söndag 9 april 2017

TrolljegerenTitel: Trolljegeren / Trollhunter / The Troll Hunter / Trolljägaren
Genre: Drama/Fantasy/Skräck/Komedi
Land: Norge
År: 2010
Regi: André Øvredal
I rollerna: Otto Jespersen, Glenn Erland Tosterud, Johanna Mørck, Hans Morten Hansen

Handling: Tre högskolestudenter är ute i de norska skogarna och gör en dokumentär om tjuvjakten på björn. Men när de hittar mannen som påstås tjuvjaga björnar, visar det sig att det är något helt annat han är ute efter...

Omdöme: Filmen inleds med text om att vad man kommer få se är s.k. found-footage där man klippt ihop material som hittats. Man får sedan följa med de tre högskolestudenterna som filmat materialet och tänkt göra en dokumentär om tjuvjakt. De träffar på Hans (Otto Jespersen), en mystisk man som verkar bo i husvagn och åker ut om natten för att jaga. Eller vad är det han gör egentligen? Studenterna börjar följa efter honom och får snart tillåtelse att dokumentera vad Hans egentligen håller på med.Det första man tänker på är The Blair Witch Project (1999) där man med skakig handkamera springer runt i skogen på liknande sätt som det inleds på här. Uppbyggnaden/inledningen är inte särskilt stark kan jag tycka. Men redan efter runt en kvart börjar det hända saker. Studenterna har efter att ha följt efter Hans kommit i kontakt med troll!? Väldigt tidigt kan man tycka och här hade man nog kunnat dra ut på mystiken lite längre för bättre effekt när trollen väl kommer fram. Å andra sidan är det inte bara ett troll eller ett sorts troll som man kommer att komma i kontakt med under filmens gång. Det gör att det trots allt inte blir så upprepande som det annars hade kunnat bli.Regissören André Øvredal, som senare gjorde den trevliga lilla skräckfilmen The Autopsy of Jane Doe (2016), bjuder här på något av en norsk folksägen på ett både skämtsamt och träffsäkert sätt. Efter ett tag kan man säga att det övergår från att vara som nämnda The Blair Witch Project (1999) till att bli lite som Ghostbusters (1984), fast i skogen och fortfarande i found-footage stil. Mot slutet trissar man upp det hela ytterligare ett snäpp när det största trollet av dem alla sätter skräck i stil med Godzilla (2014) eller liknande.

Fast frågan är ändå om inte filmen har mest likheter med en mindre känd tjeckoslovakisk (kort)film vid namn Ropáci (1988) av regissören Jan Svérak, som senare bl.a. gjorde Oscarsvinnaren Kolja (1996). Den största likheten filmerna emellan ligger i humorn och detaljrikedomen kring det påhittade djuret (eller trollet) som gör det hela till en trevlig filmupplevelse.Otto Jespersen i rollen som Hans funkar också klart bra och känns som en "genuin" trolljägare med allt vad det innebär. Är det något som kunde gjorts lite bättre så är det troll-effekterna i vissa fall där cgi-effekterna inte är helt tillfredsställande. Trots det en rolig liten film som blir bättre efter den första tredjedelen eller så. Och som sagt, rolig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar