lördag 17 juni 2017

AppaloosaTitel: Appaloosa
Genre: Västern
Land: USA
År: 2008
Regi: Ed Harris
I rollerna: Ed Harris, Viggo Mortensen, Jeremy Irons, Renée Zellweger, Lance Henriksen

Handling: Två revolvermän och vänner anlitas för att försvara en liten stad från en ondskefull ranchägare när stadens sheriff misstänks ha blivit mördad. Allt kompliceras när en ung änka kommer till staden.

Omdöme: När man tittar på rollistan låter det inte så tokigt. Ed Harris - ja tack. Viggo Mortensen - ja tack. Jeremy Irons - ja tack. Renée Zellweger - nej tack. En bättre skådespelerska kunde de väl ha valt för den kvinnliga rollen kan man tycka. Det var också tänkt att Diane Lane skulle spela rollen, men hon lämnade produktionen innan man började spela in. Har aldrig gillat Zellweger och oftast stör hon mig så pass mycket att filmen förstörs av hennes närvaro. Skönt nog är så inte fallet här. Hon må inte vara strålande, men smälter in och gör sitt.Ed Harris har här inte bara huvudrollen, han har även regisserat och skrivit manuset (baserat på en bok av Robert B. Parker ), plus att han producerat och sjunger en låt under eftertexterna som han också varit med och skrivit. Man kan alltså säga att han gör en Clint Eastwood. Det var inte hans regidebut då den kom redan med Pollock (2000) där han blev Oscarsnominerad för bästa huvudroll och Marcia Gay Harden vann för bästa biroll.Ed Harris och Viggo Mortensen axlar de två huvudrollerna och i ärlighetens namn är det de två som bär det tyngsta lasset och gör bäst ifrån sig. De två hade för övrigt spelat mot varandra i Cronenberg-filmen A History of Violence (2005). Jeremy Irons gillar jag allt som oftast, och hade nog förväntat mig mer av honom här i skurkrollen. Men det visar sig att det är en ganska svag karaktär för att vara en huvudskurk. Dessutom tappar han lite tyngd när han inte pratar med sin sköna, lite överlägsna brittisk engelska som man är van vid.Vad gäller handlingen är den relativt simpel. Det som kanske sticker ut mest är väl Zellwegers karaktär Allie som visar sig vara minst sagt lättfotad, något som ställer till det. Eftersom Cole (Harris) och Hitch (Mortensen) är bästa vänner, litar de mer på varandra än någon annan, även när känslor uppstår för en kvinna.Det är en ganska typisk västern som bjuder på en del pang-pang och annat smått och gott som gör den värd att se, även om man alltså hade önskat sig mer av Jeremy Irons och hans karaktär Bragg som lämnar en del att önska. Man ska helst ha en minnesvärd huvudskurk i en västern och det får man inte riktigt här.I slutänden är det Ed Harris och Viggo Mortensen och deras karaktärer Cole och Hitch som höjer filmen. En rolig detalj är hur Cole, som är en jäkel på att dra och inte är sen med att tysta fienden, försöker använda stora ord. Gång på gång räddas han av Hitch när han inte kan komma på ordet han letar efter. De två kompletterar varandra alltså bra och är vänner av mer än en anledning.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

  1. För mig sänkte R.Z filmen rejält - tyvärr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trist att höra, men det var exakt vad jag också befarade på förhand. Konstigt nog störde hon mig inte alls som hon brukar göra.

      Radera