måndag 3 april 2017

SpeciesTitel: Species
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1995
Regi: Roger Donaldson
I rollerna: Natasha Henstridge, Ben Kingsley, Michael Madsen, Forest Whitaker, Alfred Molina, Marg Helgenberger, Michelle Williams

Handling: En grupp vetenskapsmän får i uppdrag att spåra upp Sil, en kvinna som är hälften människa och hälften utomjording. Sils uppgift på jorden är att para sig med en människa och skapa en ny ras, något som kan betyda slutet för mänskligheten.

Omdöme: Denna sci-fi film kan man lite lätt säga är som en stor portion Alien (1979) som utspelar sig på Los Angeles gator och en mindre portion The Terminator (1984) med den onda cyborgen från Terminator 2: Judgment Day (1991), fast i kvinnlig form, alltså som i Terminator 3: Rise of the Machines (2003). För regin står Roger Donaldson som gjorde sig ett namn med trevliga kalla-kriget thrillern No Way Out (1987) och senare bl.a. The World's Fastest Indian (2005).Ett hemligt experiment håller på att avvecklas där den ansvarige, Xavier Fitch (Ben Kingsley) ger order om att gasa ihjäl en ung flicka vid namn Sil (en då okänd Michelle Williams). Hon är nämligen hälften människa, hälften utomjording som man tagit fram med hjälp av en organism från rymden. Men Sil lyckas fly och inom kort har hon förvandlats till en ung kvinna. Den äldre Sil (Natasha Henstridge i sin minnesvärda filmdebut) är nu redo att göra vad som bara är naturligt för henne - att para sig. För det behöver hon en man, och det finns gott om villiga i Los Angeles. Samtidigt plockas fyra vetenskapsmän och experter in för att försöka lokalisera Sil. De är de enda som vet vad de jagar, men de vet inte hur hon ser ut nu när hon växt upp...Michael Madsen, Forest Whitaker, Alfred Molina och Marg Helgenberger spelar de fyra som ger sig ut på Los Angeles gator för att försöka hitta Sil. Det låter nästan som om Ghostbusters (1984) är i farten, men detta är mer seriöst än så. Det blir dock kul att se hur Sil anpassar sig och lär sig, ja nästan som Leeloo i The Fifth Element (1997). När hon sen vill para sig bjuds man på några bra och roliga scener. Männen hon väljer ut får det nämligen rejält hett om öronen.Vad som drar ner upplevelsen en del för egen del är när Sil förvandlas till en utomjording i stil med vad man får se i Alien (1979). Kanske inte så konstigt då utomjordingen är skapad av samme man, schweizaren H.R. Giger. Skillnaden är att det är så mycket bättre gjort i den filmen. Här blir inte minst cgi-effekterna genomskådade när alienfiguren syns för mycket på bild och börjar hoppa runt och ha sig. Det är lite synd för resten av filmen funkar fint. Så länge Sil håller sig i skinnet...

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.8

2 kommentarer:

 1. Mja, tycker allt att det är lite kalkonvarning på den här filmen. Hade svårt att acceptera Gandhi som alienjägare :) Men Michelle W hade jag helt glömt bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, herr Kingsley funkar väl inte så värst bra som "the big boss", men han är inte med så mycket.

   Svårt att ta filmen på fullaste allvar och tror inte heller det är meningen. Därför funkar den för det mesta och blir lite smårolig också.

   Radera