tisdag 13 juni 2017

Open RangeTitel: Open Range
Genre: Västern
Land: USA
År: 2003
Regi: Kevin Costner
I rollerna: Robert Duvall, Kevin Costner, Annette Bening, Michael Gambon

Handling: Boss Spearman, Charley Waite, Mose Harrison och Button är fyra laglydiga män som transporterar sin boskap genom prärien. Deras vänskap har vuxit sig stark genom strapatserna. När de så passerar i närheten av den lilla staden Harmonville börjar problemen. Stadens sheriff och den störste ranchägaren, tillsammans med sina hejdukar visar sig vara både oärliga och mordiska. Boss och Charley inser snart att om de ska kunna behålla både sin frihet och sina värderingar så måste de ta itu med sheriffen. Samtidigt bekantar sig Charley med den vackra Sue Barlow som får hans hjärta i gungning.

Omdöme: När Kevin Costner regidebuterade med Dances with Wolves (1990) var det uppenbart att han hade talang för det och vann Oscars för både bästa film och regi. Detta skulle bli hans tredje film som regissör (och hittills sista) och det är en gammal hederlig västern. Den hade setts en gång när den kom, men trots det var det som att se den för första gången.På många sätt påminner den om Unforgiven (1992) där Clint Eastwood och Morgan Freeman bytts ut mot Kevin Costner och Robert Duvall som rider ihop och hamnar i trubbel. Den stora skillnaden är att Gene Hackman fick klart mer utrymme (och var bättre) än vad Michael Gambon får här som huvudskurk. Å andra sidan får Annette Bening här spela tredjefiol med en karaktär som rör om i grytan och får hjärtat att bulta lite extra på en av de inblandade.Inledningsvis när Boss Spearman (Duvall) och Charley Waite (Costner) är ute på prärien tillsammans med hjälpredorna Mose och Button, bjuds man på klassiskt vackra landskap och ett foto man önskar av en sån här typ av västern. Det hela är inspelat i Alberta, Kanada och man kan definitivt inte klaga på skådeplatsen, snarare tvärtom alltså.Under filmens andra halva utspelar sig mer av handlingen i staden Harmonville. Där finns stadens läkare och Sue Barlow (Bening) som Boss och Charley får anledning att besöka efter att tumult uppstått med stadens mäktigaste man, Baxter (Michael Gambon) och hans män. En av dessa är stadens sheriff Poole (James Russo) som dansar efter Baxters pipa.Det finns ett par saker som sticker ut och gör det här till en bra västern. Den klassiska västernkänslan fångas redan tidigt och hänger sen med filmen igenom. Robert Duvall som Boss Spearman är genomgående bäst och får lite överraskande huvudrollen, även om Kostner delar den med honom, inte minst mot slutet. Ljudet under skottutväxlingarna är riktigt bra, precis som det ska vara. Och så är det fin cinematografi som fångar många vackra bilder, inte minst under filmens första halva.Det lite negativa är att filmen inte riktigt greppar tag i en som en riktigt bra film (och västern) ska göra. Önskar att man skapat lite mer känslor helt enkelt. Det blir även lite för utdraget på sina håll, inte minst mot slutet. Nu blir slutet ändå ganska tillfredsställande när krutröken lagt sig, det får man säga. Hade dock önskat mig ett par eller åtminstone en riktigt bra skurk, vilket man inte får. Sen hade det varit välkommet med kanske en till duell tidigare i filmen, men det är egentligen en smaksak. Allt krut läggs i princip på en och samma scen.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

  1. Så jäääävla vacker film. Costner borde regissera mera!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med om, på båda punkterna. Det är på gränsen till att nästan bli lite sockersött, men det klarar sig på rätt sida och blir därför poetiskt vackert på något sätt.

      Radera