fredag 21 april 2017

Mrs. MiniverTitel: Mrs. Miniver
Genre: Drama/Romantik/Krig
Land: USA
År: 1942
Regi: William Wyler
I rollerna: Greer Garson, Walter Pidgeon, Teresa Wright, Dame May Whitty

Handling: När andra världskriget drabbar Storbritannien, förändras livet radikalt för invånarna i en liten engelsk stad. Fru Miniver står i centrum för händelserna. Allt från att hon får en lokal ros uppkallad efter sig, till att hennes son blir förälskad i en ung vacker kvinna från traktens förmögna släkt. Samtidigt skördar kriget sina offer.

Omdöme: Denna tolvfaldigt Oscarsnominerade film blev belönad med sex Oscars (film, regi, manus, foto, kvinnlig huvudroll och kvinnlig biroll). Det kom att bli mästerregissören William Wylers första Oscarsvinst (av tre) på sin femte nominering (av totalt 14). Med tanke på att USA (och Storbritannien där historien utspelar sig) var mitt uppe i andra världskriget, är det inte så överraskande att kriget kom att spela en viktig roll i flera av filmerna från den här tiden, inklusive denna.Mrs. Miniver (Greer Garson) försöker hålla ihop familjen med maken Clem (Walter Pidgeon), vuxne sonen Vin (Richard Ney) och två små barn. När Vin kommer hem på besök från sina studier i Oxford träffar han Carol Beldon (Teresa Wright) som är dotterdotter till den förmögna Lady Beldon (Dame May Whitty). Vin och Carol faller snabbt för varandra, men med andra världskrigets intåg blir lyckan i familjen inte långvarig. Vin går med i flygvapnet och Clem hjälper flottan.Jag har alltid haft ett gott öga till William Wyler som bjöd på många klassiker, bra sådana också. I det här fallet har han inte misslyckats, men det är inte någon av hans bästa. Det är ett gediget drama och välgjort sådant med tanke på krigsscenerna med bombningarna som sker med planen som flyger över himmelen. Det är också en mestadels välspelad film där väl den enda som känns något svag är Richard Ney i rollen som Vin. Sen kan jag tycka att veteranen Dame May Whitty (Oscarsnominerad) nog var bättre än Oscarsvinnande ynglingen Teresa Wright. Fast det är en smaksak.Wyler gjorde några år senare en annan Oscarsvinnande film med liknande upplägg, nämligen The Best Years of Our Lives (1946) som vann hela sju Oscars. Skillnaden var att den utspelade sig precis efter kriget och i USA. Den lyckades ännu bättre med att skapa känslor och bli gripande. Här blir det inte heller så dumt när Mrs. Miniver, tillsammans med Carol väntar på att hennes make och son ska komma hem. De är medvetna om att en av dem eller kanske båda inte återvänder en dag, så de försöker göra det bästa av varje dag.

Till slut blir det något propagandaaktigt med talet på slutet, men man kan givetvis förstå läget i världen på den här tiden. Det sänker inte upplevelsen på något sätt, men det är ändå noterbart.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar