torsdag 1 juni 2017

Mina favoritfilmer - 1952

Fem film-noir bland topp tio, inte illa. Dessutom tre film-noir i topp där det egentligen är hugget som stucket vilken som är bäst. Oerhört svårt att rangordna placeringarna på listan, speciellt för topp sju.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Italien

Uppdatering: 5 Fingers tar sig upp från plats #7 till #4. 13/4-20

Uppdatering: The Quiet Man tar sig in på plats #10 och ersätter Jeux interdits / Forbidden Games. 4/6-21


#10 The Quiet Man (John Ford)Amerikan av irländskt ursprung återvänder till den gröna ön och blir kär i gladlynt flicka, men ryker ihop med lokala sedvänjor och den unga kvinnans envise bror.

John Wayne och Maureen O'Hara i festlig film med fint foto, gott om humor och kärlek på det. En av John Fords trevligaste filmer.


#9 Singin' in the Rain (Stanley Donen & Gene Kelly)I övergången från stumfilm till ljudfilm försvann ett flertal av filmens största stjärnor då deras röster inte passade med deras image. Bland dessa finns stumfilmens stora kärlekspar Don Lockwood och Lina Lamont. I publikens ögon är de det perfekta paret, men bakom kulisserna ser det helt annorlunda ut.

Klassisk musikalfilm som funkar fint då det inte är sång hela tiden och det finns en poäng med sångnumren. Mysig är den allt.


#8 The Sniper (Edward Dmytryk)Ett varubud i San Francisco, Eddie Miller, kämpar med sitt hat mot kvinnor. Han börjar prickskjuta brunetter på gatorna och sprider skräck i staden. Han vet själv om att han är sjuk och skriver därför ett anonymt brev till polisen där han ber dem att stoppa honom.

En noir som kanske skulle kunna vara ännu bättre med tanke på temat med en prickskytt som härjar i San Francisco. Det som drar ner en del är själva polisarbetet, för när prickskytten härjar är det en klart tät noir.


#7 High Noon (Fred Zinnemann)Will Kane skall avsluta sin tjänst som sheriff och lämna staden med sin nyligen äktade fru. Dock dyker en brottsling som vill hämnas på Kane upp i staden med sitt gäng. Kane försöker få medborgarna i staden att hjälpa honom.

Klassisk västern med Gary Cooper och Grace Kelly. Även om den inte tillhör mina favoriter så är det något med den som gör att man inte kan släppa filmen.


#6 Umberto D. (Vittorio De Sica)En pensionär försöker leva ett anständigt liv på en ständigt krympande pension. Hans hyresvärdinna vill vräka honom och hans gamla vänner vänder honom ryggen när han försöker låna pengar. De enda vännerna han har är hans trogna hund och hyresvärdinnans gravida städerska.

En sån där hyllad italiensk neorealism klassiker som är svår att värja sig emot. Den gamle mannen och hans hund är hjärtvärmande att följa.


#5 Scaramouche (George Sidney)Historien handlar om Andre Moreau - en adelsmans oäkta barn. När hans vän blir mördad av en ond adelsman blir han också oskyldigt anklagad för ett brott. Andre gömmer sig då hos en teatertrupp som inte bryr sig om han förflutna, lär sig fäktas och bidar den tid då han kan hämnas.

Underbart äventyr som på sätt och vis kan ses som en föregångare till The Princess Bride (1987), fast med mindre humor. Innehåller en av de längsta, om inte den allra längsta svärdfajten någonsin på film. Och imponerande är den. Härlig matiné helt enkelt.


#4 5 Fingers (Joseph L. Mankiewicz)Spionhistoria om den ökände spionen Cicero som arbetade på brittiska ambassaden i Ankara och sålde topphemliga dokument till tyskarna under andra världskriget.

Duktige James Mason levererar som vanligt i denna spion-noir med gott om stämning och spänning. Bygger dessutom på verkliga händelser.


#3 Sudden Fear (David Miller)Skådespelaren Lester Blaine ska ha huvudrollen i den nya pjäsen av författaren Myra Hudson när hon ersätter honom då hon inte ser honom som den "romantiska manliga huvudpersonen". En månad senare på tåget mellan New York och San Francisco, träffar de på varandra igen och han förför henne. Frågan är bara om hans intentioner är goda eller om han har något annat i görning...

Duktiga Joan Crawford som den psyktorterade kvinnan och hårde Jack Palance som den terroriserande mannen är klockrena i denna film-noir som tar ett stadigt grepp om tittaren och aldrig släpper taget.


#2 The Narrow Margin (Richard Fleischer)En kvinna som ska vittna mot maffian måste skyddas på tåget mellan Chicago och Los Angeles. Polisen Walter Brown får i uppdrag att skydda henne, men ombord på tåget kan vem som helst vara en lejd mördare...

Gillar man tåg på film och spänning är detta en noir att se. Bygger verkligen upp stor spänning med små medel ombord på tåget där någon eller några försöker döda ett vittne.


#1 Kansas City Confidential (Phil Karlson)Joe Rolfe blir oskyldigt anklagad för ett värdetransportrån han inte har begått. Rånet har blivit noggrant planerat av en man som sett till att deras flyktbil misstas för den leveransbil som Joe har som jobb att köra. Joe, som är en f.d. kriminell, släpps när polisen inte lyckas få en bekännelse, men han blir av med sitt jobb och utpekas som rånare på framsidan av tidningarna. Då bestämmer han sig för att söka upp de som utförde rånet och utkräva hämnd.

Gillar verkligen upplägget och storyn i denna noir. Inte den mest kända, men den funkar på flera plan och har detaljer man bara måste älska. Så där njutbar som en bra noir kan och ska vara.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Carbine Williams
Jeux interdits / Forbidden Games
The Thief

---

Sämsta filmen: Limelight

En sen Charlie Chaplin som tyvärr inte lyckas leverera i mitt tycke.


Största besvikelsen: Ikiru

Älskad av många och dålig är den inte, men ingen favorit för egen del.

2 kommentarer:

 1. MY TOP 20 FILMS OF 1952

  01) - CASQUE D'OR (JACQUES BECKER)
  02) - THE BAD AND THE BEAUTIFUL (VINCENTE MINNELLI)
  03) - UMBERTO D (VITTORIO DE SICA)
  04) - FIVE FINGERS (JOSEPH L. MANKIEWICZ)
  05) - RANCHO NOTORIOUS (FRITZ LANG)
  06) - RUBY GENTRY (KING VIDOR)
  07) - BEND OF THE RIVER (ANTHONY MANN)
  08) - THE QUIET MAN (JOHN FORD)
  09) - LES JEUX INTERDITS (RENE CLEMENT)
  10) - THE LUSTY MEN (NICHOLAS RAY)
  11) - LIMELIGHT (CHARLES CHAPLIN)
  12) - MONKEY BUSINESS (HOWARD HAWKS)
  13) - THE WORLD IN HIS ARMS (RAOUL WALSH)
  14) - PARK ROW (SAMUEL FULLER)
  15) - SCARAMOUCHE (GEORGE SIDNEY)
  16) - KANSAS CITY CONFIDENTIAL (PHIL KARLSON)
  17) - MANDY (ALEXANDER MACKENDRICK)
  18) - IKIRU (AKIRA KUROSAWA)
  19) - SCANDAL SHEET (PHIL KARLSON)
  20) - RABBIT SEASONING (CHUCK JONES)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Always interesting to see a list like this.

   I've seen half of them: #1, 2, 3, 4, 9, 11, 15, 16, 18 and 19.

   I've heard of most of the others, but also some interesting directors when I don't know the title.

   Radera