lördag 13 maj 2017

Blind FuryTitel: Blind Fury / Blint raseri
Genre: Action/Komedi/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: Phillip Noyce
I rollerna: Rutger Hauer, Terry O'Quinn, Noble Willingham, Shô Kosugi

Handling: Soldaten Nick blir svårt skadad under en strid i Vietnam och lämnas att dö i djungeln. En grupp vänliga vietnameser hittar honom och han blir förd till deras läger där han rehabiliteras - och lär sig allt om att hantera svärd som blind.

Omdöme: Långt innan Stephen Lang skyddade sitt hem som blind i Don't Breathe (2016), skyddade sig Rutger Hauer som blind här med sitt svärd. Originalhistorien om en blind svärdsman härstammar från japanska Zatôichi som det både gjorts TV-serier och filmer om.Att se en film om en blind man som tar sig an beväpnade skurkar (inte minst med skjutvapen) blir ju givetvis lite larvigt. Det är svårt att ta det på fullaste allvar och som tur är har man gjort filmen lite med glimten i ögat. När Nick Parker (Rutger Hauer) måste slå sig ihop med sonen till en f.d. soldatvän, vet man att man inte ska förvänta sig för mycket. De måste hitta pappan i Reno där han under hot ska framställa en ny drog åt en gangster som driver ett kasino.När man börjar närma sig upplösningen känns det hela minst sagt James Bond-inspirerat där huvudskurken väntar i sin skurklya uppe i bergen med sina beväpnade män och sin inhyrde svärdmästare. Fast jag vet inte, det hela biter inte riktigt på mig. Rutger Hauer är förvisso lite kul att se, men eftersom filmen till stor del är en komedi så blir hans prestation och karaktär inte särskilt bra. Dessutom är skurkarna som tagna från en dålig serietidningsfilm, vilket inte ger mycket spänning eller direkt bra underhållning.Noterbart är att den australiensiske regissören Phillip Noyce samma år slog igenom med den sevärda thrillern Dead Calm (1989) och senare regisserade Harrison Ford i Jack Ryan-filmerna Patriot Games (1992) och Clear and Present Danger (1994).

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

 1. Inte för att vara sån, men... du har fel... :)

  Nej men seriöst, älskar den här filmen just för att den visar upp så många av dom sidor jag älskar med lättsamma men samtidigt coola actionfilmer från det årtiondet. Den ligger högt, högt upp på min lista och ses alltid en gång om året. Slutfajten med Shô Kosugi var väl ändå cool?

  Ser för övrigt att även du är uppe sent på nätterna, är då jag jobbar på mina recensioner alltsomoftast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är så klart ok att du tycker något annat ;)

   Jag är osäker på om jag hade sett filmen tidigare, så jag tror det kan vara en film som vinner på att ses om när man vet vad man kommer få se.

   Gillar ju annars en hel del från 80-talet, men det betyder inte att allt faller en i smaken.

   Det händer ibland, ja :)

   Radera