tisdag 4 april 2017

Roma a mano armataTitel: Roma a mano armata / Rome Armed to the Teeth / The Tough Ones / Assault with a Deadly Weapon
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: Italien
År: 1976
Regi: Umberto Lenzi
I rollerna: Maurizio Merli, Tomas Milian, Arthur Kennedy, Ivan Rassimov

Handling: Inspektör Tanzi är en hårdför snut som har tröttnat på att alla busar han haffar är ute på gatorna igen inom ett par timmar för att begå nya brott. Han inser snart att det enda rätta är att sätta hårt mot hårt...

Omdöme: Den blonde och mustaschprydde Maurizio Merli är inspektör Tanzi, ansvarig för en enhet inom grova brott i den italienska huvudstaden Rom. Han har svårt att hålla sig innanför lagarna då han känner att de kriminella skyddas mer än vad de straffas. Han har fått nog, bägaren har runnit över och Tanzi är en tickande bomb. Inte blir det bättre av att avskummet härjar vart han än tittar. När några så ger sig på hans flickvän för att skrämma honom, får det vara nog. Tanzi tänker nu rensa upp så gott det går, även om det kostar honom jobbet.Denna poliziotteschi, eller euro-crime, är ett typexempel på italiensk hårdkokt actionfilm när den är som bäst. Eller bäst och bäst, det är inte direkt någon hög standard på själva produktionen i sig, men det tillhör liksom genren. Och när man bjuds på non-stop action och humor är det svårt att inte bli underhållen till max. Det är sällan en film skalar bort så mycket av mellanspelen och de långsammare bitarna som man gjort här. Det bjuds på biljakter, misshandel, skottlossningar, rån och en massa annat smått och gott som skulle kunna fylla flera filmer.Inspektör Tanzi kan ses som en blandning mellan Harry Callahan från Dirty Harry (1971) och Paul Kersey från Death Wish (1974). Det rådde ett klimat där de kriminella hade tagit över gatorna och poliserna stod handfallna när politikerna inte gjorde tillräckligt för att städa upp, sätta hårt mot hårt. Det är skönt med en vigilante-polis som Tanzi som inte skyr några medel. Det är faktiskt befriande och coolt. Sen gör det inte heller något att skurkarna är sliskiga och elaka, som man vill ha dem.Det blir lite komiskt hur man inte brytt sig om att direkt ha ett genomarbetat manus, klippning eller ett händelseförlopp som liksom rullar på som man är van vid. Man kör istället på för fullt mest hela tiden, Men det funkar i en sån här film som är ren underhållning. Man kan inte se det som något annat.Det är inte en film eller genre för alla, den saken är säker. Det är dock guld värt att se Maurizio Merli örfila och slå skiten ur skurkarna och en Tomas Milian med puckelrygg som skapar kaos, inte minst när han kapar en ambulans... Nej, höga poäng för underhållningen, mycket action och humor. Därför blir det en stark trea till svag fyra.

Man i ambulans: "I want to know where we're going."
Moretto: "I'll tell you where you're going."
(Moretto skjuter mannen kallblodigt)
Moretto: "To the cemetery, motherfucker!"

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

 1. Underbart! Mer italiensk genrefilm önskas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var ett tag sen man såg sånt här. Med ett av dina inlägg härom veckan påminde du mig om att jag åter borde se lite sån här film ;) Riktigt skönt och kul.

   Senare i veckan kan det dyka upp ytterligare någon italiensk genrefilm...

   Radera