
Titel: I Confess / Jag bekänner
Genre: Kriminalare/Drama/Film-Noir/Thriller
Land: USA/Kanada
År: 1953
Regi: Alfred Hitchcock
I rollerna: Montgomery Clift, Anne Baxter, Karl Malden, O.E. Hasse
Handling: Bekännelser från en syndare till prästen i biktbåset seglar ett heligt förtroende som aldrig får svikas. Syndens natur har ingen betydelse. Fader Michael Logan, som verkar vara en näst intill perfekt modell för prästerlig fromhet, lyssnar till en mördares bekännelse. Samtidigt upptäcks mordet med bevis och ögonvittnen som pekar på att mördaren är en präst. Men tystnadsplikten hindrar honom från att tala ut. Katastrofer och sammanträffanden målar in Logan i ett desperationens hörn och han blir tvungen att bekänna sin egen mänskliga svaghet.
Omdöme: Året innan Alfred Hitchcock gjorde två av sina bästa filmer i Dial M for Murder (1954) och Rear Window (1954), gjorde han denna film som utspelar sig i Quebec, Kanada. Det är en film som har ett relativt typiskt Hitchcock-upplägg där en oskyldig man ska försöka rentvå sitt namn, fast utan humorn som ofta var återkommande i hans filmer.

Mannen i fråga som ska försöka rentvå sitt namn är prästen Michael Logan (Montgomery Clift) som sent en kväll ser en man kliva in i kyrkan där han jobbar. Mannen är tysken Otto Keller (O.E. Hasse) som tillsammans med sin hustru bor i och jobbar extra åt kyrkan. Keller vill bikta sig för Logan som varit snäll och hjälpt paret Keller ända sedan början. Keller behöver lätta sitt hjärta och bekänner att han mördat den rike Villette.

Fader Logan ställs nu inför en svår prövning då han inte bara måste hålla tyst om Kellers bekännelse utan även har en del egna hemligheter han vill hålla hemliga. Men när polisen med inspektör Larrue (Karl Malden) i spetsen har vittnen som sett en präst lämna Villettes hus vid tiden för mordet, läggs misstankarna på Logan. Logan har även setts ihop med en kvinna som visar sig vara Ruth Grandfort (Anne Baxter). Varför vill Logan inte berätta för polisen vem hon är och varför han skulle träffa henne hos Villette morgonen efter mordet?

En av filmens styrkor är Karl Malden, som ju spelade polis i 70-tals serien "The Streets of San Francisco" men som även hade vunnit en Oscar för A Streetcar Named Desire (1951). Varje gång han är med som polisen Larrue höjer han med sin närvaro. Det är små detaljer i hans prestation jag gillar, även om det är lite synd att han inte är med mer. Nu är han inte den enda som gör bra ifrån sig, men han är trots allt bäst.

Jag hade sett denna Hitchcock tidigare, men mindes inte särskilt mycket från den. Det var helt enkelt inte någon av hans bättre eller mer minnesvärda filmer, men det betyder inte att den var/är utan intresse. För trots att man tidigt vet vem som begått mordet på Villette så har filmen gott om mysterium och en del spänning. Filmen blir därför trevlig att titta på fram till ungefär halvvägs in. Här kommer en runt tio minuter lång tillbakablick där det i ett förhör framgår vad som ligger bakom mysteriet. Det kommer lite för tidigt och gör att luften liksom går ur lite grann. Dock blir upplösningen ganska spännande och på det stora hela är det en helt klart stabil film, även om det inte är en toppfilm med Hitchcocks mått mätt.
4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar