fredag 12 maj 2017

Wanted: Dead or AliveTitel: Wanted: Dead or Alive
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1987
Regi: Gary Sherman
I rollerna: Rutger Hauer, Gene Simmons, Robert Guillaume, Jerry Hardin

Handling: Nick Randall, före detta CIA-agent numera prisjägare, jagar den ökände och hänsynslöse terroristen Malak Al Rahim som kommit till Los Angeles...

Omdöme: Det här var en film man var uppväxt med, som fanns att tillgå hemma när man växte upp. Det var kanske inte det bästa man hade sett, men kombinationen Rutger Hauer och Gene Simmons som good guy respektive bad guy var inte så tokigt. Att Rutger Hauer skulle funka som en prisjägare var föga överraskande, inte minst då han året innan i The Hitcher (1986) precis som här klär sig i lång regnrock och "jagar" med sitt pumpgevär. Gene Simmons å andra sidan passar överraskande bra som arabisk terrorist. Han har utan tvekan utseendet som krävs med sina onda ögon.Nick Randall (Rutger Hauer) har lämnat CIA bakom sig där han jobbade med anti-terrorism runt om i världen. Han har istället sadlat om till att vara en duktig prisjägare som plockar in efterlysta kriminella åt polisen. När så världens mest eftersökte terrorist Malak Al Rahim (Gene Simmons) dyker upp i Los Angeles och börjar terrorisera staden med flera dödsoffer, ber Nicks gamle vän inom CIA Phil Walker (Robert Guillaume) om hjälp. Nick lovas bra betalning om han lyckas ta Malak inom en vecka - död eller levande.Det blir till en trevlig actionfilm det här där Gene Simmons som Malak är minnesvärd under framförallt den första halvan av filmen, medan Rutger Hauer som Nick Randall får upp ångan alltmer under den andra halvan. Filmen har några mindre svackor i form av Nicks kärleksintresse Terry (Mel Harris), men dessa är inte så värst många och det fyller trots allt en viktig roll längre in i filmen.Filmen har gott om explosiva scener och under filmens gång känns det som det här faktiskt är en något underskattad film. Den bjuder på mycket av det man önskar från en sån här film. Den är brutal på sina håll, har en grym huvudskurk (plus flera andra elaka skurkar), en anti-hjälte som inte är sen med att rensa upp när det går för långt och så poliser och CIA som är med på ett hörn och inte direkt gör ett bra jobb. Kanske bara en trea, men slutet är riktigt klockrent och höjer nästan på egen hand filmen till en stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 5.9

4 kommentarer:

 1. Intressant. Trodde alla Genes filmer var rent skräp, men kanske värt att spana in den här då. 😝

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gene sköter sig förvånansvärt bra och passar klart bra som terrorist. Och när man har sköne Rutger på andra sidan blir det sevärt ;)

   Radera
 2. Gene är ALLTID underhållande och medverkade i många underhållande filmer på 80-talet. Runaway är ju underbar!

  Angående den här så är jag alltid kluven. Den borde vara så jävla mycket bättre än den är. Hauer och Simmons liksom, det lovar så mycket men levererar inte riktigt det jag hoppades på. Helt OK, sista scenen höjer mycket som sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var ett tag sen jag såg Runaway, men minns att den inte var mer än ok (lite taffliga effekter om jag inte missminner mig).

   Eftersom jag inte hade sett denna på länge förväntade jag mig att jag skulle tycka den var ganska dålig. Till min förvåning var den helt ok och slutet är som sagt klockrent ;)

   Radera