tisdag 18 april 2017

The Murderer Lives at Number 21Titel: L'assassin habite... au 21 / The Murderer Lives at Number 21 / Mördare utan ansikte
Genre: Mysterium/Komedi/Thriller
Land: Frankrike
År: 1942
Regi: Henri-Georges Clouzot
I rollerna: Pierre Fresnay, Suzy Delair, Pierre Larquey, Noël Roquevert

Handling: Inspektör Wens är en seriemördare på spåret som mördat fyra personer på gatan inom loppet av fyra månader. När Wens får tips om att mördaren bor på ett pensionat, tar han själv in på pensionatet för att försöka hitta mördaren. Men det visar sig snart finnas fler misstänkta personer som bor där.

Omdöme: Om man inte känner till Henri-Georges Clouzot, så har man missat den franske Alfred Hitchcock. Under framförallt 40- och 50-talet gjorde han sig ett namn med sina spännande filmer och detta var den första av dem. Hans två mest hyllade verk är Le salaire de la peur / The Wages of Fear (1953) och Les diaboliques (1955), två riktiga klassiker. Detta kom att bli min nionde film av Clouzot.Filmen inleder genast på ett intressant sätt. I den allra första scenen syns dörren gå upp till en bar någonstans i Paris. Men ingen kliver in. Barmannen stänger dörren och i baren finns en full man som precis vunnit pengar på en lottdragning. När den fulle mannen ska gå säger barmannen åt honom att vara försiktig. En seriemördare har dödat fyra personer i området. Så fort den fulle mannen kliver ut på de mörka och öde gatorna följer någon efter honom, hugger ihjäl honom och tar hans pengar. Sedan lämnar mördaren sitt visitkort - "Monsieur Durand".Det tar alltså inte lång tid att etablera att vi har en seriemördare som kallblodigt dödar sina offer och tar deras pengar. Polisen står handfallna och polischefen ger sina utredare ett ultimatum - hitta denne Durand inom utsatt tid eller lämna polisstyrkan. Snart får inspektör Wens (Pierre Fresnay) ett tips om var mördaren kan befinna sig. Det är ett pensionat där flera personer är inneboende. Wens tar in på pensionatet som gäst i hopp om att finna mördaren som hela tiden tycks ligga steget före.På det stora hela bjuds man på ett typiskt, klassiskt mordmysterium med flera misstänkta och en som ska försöka lösa gåtan. In i leken ansluter även flickvännen till Wens, Mila (Suzy Delair) som gärna vill avslöja mördaren själv för att få sitt namn i tidningen och på så vis få en skjuts i sin sångkarriär. Det hela leder till en del humor blandat med mystik och ett par mordfall. För det kommer bli ett par döda kroppar som mördaren lämnar efter sig. Och när allt är sagt och gjort avslöjas mördaren på ett lite annorlunda sätt. Helt ok mordmysterium, men inte i klass med regissörens bästa. Känns dock modernare än vad den är med sitt foto och eleganta detaljer, både i berättandet och fotot.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar