torsdag 11 maj 2017

Get OutTitel: Get Out
Genre: Mysterium/Thriller/Skräck
Land: USA
År: 2017
Regi: Jordan Peele
I rollerna: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford

Handling: När en ung man besöker sin flickväns familjegods inser han snart att hennes familj har lömska avsikter med sin inbjudan. Till en början tolkar Chris familjens överdrivet tillmötesgående beteende som ett nervöst sätt att hantera dotterns etniskt blandade förhållande. Men en rad märkliga upptäckter under helgen leder honom till en upptäckt han aldrig kunnat föreställa sig.

Omdöme: Chris (Daniel Kaluuya) har varit ihop med sin flickvän Rose (Allison Williams) i fyra-fem månader. Nu är det dags för honom att träffa hennes föräldrar. Han är lite nervös och orolig eftersom hennes föräldrar inte vet att han är svart. Det är inget att oroa sig för, försäkrar Rose. Hennes pappa hade röstat på Obama en tredje gång om det hade varit möjligt. Och med det är Chris och Rose på väg till hennes föräldrar.Så fort de anländer märker Chris något oväntat. Föräldrarnas hembiträde och trädgårdsmästare är båda svarta. Som om det inte vore nog uppträder de väldigt stelt och tillgjort. Likväl blir mötet med pappa Dean (Bradley Whitford) och mamma Missy (Catherine Keener) krystat då de, i synnerhet pappa Dean säger saker för att Chris ska smälta in och känna sig välkommen. Är de verkligen ok med att deras dotter är ihop med en svart kille?På förhand var jag osäker på filmen eftersom jag visste grundpremissen. Givetvis är det ett starkt budskap och det hade varit intressant om man vänt på rollerna (alla svarta hade spelats av vita och alla vita hade spelats av svarta). Undrar just hur filmen skulle bli emottagen... Nu är den dock gjord för att visa hur svarta känner sig.Skönt nog har filmen gjort det relativt subtilt och inte dragit in en massa politiskt snack och gjort rasfrågan till något som förstör filmen. Det är givetvis tydligt vad poängen är, men det blir inte så tillrättalagt som jag befarade. Istället blir Chris en karaktär man kan bry sig om hur det går för. Han har nämligen hamnat i en kuslig värld som kan liknas med The Stepford Wives (1975). Det blir alltså gott om paranoia och mystik när Chris sakta men säkert förstår att något väldigt skumt försiggår.När man i efterhand tänker tillbaka på händelserna i filmen och vissa detaljer märker man att den är ganska smart. Den serverar ledtrådar och symbolik redan tidigt, men utan att det blir för övertydligt. På så vis skapas en paranoia hos Chris och tittaren då allt inte är så uppenbart som det lätt hade kunnat bli. När allt är sagt och gjort har man på ett roligt sätt lyckats får flera karaktärer att fylla en funktion och ha en betydelse för helheten, det gillar jag.Jag känner mig lite kluven vad gäller hur man väljer att avsluta det hela. Eller redan innan upplösningen kommer så har man ett vägval att göra. Man väljer inte att fullfölja det man påbörjat, vilket hade lämnat en mycket kuslig känsla efter sig och gjort filmen riktigt minnesvärd. Istället låter man det hela få en mer väntad upplösning som jag till en början inte känner mig helt tillfredsställd med, men som ändå får ihop det bra och inte minst ger trädgårdsmästaren och hembiträdet en mening, som är klart passande. Stark trea, men närmare något mer än tvärtom.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.0

6 kommentarer:

 1. Jag tycker detta var en riktigt bra film, en stark fyra. Vad menar du med inte fullfölja det man påbörjat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade den så mycket.

   Jag tar det i en spoiler.


   ***SPOILER***

   Vad jag menade med att inte fullfölja det man påbörjade var att man hade Chris förberedd för att han skulle genomgå operationen. Så istället för att han skulle ta sig loss och klara sig, hade de kunnat genomföra operationen och gett filmen ett mörkt, kusligt och minnesvärt slut. Med Chris som en av "familjemedlemmarna" efter lyckad operation ;)

   Så det var det jag menade med att inte fullfölja det man påbörjat.

   Radera
 2. Ok! Tror det hade blivit betydligt sämre faktiskt. Jag läste att Peele övervägde ett annat slut, men då pratar vi om den absolut sista scenen i filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på hur man hade valt att presentera det hela på. Tycker själv det hade varit intressant och mer oväntat, men det betyder inte att det hade blivit bättre.

   Jo, jag läste också om sista scenen och att regissören först tänkte ha ett annat slut.

   Radera
 3. SPOILER
  Gillar filmen men mitt problem är att jag inte fick ihop skurkarnas plan. Den var liksom inte logisk. Varför "spelade" farmor och farfar så knepigt? Det gjorde bara Chris misstänksam och om man nu blir halvpsykotisk efter en operation är det en bra väg att gå till "evigt liv"

  SvaraRadera
  Svar
  1. SPOILER:

   Tänkte inte så mycket på om/hur man fick ihop det hela. En del kan lätt utelämnas och behöver inte förklaras.

   Farmor och farfar var ju konstiga redan från början, men det var väl just för att de var fångar i andras kroppar.

   De utförde ju experiment/operationer på olika sätt. Vissa gånger genom att plocka organ, andra gånger hela kroppar.

   Radera