fredag 19 maj 2017

Alien: CovenantTitel: Alien: Covenant
Genre: Sci-Fi/Thriller/Skräck
Land: Storbritannien/Australien/Nya Zeeland/USA
År: 2017
Regi: Ridley Scott
I rollerna: Michael Fassbender, Katherine Waterston, Billy Crudup, Demián Bichir

Handling: När besättningen på rymdskeppet Covenant är på väg till en avlägsen planet i den bortre delen av galaxen, upptäcker de att vad de tidigare trott varit ett outforskat paradis i själva verket är en mörk och farlig värld. De tvingas fly från ett hot mer skrämmande än de någonsin kunnat föreställa sig.

Omdöme: När Ridley Scott, skaparen av Alien (1979) gör en ny Alien-film, blir man givetvis nyfiken. Å andra sidan hade han redan gjort Prometheus (2012) som ju utspelar sig i samma värld. Med tanke på filmens titel ville man så klart se en renodlad Alien-film. Istället får man en kombination av de två. Den är en slags uppföljare till Prometheus, men närmar sig Alien.Den femton man starka besättningen ombord rymdskeppet Covenant väcks plötsligt upp ur sin djupsömn. Något har orsakat ett allvarligt fel på skeppet som behöver åtgärdas. Men de måste samtidigt ta itu med en tragedi då en av besättningsmännen, kaptenen dör. Efter att ha stött på en signal som verkar mänsklig, bestämmer sig de förvirrade och shockade besättningsmännen för att bege sig till en planet de inte hade tänkt besöka.Vägen till planeten bygger upp storyn väl och den kusliga stämningen trappas upp rejält när de landar på planeten. Här bjuds man på klassisk Alien-stämning som går att ta på. När de första besättningsmännen infekteras på den nya planeten, är det bara en tidsfråga innan skräcken drar igång på allvar. Och det gör den verkligen. Man får exakt det man önskar sig, åtminstone inledningsvis.Efter ungefär den första tredjedelen dyker David (Michael Fassbender) upp. I och med det övergår filmen från det man gillar med Alien till det man ogillar med Prometheus. Det blir för mycket som ska avhandlas och det visas för mycket av det som är ute efter dem. Gillar t.ex. de mindre Alien-krabaterna, men har desto svårare för de större. Man visar helt enkelt för mycket av monstret (version större). De flesta scenerna med de mindre är dock genomgående både bra och rysliga.Vad gäller karaktärerna och skådespelarna funkar de flesta helt ok eller bra. Vissa politiskt korrekta tendenser hos karaktärerna hade man förvisso kunnat vara utan. För egen del funkar dock inte Katherine Waterston (dotter till Sam Waterston från bl.a. The Killing Fields (1984), och med samma ögon för övrigt) i rollen som Daniels. Hon saknar pondus för rollen, känns redan tidigt osympatisk och jag stör mig på henne så fort jag ser henne. Hade gärna låtit Carmen Ejogo med karaktären Karine fått axla den kvinnliga huvudrollen. Annars var Billy Crudup den jag nog gillade mest i rollen som Oram. Däremot var flera av de övriga rollerna ganska intetsägande och kunde gjorts mer med, förutom då Michael Fassbender som fick extra mycket att jobba med.Allt som allt är det svårt att säga vad man egentligen förväntade sig av den här filmen. Ridley Scott, filmens titel och det faktum att den första tredjedelen till stor del bjuder på god Alien-underhållning gör trots allt att man måste bli lite besviken. Här fanns gott om bra och rysliga scener, precis som man hade önskat sig. Men de svaga elementen (som främst hänger med från Prometheus) blir för många för att man verkligen ska kunna uppskatta och njuta av filmen till fullo. Inte mer än en stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.0

---

Om visningen: När man ser en film i IMAX vill man ha en mäktig upplevelse, eller åtminstone några sådana scener. Vad jag kunde se användes inte IMAX-formatet fullt ut. Märkte iaf inte av det och när jag tänkte på det var det alltid svarta fält ovanför och under bilden. Sen var ljudet något högt, vilket inte var första gången. Inte direkt mäktigt, utan snarare genomträngande högt. Trots allt trevligt med det stora formatet, även om man alltså inte bjöds på hela IMAX-formatet som man hade önskat.

10 kommentarer:

 1. Såg filmen häromdan och håller med det du skriver. Denna film är bättre än Prometheus på de flesta plan, alla utom utseendet. Prometheus var otroligt snygg och den hade en egen "look and feel" på grund av det.

  Trots att alla element för en lyckad film tyckte jag dock att AC inte blev riktigt spännande, nervpirrande eller engagerande. Det var som om den sista touchen saknades... Jag gav den 3/5.
  http://fripp21.blogspot.se/2017/05/alien-covenant-2017.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte den på sina håll blev riktigt spännande, men den lyckades inte bibehålla det under längre perioder. Främst funkade det när de först kom till planeten fram till att David dök upp.

   Radera
 2. Jag blev inte det minsta besviken, tyckte Covenant blev ett klart lyft jämfört med Prometheus. Vilka PK-tendenser menar du, blir nyfiken? Jag gillade också Waterstons Daniels, kanske inte så mycket pondus inledningsvis men absolut inte osympatisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, själv blev jag inte heller direkt besviken då jag inte hade jättehöga förväntningar. Men trots allt tyckte jag filmen tappade efter första tredjedelen när David dök upp.

   Pk-tendenserna var ganska tydliga och för egen del lite störande i en sån här film där man inte ska behöva ta med sånt. Bl.a. var det ett par mixade äktenskap/förhållanden och så ett homosexuellt par. Inget fel i sig så klart, men det kan man lämna lite mer öppet och inte trycka ner det i halsen på en i en sån här film.

   Radera
  2. Ok, där känner vi helt olika. Jag har svårt att se hur man skulle kunna ha mindre fokus på mixade förhållanden och homosexuella relationer än det var här. De kommenterades ju aldrig uttryckligt utan fanns bara där fullt naturligt. Mindre än så och man skulle inte kunna ha med den typen av perspektiv öht. Tycker jag då ;)

   Radera
  3. Det är så klart en tolkningsfråga. För egen del blir det väldigt uppenbart när det görs på det här sättet :) Så för egen del stör det mig. Vanligtvis har jag inga problem med det, men så här känns det fel.

   Radera
 3. Se, denna gillade jag skarpt minsann! Den manövrerade ut föregångaren ganska enkelt till tråk-träsket.
  Men visst är det en tillbakagång mot originalet! Och inget fel i det! Tajtare, mer gritty, effektivare och betydligt mer spännande än Prometheus! ;-)

  Trevlig Helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att höra när någon gillar en film. Gillade den också på flera sätt och visste inte vad jag skulle vänta mig. Men ändå lite besviken på Prometheus-delarna som är sämre än Alien-elementen. Det är de som gör filmen och jag hade bara önskat att det genomgående varit Alien.

   Tack detsamma!

   Radera
 4. Jag verkar kanske ha tröttnat på Alien som koncept på film. Den första filmen är fortfarande en femma men i den här filmen är det delarna som knyter an till Prometheus som jag fann mer intressanta. Alien-delarna är mer som samma scener igen fast med andra skådisar. Jag kanske var på gnälligt humör.

  Håller inte med om Waterston. Tycker hon funkar. Fassbender var kanon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, original-Alien är en femma, inget snack. Det var därför jag gillade Alien-bitarna här då den skapade lite samma stämning och terror emellanåt.

   Så klart olika, men jag står fast vid att jag störde mig på henne från första scenen, haha. Något med utseendet helt enkelt. Fassbender (och Crudup) gillade jag mest.

   Radera