torsdag 27 april 2017

Best of Michael CrichtonMichael Crichton är nog mest känd som mannen bakom Jurassic Park (1993) som regisserades av Steven Spielberg. Men Crichton, som studerade medicin, skrev flera intressanta böcker, manus och regisserade även själv. Hans medicinbakgrund gjorde att han hade en förkärlek för sjukhusmiljöer och sci-fi. En sak man märker om man ser flera av hans verk (eller åtminstone sånt som baseras på hans böcker) är en känsla för detaljer och att på många sätt vara lite före sin tid.

Efter att ha sett ett femtontal Crichton-filmer, känns det lite kul att sammanställa en lista över mina tio favoritfilmer som är gjorda av honom eller baseras på hans böcker/manus.

De filmer som inte tog sig in på listan då de antingen var för svaga och/eller för att jag inte minns dem tillräckligt väl:

The Carey Treatment (1972)
The Terminal Man (1974)
Runaway (1984)
Physical Evidence (1989)
Congo (1995)
The Lost World: Jurassic Park (1997)Topp tio-listan tas i omvänd ordning, från plats #10 till #1.#10
TITEL: Rising Sun
ÅR: 1993
REGI: Philip Kaufman
FÖRLAGA: Michael CrichtonUnder en fest i det japanska företagets skyskrapa i Los Angeles hittas en ung kvinna mördad. Polisen ska utreda mordet, men företaget vill undvika en skandal och hindrar dem i utredningsarbetet.

#9
TITEL: Twister
ÅR: 1996
REGI: Jan de Bont
FÖRLAGA: Michael Crichton (endast manus)Tornadoexperterna Jo och Bill Harding och deras team förbereder sig för att placera ett mätinstrument i tornadons centrum. Ett jobb förenat med livsfara, en tornados rörelser kan aldrig helt förutses. Dessutom är ett konkurrerande team dem i hälarna. Då slår naturens krafter till.

#8
TITEL: Sphere
ÅR: 1998
REGI: Barry Levinson
FÖRLAGA: Michael CrichtonPsykologen Norman Goodman, biokemisten Beth Halperin, matematikern Harry Adams och vetenskapsmannen Ted Fielding kallas samman till ett team som får i uppdrag att utforska ett jättelikt rymdskepp som oskadat verkar ha legat på havsbotten under nästan 300 år. Forskarna befinner sig snart på en undervattensbas, ett stort laboratorium placerat invid rymdskeppet. Snart börjar en serie skrämmande händelser inträffa. Deras innersta rädslor väcks bokstavligt talat till liv. Hoppet om överlevnad minskar i allt snabbare takt och forskarna börjar vända sig mot varandra i en frenetisk jakt på vem, eller vad, som orsakar skräcken.

#7
TITEL: The First Great Train Robbery
ÅR: 1979
REGI: Michael Crichton
FÖRLAGA: Michael Crichton (även manus)Kassaskåpsexperten Edward Pierce (även känd som John Simms) har 1855 beslutat sig för att råna det mytomspunna tåget som går till Folkestone. Tåget fraktar stora mängder guld, som ska till engelska trupper. Därav är det extremt hårt bevakat. För att komma in i de två kassaskåp som guldet förvaras i krävs sammanlagt fyra nycklar, som förvaras hos olika personer...

#6
TITEL: Disclosure
ÅR: 1994
REGI: Barry Levinson
FÖRLAGA: Michael CrichtonTom Sanders är en familjefar och framgångsrik dataexpert som inom kort väntas bli VD. Hans karriärplaner grusas dock när Meredith, en kvinna Tom haft en affär med flera år tidigare, blir hans chef.

#5
TITEL: Jurassic Park
ÅR: 1993
REGI: Steven Spielberg
FÖRLAGA: Michael Crichton (även manus)På en enslig ö har en miljardär i hemlighet skapat en nöjespark med en udda attraktion - levande dinosaurier som skapats med hjälp av förhistoriskt DNA. Innan han öppnar parken för allmänheten, bjuder han in några dinosaurexperter. Men deras vistelse på ön blir allt annat än fridfull när rovdjuren ger sig ut och börjar jaga.

#4
TITEL: Westworld
ÅR: 1973
REGI: Michael Crichton
FÖRLAGA: Michael Crichton (endast manus)Framtidens semesterort är här. Rika turister kan leva ut sina fantasier i miljöer styrda av robotar som förser sina kunder med allt de vill ha. Två av turisterna har valt temat "vilda västern". Allt börjar bra men efter ett tekniskt fel finner de sig jagade av en robotrevolverman...

#3
TITEL: Coma
ÅR: 1978
REGI: Michael Crichton
FÖRLAGA: Michael Crichton (endast manus)En Bostonläkare kommer en olycksbådande plan på spåren när hon undersöker oförklarliga fall av komatillstånd på sitt sjukhus. Hennes misstankar väcks när ett alarmerande högt antal liknade fall inträffar efter rutinmässiga operationer. Men hennes frågor ignoreras av cheferna, och till slut är hennes liv i fara.

#2
TITEL: Looker
ÅR: 1981
REGI: Michael Crichton
FÖRLAGA: Michael Crichton (endast manus)En plastikkirurg blir misstänksam när modeller han opererat misstänks ha blivit mördade. Med hjälp av Cindy, nästa kvinna på tur, spårar han dödsfallen till ett mystiskt företag som utvecklar ny teknologi.

#1
TITEL: The Andromeda Strain
ÅR: 1971
REGI: Robert Wise
FÖRLAGA: Michael CrichtonEn satellit kraschlandar i New Mexico. När den ska hämtas visar det sig att den medfört ett dödligt virus från rymden. En grupp vetenskapsmän samlas i ett topphemligt underjordiskt laboratorium för att ta reda på vad det är och, om möjligt, hur man stoppar det.

2 kommentarer:

 1. Visst ligger han bakom Timeline också? Ingen bra film på någon fläck, men för komplettheten? ;) Twister visste jag inte att han var inblandad i men den skulle nog komma med på listan istället för tex Sphere.

  Men på det hela taget en trevlig både författare och regissör

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, jag var nära att se Timeline också innan jag gjorde listan, men det fick vara.

   Twister har han "bara" skrivit manuset till. Minns att jag började se om den för några år sen, men inte kände för den.

   Sphere är ändå ganska spännande och mystisk, så den får en plats på listan.

   Radera