På topp tio återfinns filmer från:
8 USA
1 Frankrike
1 Storbritannien
Uppdatering: Plats #3 (Le salaire de la Peur / The Wages of Fear) flyttas upp till plats #2. 10/10-20
#10 Pickup on South Street (Samuel Fuller)


En ficktjuv råkar stjäla en topphemlig mikrofilm och jagas av polisen, agenter och de som blivit av med den.
En välspelad noir där man gör ganska mycket med en relativt simpel historia. Ett plus för karaktärerna och prestationerna, men minus för den opassande musiken.
#9 99 River Street (Phil Karlson)


Efter att ha förlorat matchen om tungviktsmästartiteln i boxning, kör nu Ernie Driscoll taxi för att tjäna sitt levebröd och försörja sin fru. Men när frun blir mördad och Ernie får skulden, måste han hitta mördaren innan han hinner lämna landet.
En mindre känd noir-film som inte ska underskattas. Har tillräckligt av intresse i genren och blir ganska minnesvärd. Kanske inte den första filmen man söker upp i noir-genren, men en att se om man vill fördjupa sig lite mer.
#8 From Here to Eternity (Fred Zinnemann)


Menige Prewitt är soldat och tidigare boxare som manipuleras av sina soldatkamrater och överordnade. Hans vän Maggio försöker hjälpa honom men har egna problem att brottas med. Sergeant Warden och Karen Holmes spelar ett farligt spel som älskande i en förbjuden kärleksaffär. Alla dessa liv kommer att förändras för alltid då deras öden tar en ny vändning under det japanska angreppet på Pearl Harbor.
Klassiskt melodrama som utspelar sig under andra världskriget och som Oscarsbelönades med hela åtta Oscars. Finns en del att gilla med denna, även om det inte är en personlig favorit.
#7 Angel Face (Otto Preminger)


Ambulansföraren Frank Jessup dumpar sin flickvän och blir chaufför åt rikemansdotter med agg mot styvmor. Han dras snart in i hennes problematiska värld.
En lurig liten noir där det mesta av det bästa kretsar kring duktiga Jean Simmons och hennes femme fatale-roll.
#6 Stalag 17 (Billy Wilder)


Under andra världskriget hamnar en grupp soldater i det ökända tyska fånglägret Stalag 17. De tillbringar större delen av tiden med att fundera ut hur de ska kunna hjälpa varandra att fly. När två fångar dödas vid ett flyktförsök förstår de att det finns en spion ibland dem.
Klassisk fånglägerfilm med allt vad det innebär, inte minst flyktförsök. Inte på fullaste allvar där man bjuds på en hel del humor. Något av en föregångare till The Great Escape som kom tio år senare.
#5 The Man Between (Carol Reed)


En oskuldsfull brittiska reser till efterkrigets Berlin för att hälsa på sin broder och blir där indragen i en konflikt bland hänsynslösa spioner.
En ganska tät och stämningsfull liten noir som utspelar sig i Berlin där det finns gott om faror i skuggorna. Inte lika känd som regissörens Den tredje mannen, men följer lite i samma fotspår.
#4 The Moon Is Blue (Otto Preminger)


Kvinnokarlarna Don och David blir bägge två förälskade i den unga Patty under en och samma kväll, men hon avböjer alla inviter från dem. De två männen försöker dock få henne på andra tankar.
Inte den mest kända filmen, men denna lilla romantiska film lyckas verkligen. Lite av en motsvarighet till den mer kända Sabrina som kom året efter där två män, en äldre och en något yngre försöker vinna samma kvinnas hjärta.
#3 Roman Holiday (William Wyler)


Under ett pampigt statsbesök i Rom smiter den vackra prinsessan Ann ut för att slippa undan alla plikter. Hon möter då journalisten Joe som ser möjligheten att sätta tänderna i ett riktigt scoop.
Det är svårt att inte gilla denna romantiska pärla med Audrey Hepburn och Gregory Peck som spenderar en stund tillsammans runt om Rom och fattar tycke för varandra. Klassisk romantisk storfilm.
#2 Le salaire de la peur / Wages of Fear (Henri-Georges Clouzot)


En grupp dagdrivare hyrs in för att frakta en last nitroglycerin genom bergig terräng i Sydamerika, i syfte att släcka en brand på ett avlägset beläget oljefält.
En fransk klassiker av "den franske Hitchcock". Nervkittlande i sina bästa stunder, men utforskar även en hel del annat. Fick 1977 en amerikansk remake i form av Sorcerer.
#1 The Big Heat (Fritz Lang)


Polisen Dave Bannion undersöker ett självmord som visar sig ha kopplingar till korruption på hög nivå. Ständigt motverkad och med dödshot riktat mot hans familj, ger sig Bannion ut i en ensam kamp för att en gång för alla försöka få stopp på det mäktiga brottssyndikat som styr staden.
Detta är utan tvekan en av de bästa film-noir filmerna man kan bjudas på. Den är riktigt hårdslående och bjuder på flera starka prestationer och karaktärer. Fritz Langs bästa film i mitt tycke.
Några filmer som slogs om platser på listan var:
How to Marry a Millionaire
I Confess
Inferno
The Naked Spur
Niagara
---
Sämsta filmen: The Hitch-Hiker
Den första och enda noir-filmen regisserad av en kvinna (Ida Lupino). Tyvärr är den också en av de svagaste.
Största besvikelsen: Shane
En hyllad västern, men den fångade inte riktigt mig. Absolut inte dålig, bara inte så bra som sitt rykte.
YEAR 1953: MY TOP 25 FILMS
SvaraRadera01) - THE BIG HEAT (FRITZ LANG)
02) - I CONFESS (ALFRED HITCHCOCK)
03) - ANGEL FACE (OTTO PREMINGRER)
04) - THE NAKED SPUR (ANTHONY MANN)
05) - ROMAN HOLIDAY (WILLIAM WYLER)
06) - STALAG 17 (BILLY WILDER)
07) - MADAME DE (MAX OPHULS)
08) - ESCAPE FROM FORT BRAVO (JOHN STURGES)
09) - LITTLE FUGITIVE (MORRIS ENGEL - RUTH ORKIN)
10) - SHANE (GEORGE STEVENS)
11) - LES VACANCES DE MONSIEUR HULOT (JACQUES TATI)
12) - PICKUP ON SOUTH STREET (SAMUEL FULLER)
13) - BIENVENIDO MR. MARSHALL (LUIS G. BERLANGA)
14) - I VITELLONI (FEDERICO FELLINI)
15) - THERESE RAQUIN (MARCEL CARNE)
16) - THE MOON IS BLUE (OTTO PREMINGER)
17) - RUE DE L'ESTRAPADE (JACQUES BECKER)
18) - DUCK AMUCK (CHUCK JONES)
19) - EL (LUIS BUNUEL)
20) - CRIN BLANC (ALBERT LAMORISSE
21) - NIAGARA (HENRY HATHAWAY)
22) - THE MISSISSIPPI GAMBLER (RUDOLPH MATE)
23) - A LION IN THE STREETS (RAOUL WALSH)
24) - BLUE GARDENIA (FRITZ LANG)
25) - THE LAWLESS BREED (RAOUL WALSH)
Interesting, thanks for your list.
RaderaIn your top ten, I haven't seen 7, 8 and 9. 7 and 9 I've had my eyes on as they look interesting.
Outside the top ten, there aren't many that I haven't seen that caught my eye. I've seen 11, 12, 16, 21 and 24 with 16 being in my top ten.
Roman Holiday måste vara den bästa romantiska komedin jag sett. Nästintill perfekt i mina ögon.
SvaraRaderaJa, jag håller med dig. Det är en av mina favoriter i genren. Mycket bra.
Radera