söndag 14 maj 2017

Split SecondTitel: Split Second / Hämndens ögonblick
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller/Skräck
Land: Storbritannien
År: 1992
Regi: Tony Maylam
I rollerna: Rutger Hauer, Kim Cattrall, Alastair Duncan, Pete Postlethwaite

Handling: London år 2008. Staden är en ekologisk mardröm med okontrollerbara föroreningar, översvämningar och ekonomisk stagnation. Mitt i detta kaos har något onaturligt dykt upp. En bestialisk mördare som sliter sina offer i småbitar. Utan känslor, iskallt beräknande och omöjlig att stoppa. Mördaren slår till vid högvatten och lämnar alltid spår av blod och terror efter sig. Harley Stone är en lika iskall polisman som lever efter sina egna lagar och regler. Han har själv blivit vittne till ett mord utfört av den fasansfulla mördaren. Stones uppseendeväckande metoder visar sig bli givande...

Omdöme: På grund av växthuseffekten har London år 2008 blivit översvämmat och förorenat. Att ta sig fram till fots är inte att föredra. Istället krävs jeepar alternativt s.k. träskbåtar när vattennivån är för hög. Polisen Harley Stone (Rutger Hauer) jagar en bestialisk seriemördare som härjat i staden i ett par år nu. För Stone är det dessutom personligt då han för tre år sedan miste sin partner när de var ute på uppdrag.Mördaren lämnar blodiga lik efter sig och tar alltid ut hjärtat. Det verkar inte finnas något motiv eller någon anledning till varför just de som faller offer för mördaren valts ut. Men när Stone får en ny partner i Dick Durkin (Alastair Duncan), en beläst Oxford-student, kanske oddsen ökar att hitta mördaren. De bådas vitt skilda metoder kommer till användning och snart formar de ett vasst team där Dick alltmer anammar Stones metoder.Även om det inte på något sätt är en lika bra film, så finns här helt klart en stil som påminner lite om Blade Runner (1982), lite om Alien (1979) och lite om Predator (1987). Lägg därtill en Rutger Hauer som är som en kombination mellan hans karaktär i nämnda Blade Runner (1982) och The Hitcher (1986), så får man en sevärd liten film. Med sitt blonda hår och långa regnrock tar han sig tungt beväpnad fram genom London i jakt på mördaren. En mördare som inte visar sig vara mänsklig och här hade filmen enkelt kunnat dribbla bort sig själv. Skönt nog använder man sig inte av taffliga effekter vilket gör att filmen håller hela vägen.Filmen har en småskön stämning där man bjuds på en hel del humor, inte minst mellan Stone och Dick som både tjafsar en del och lär sig samarbeta som ett bra radarpar gör. Kim Cattrall som Stones kärleksintresse funkar också, även om hon mest får spela andrafiol. Stones och Dicks chef är även han rolig att se när han får sina utbrott när de tar till metoder han inte godkänt.Allt som allt en bättre film än väntat, även om det hade kunnat göras snyggare och mer futuristiskt. Det blir nämligen en smått dystopisk värld som är allmänt skräpig och sliten med en mängd råttor, istället för att vara högteknologisk och futuristiskt snygg. Nu är det givetvis den värld som skapats, men lite snyggare kunde det allt ha varit på sina håll. Det hade åtminstone kunnat höja upplevelsen för egen del.

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

 1. Det här var en av de allra mest hypade filmer i min omgivning, satan vad bra den skulle vara, hörde det i flera år innan jag såg den. Blev minst sagt besviken även om den inte alls var dålig. Förväntade mig något bättre bara, men den kanske växer efter flera tittar.

  För övrigt 2 av 3 rätt på mina gissningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen hade jag inga som helst förväntningar på denna. Men så var det också första gången jag såg den. Inte strålande, men underhållande och bättre än väntat.

   Bra gissat, helt klart :)

   Radera