp sig från sin bästa (ok, värsta) sida.I rollen som polisen Santini har man plockat in Richard Harrison som känns som en sämre kopia av Maurizio Merli med sitt blonda hår och mustaschen. Han saknar den riktiga pondusen som man vill se i en sån här film. Å andra sidan är karaktären lite svagare då mest krut och tid läggs på skurken Nanni. Österrikaren Helmut Berger växer verkligen in i rollen och bjuder på en minnesvärd prestation. Kul nog påminner han utseendemässigt om Ted Levine i rollen som Buffalo Bill i The Silence of the Lambs (1991) - riktigt äcklig med andra ord, och passande.Filmen har kanske inte det mest genomarbetade manuset eller handlingen där man vissa gånger hoppar till situationer utan att man egentligen visar eller förklarar hur karaktärerna tagit sig dit. Nu gör det inte så mycket då man inte förväntar sig ett manus i Oscarsklass och man förstår för det mesta hur det ligger till eller hur det gått till. På sätt och vis är det lite skönt att det inte går efter en mall.Vad man bjuds på är egentligen inte så värst mycket actionscener, även om de förekommer. Istället är det flera grymma scener och situationer med Nanni som njuter av att döda, våldta, misshandla, psyka, tortera och terrorisera sina offer. Då och då bjuds man även på några guldkorn till scener som gör att filmen sticker ut lite mer. En film tankarna går till lite grann är annars Rabid Dogs / Kidnapped (1974) med dess nerv och terrorisering av gisslan.Det blir speciellt kul när Nanni utmanar Santini som hela tiden ligger steget bakom. Nanni visar klart och tydligt att han är smartare än polisen. Santinis kontring är att Nanni är en fegis som hela tiden måste ta skydd bakom kidnappade eller med hjälp av vapen. Det blir minst sagt kul att se hur de försöker bräcka varandra med spydiga repliker till höger och vänster. Gillar att det blir mer och mer personligt mellan de två vilket också gör filmen bättre. Lägg även till genomgående skön musik, som på sätt och vis påminner om något från franska crimefilmer med Alain Delon eller liknande, så får man en klart trevlig filmstund.

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

 1. Håller med om att han är en second rate Maurizio Merli, tänkte samma sak. Bäst är Helmut Bergers prestation men filmen tycker jag bara är godkänd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Merli är i en annan klass (skönare helt enkelt).

   Tyckte filmen inledde lite trevande, men blev bättre och grymmare ju längre in man kom. Och Helmut Berger är riktigt passande i rollen.

   Radera