onsdag 14 juni 2017

Slow WestTitel: Slow West
Genre: Västern
Land: Storbritannien/Nya Zeeland
År: 2015
Regi: John Maclean
I rollerna: Kodi Smit-McPhee, Michael Fassbender, Ben Mendelsohn, Caren Pistorius

Handling: 16-åriga Jay Cavendish reser genom 1870-talets Amerika i jakt på kvinnan han älskar, Rose. Han får sällskap av Silas, och de två förföljs av ett gäng banditer som vill komma åt Rose och hennes far.

Omdöme: En orsak att se denna västern är dess korta speltid (knappt 80 minuter om man inte räknar med eftertexterna). Regissören John Maclean gjorde här långfilmsdebut, men han hade redan samarbetat med Michael Fassbender på två kortfilmer innan dess (varav den ena vann en BAFTA för bästa kortfilm). Här har Fassbender förutom att spela en av de två huvudrollerna även varit med och producerat.Unge Jay (Kodi Smit-McPhee) och den mer ärrade Silas (Michael Fassbender) slår sig ihop när Jay kommit till Amerika från Skottland för att söka upp sitt livs kärlek, Rose (Caren Pistorius). Silas har mot betalning erbjudit sig att skydda och föra honom till sin Rose. Vad Jay dock inte vet är att Rose och hennes far är eftersökta, döda eller döda. Det leder till att Jay och Silas har flera vapendragare efter sig som ser sin chans att hitta Rose och hennes far genom Jay.Det är en relativt småskalig västern utan några städer som passeras. Här är det verkligen västernmiljö vad gäller att vara ute i naturen och besöka något enstaka hus som är ensligt beläget. På många sätt känns det här som en festivalfilm, vilket det också är i grunden (vann bl.a. pris på Sundance). Det är inte direkt en speciellt fartfylld film och i ärlighetens namn händer väl inte så jättemycket under stora delar. Ändå tillräckligt för att man då och då ska höja på ögonbrynet.Vad som höjer filmen är främst tre saker. Fotot är genomgående snyggt och det är fina inspelningsplatser på Nya Zeeland och i Skottland. Det är utan tvekan något som är klart lyckat. Filmen har även en del subtil humor som långt ifrån gör det till en komisk film, men i kombination med en del symbolik blir det ett välkommet inslag. Sen är sista tjugo minuterna och slutuppgörelsen något som höjer filmen. Utan det explosiva slutet kändes det som det var på väg mot en något tråkig film. Nu avslutar den på topp och betyget landar därför på mellan en trea till stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

 1. Ah. Där kom den ju! :)

  Det var ett tag sen jag såg den men håller med om att fotot var grymt snyggt och att slutet behövdes för att lyfta filmen.

  Förresten, nu verkar det som att du fått "Senaste kommentarer"-widgeten att funka. Men när man klickar på en kommentarslänk så blir det fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. De två punkterna tyckte jag var viktiga för att filmen inte skulle bli för platt som den annars kunde ha blivit.

   Tack för noteringen om senaste kommentarerna. Det är nu fixat! Saknades en bokstav som gjorde att några av länkarna inte funkade.

   Radera