fredag 23 juni 2017

Modern TimesTitel: Modern Times / Moderna tider
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1936
Regi: Charlie Chaplin
I rollerna: Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Tiny Sandford

Handling: Den lille luffaren har fått anställning vid det löpande bandet. Han blir snart alienerad av det monotona arbetet och hamnar först på mentalsjukhus och sedan i fängelse. Väl ute igen lär han känna en ung hemlös flicka på rymmen och de två udda olycksfåglarna försöker klara sig så gott det går i den hårda omvärlden.

Omdöme: Att Charlie Chaplin tillhör de riktigt stora råder inget tvivel om. Hans filmer är tidlösa och budskapen är oftast lika starka som den träffsäkra humorn. Här får hans "The Tramp" det inte lätt när han arbetar i en fabrik med löpande bandet-principen och ständigt övervakas.Precis som i The Kid (1921) och City Lights (1931) bjuds vi på en historia som i grunden ber oss ta hand om varandra. Här är det den hemlösa flickan spelad av söta Paulette Goddard (som skulle bli Chaplins hustru mellan åren 1936-1942) som får "The Tramp" att bli knäsvag och göra både en och två goda gärningar för hennes skull, och hon för honom.Filmen är på många sätt samhällskritisk då den inte minst tar en titt på det hårda arbetslivet på den här tiden och på orättvisorna. Det är givetvis aktuellt än idag och en hel del känner man igen. De i topp har det bättre ställt än de kanske förtjänar och de på botten får sällan en chans att ta sig ur sitt enformiga arbete, om de ens har ett arbete vill säga.Humorn är en viktig del i Chaplins filmer och den man alltid tänker på när man hör hans namn. Men utan budskapet och känslorna som skapas hade filmerna inte varit lika älskade som de är. Personligen finner jag inte denna som en av hans allra bästa, men den är fortfarande bra och så klart en klassiker. En orsak till varför den kanske inte riktigt funkar fullt ut för egen del är att den på sina håll känns lite spretig.Det är svårt att inte uppskatta Chaplins skådespeleri och en del galna idéer som nästan bara han kunde komma på. Tänker inte minst på "ätmaskinen" som Chaplins karaktär får testa på sitt jobb under filmens inledning. Den sekvensen är klassisk och man minns den mycket väl från när man var liten och såg filmen. Sen är det intressant att Chaplin valde att fortsätta göra stumfilm trots att talfilmen sedan ett par år tillbaka var ett faktum. Fast helt utan tal och ljud är den inte. Svag fyra.4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 8.5

6 kommentarer:

 1. Håller med, en otroligt bra film men inte hans bästa. Jag kommer ihåg när han åker rullskridskor nära en kant inne i varuhuset. En fyra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, en mycket bra film på många sätt och vis, men inte en personlig favorit. En del scener är dock underbara, och den med rullskridskorna är en av dem :)

   Radera
 2. För min del är det här favorit-Chaplin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra! Han håller ju en hög lägstanivå så det är egentligen bara en smaksak vilken man gillar mest :)

   Radera
  2. Håller jag helt med om

   Radera
  3. Svårt att inte uppskatta Chaplin.

   Radera