fredag 30 juni 2017

Mina favoritfilmer - 1951

Ett ganska stabilt år med flera bra filmer. Kanske inte riktigt samma bredd som de bästa åren från 50-talet. Alltid intressant med en stark närvaro av noir-filmer där ungefär hälften är just film-noir.

På topp tio återfinns filmer från:

8 USA
2 Storbritannien

Uppdatering: In på plats #8 kommer The Steel Helmet och ersätter Storm Warning som faller ur listan. 8/4-20

Uppdatering: Plats #10 (The African Queen) flyttas upp till plats #9 och byter plats med No Highway in the Sky. 14/12-20


#10No Highway in the Sky (Henry Koster)En flygmekaniker upptäcker ett fatalt fel på en flygplansmodell och måste övertyga "kostymerna" att sluta använda denna sortens plan.

Det mesta med James Stewart är bra och så även denna film. Den blandar allvar med humor och det hanterar självklart Jimmy Stewart galant.


#9The African Queen (John Huston)En alkoholiserad skeppare och en pryd ungmö färdas på skorven "Afrikas drottning" nedför en afrikansk flod under första världskriget. Färden blir outhärdlig för de båda, p.g.a. tyskarna, den osunda tropiska miljön och inte minst varandras sällskap.

Två av de stora på den här tiden, Humphrey Bogart och Katharine Hepburn försöker bräcka varandra i denna klassiker.


#8 The Steel Helmet (Samuel Fuller)Den tuffe, amerikanske sergeanten Zack dras in i en omtumlande serie händelser i början av Koreakriget tillsammans med en föräldralös, koreansk pojke och en vilsen spaningstrupp.

Realistisk skildring av och inblick i Koreakriget med en duktig Gene Evans i huvudrollen. Gör en hel del med små medel.


#7 Strangers on a Train (Alfred Hitchcock)Tennisstjärnan Guy hatar sin otrogna hustru. Den mystiske Bruno hatar sin far. Ett perfekt upplägg för ett lekfullt förslag: mördar jag din, så mördar du min. Från den stunden förstärks tvetydigheten oavbrutet.

En Hitchcock-klassiker jag kanske inte riktigt uppskattar lika mycket som hans allra främsta, men detta är ännu en bra film av regissören.


#6 The Lavender Hill Mob (Charles Crichton)Holland, en mesig bankkamrer som haft samma tjänst i 20 år, planerar en guldkupp mot sin egen bank tillsammans med souvenirförsäljaren Pendlebury.

Elegante brittiske klasskådespelaren Alec Guinness var en mycket duktig skådespelare långt innan han blev Obi-Wan i Star Wars (1977). Här briljerar han i en rolig liten brittisk komedi.


#5 The Enforcer (Bretaigne Windust & Raoul Walsh)Åklagaren Martin Ferguson skulle gärna vilja se att gangsterbossen Mendoza hamnar i elektriska stolen. Men alla vittnen har en tendens att dö.

Kanske inte den mest kända Bogart-filmen, men denna noir är hård och bra. Faktiskt lite bortglömd med tanke på att Bogart ändå är med.


#4 Ace in the Hole (Billy Wilder)Charles Tatum är en misslyckad journalist på en landsortstidning i New Mexico. Allt tar en vändning när en man fastnar i en gruva och Tatum av en slump passerar gruvan. Tatum ser sin chans att skapa sig ett namn som journalist och gör allt för att dra ut på räddningsaktionen. Han skickar dagliga rapporter till en stor tidning och storyn blir snart en nationell angelägenhet.

Kirk Douglas är bra i denna Billy Wilder-noir där han som den grävande journalist han vill vara gör allt för att få ett scoop - även om det kan kosta en man hans liv.


#3 Cry Danger (Robert Parrish)Rocky Mulloy har släppts ut efter fem år i fängelse för väpnat rån. Vännen Danny Morgan sitter dock kvar bakom galler och sonar för samma brott som Rocky. Rocky tänker nu få ut Danny ur fängelset genom att ta reda på vem som satte dit dem.

Gillar verkligen Dick Powell i denna noir som både är klassiskt rapp och har en hel del humor med skön dialog.


#2 The Day the Earth Stood Still (Robert Wise)Ett rymdskepp landar i Washington DC. Ombord finns utomjordingen Klaatu som kommit till Jorden för att försöka skapa fred. Militären beskjuter Klaatu som måste föras till sjukhus. Han lyckas rymma och tvingas att försöka bevisa för världen att han kommit med fredliga avsikter.

En stor sci-fi klassiker som verkligen får till det och inte minst är aktuell än idag. Förlitar sig inte på en massa effekter utan har istället en mycket gedigen story och ett starkt budskap.


#1 Detective Story (William Wyler)Jim McLeod är en tuff och cynisk polisdetektiv i New York. Han tror stenhårt på att följa lagen och vara lika hård mot alla misstänkta. Hans nuvarande huvudvärk är Karl Schneider som är misstänkt för att ha utfört olagliga aborter på ett flertal kvinnor som dött. Schneiders advokat informerar poliskommisarien på polisstationen att McLeod inte får komma i närheten av hans klient som frivilligt tänker komma in på förhör. Detta blir en dag ingen kommer glömma.

Detta är en noir som verkligen imponerande på mig med en riktigt bra Kirk Douglas som är som besatt som polisen som bara ska få jobbet gjort, vad som än krävs. Minst lika mycket polisfilm som noir, mycket vass.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

His Kind of Woman
The House on Telegraph Hill
The Man in the White Suit
The Mob
Storm Warning

---

Sämsta filmen: When Worlds Collide

En effektbaserad sci-fi som inte lyckas särskilt bra och mest känns som en riktig b-film.


Största besvikelsen: The Tall Target

En film med en fiktiv story som berättar om ett mordförsök på president Lincoln ombord ett tåg. Inte så förtjust i tidsperioden, men storyn borde också ha funkat bättre.

2 kommentarer:

 1. MY TOP 25 FILMS OF 1951

  01) - STRANGERS ON A TRAIN (ALFRED HITCHCOCK)
  02) - THE ENFORCER (RAOUL WALSH)
  03) - ACROSS THE WIDE MISSOURI (WILLIAM WELLMAN)
  04) - THE RIVER (JEAN RENOIR)
  05) - ACE IN THE HOLE (BILLY WILDER)
  06) - THE LAVENDER HILL MOB (CHARLES CRICHTON)
  07) - WESTWARD THE WOMEN (WILLIAM WELLMAN)
  08) - DETECTIVE STORY (WILLIAM WYLER)
  09) - THE MAN IN THE WHITE SUIT (ALEXANDER MACKENDRICK)
  10) - THE BROWNING VERSION (ANTHONY ASQUITH)
  11) - ALONG THE GREAT DIVIDE (RAOUL WALSH)
  12) - DISTANT DRUMS (RAOUL WALSH)
  13) - THE DAY EARTH STOOD STILL (ROBERT WISE)
  14) - A STREETCAR NAMED DESIRE (ELIA KAZAN)
  15) - THE RACKET (JOHN CROMWELL)
  16) - THE TALL TARGET (ANTHONY MANN)
  17) - PEOPLE WILL TALK (JOSEPH L. MANKIEWICZ)
  18) - RABBIT FIRE (CHUCK JONES)
  19) - DECISION BEFORE DAWN (ANATOLE LITVAK)
  20) - RAWHIDE (HENRY HATHAWAY)
  21) - EDOUARD ET CAROLINE (JACQUES BECKER)
  22) - MIRACOLO A MILANO (VITTORIO DE SICA)
  23) - CAPTAIN HORATIO HORNBLOWER (RAOUL WALSH)
  24) - A PLACE IN THE SUN (GEORGE STEVENS)
  25) - THE THING FROM ANOTHER WORLD (CHRISTIAN NYBY)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Always appreciated, Angusfly.

   Five out of ten in your top ten made my top ten, so not bad.

   Although I haven't seen all on your list, I've seen the ones I've mainly been interested in.

   Btw, funny that the two films i re-watched before publishing the list were one and two for you (Strangers on a Train and The Enforcer).

   Radera