måndag 26 juni 2017

Transformers: The Last KnightTitel: Transformers: The Last Knight
Genre: Action/Sci-Fi
Land: USA
År: 2017
Regi: Michael Bay
I rollerna: Mark Wahlberg, Anthony Hopkins, Laura Haddock, Josh Duhamel, Stanley Tucci, John Turturro

Handling: Människan ligger i krig med Transformers, och Optimus Prime är försvunnen. Nyckeln till mänsklighetens framtida överlevnad ligger i det förflutna - i den begravda historien om hur Transformers först kom till Jorden. Krigets utgång vilar i händerna på en osannolik allians: Cade Yeager, Bumblebee, en engelsk lord och en Oxford-professor.

Omdöme: Efter att ha sett den första filmen Transformers (2007) som var ok och den andra Transformers: Revenge of the Fallen (2009) som var mindre bra, tog det ett tag innan det var dags att ta sig an en till film i serien (den femte för övrigt).Michael Bay hade regisserat samtliga filmer i serien och personligen tror jag att han passade på att testa nya grejer och utveckla kamerorna och tekniken. Det blev liksom som ett projekt i projektet. Självklart lockar också de stora summorna han får för att göra dessa filmer, den saken är solklar. För kan det vara så kul och utmanande att göra filmer som dessa utan att det egentligen leder någonvart? Moroten att få fria händer, vad man än ber om att få leka med och få snuskigt med pengar för att göra det kan inte vara helt fel.Säga vad man vill om Michael Bay, men han vet hur man underhåller och gör storslagna blockbusters. Även med den verklighetsbaserade och dramatiska 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (2016) visade han att han kan göra lite djupare filmer i kombination med kraftfulla actionscener. Här gör han mycket med väldigt lite. Det finns nämligen inte mycket till handling, men vem bryr sig egentligen när det inte finns många lugna stunder under filmens speltid.Med en speltid på 2.30 är det svårt att inte få några svackor, men det får man inte direkt här. Det är en actionspäckad film, precis som man kan förvänta sig när Michael Bay är i farten. Dessutom får man en hel del humor som allt som oftast funkar bra. Men mitt i allt bjuds man även på en del lite starkare scener. Svårt att säga att det är stämningsfullt då det mest är action på action. Men Bay är bra på att få ut mycket och fortfarande inte låta smöret rinna. Fast ibland är det på gränsen...Ska eller behöver filmen vara så lång? Definitivt inte. Två timmar hade gott räckt och hade också varit att föredra. Gillar dock att Anthony Hopkins får så pass stort utrymme under filmens gång. Utan att egentligen behöva förta sig visar han hur stabil han är. Han passar bra som engelsk lord med robotbutler. Mark Wahlberg, vad kan man säga? Han är ju ingen vidare skådis, men funkar för det mesta i rollerna han får. För mig tidigare okända Laura Haddock kan man säga är en brittisk Megan Fox (som ju var med i de två första Transformers-filmerna). Hon lämnar väl inga direkta avtryck, även om man får säga att hon inte får mycket att jobba med. Då sticker Isabela Moner ut mer som unga Izabella.Är man inte ett inbitet fan (vilket jag inte är) kan man gott gå in till en sån här film och endast förvänta sig lite underhållning och action för stunden. Och det är i princip vad man får, varken mer eller mindre. Det är svårt att känna något speciellt för karaktärerna eller transformers-robotarna, men helt oengagerad känner man sig inte. Hantverket från Michael Bay tycker jag inte ska underskattas, även om det "bara" är en blockbuster i mängden som är långt ifrån minnesvärd.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.3

---

Om visningen: Filmen sågs i IMAX och 3D. Själva formatet är det givetvis inget fel på. Att se filmen i IMAX kändes helt rätt på förhand och efter att ha sett filmen var den känslan oförändrad. Mycket är filmat med IMAX-kameror. 3D däremot har jag oftast svårt för och likaså här. Inte så att det direkt störde, men för att det inte kändes som det behövdes. Nu var det filmat i 3D (RealD 3D) och inte pålagt, men den hade lika gärna kunnat ses och göras utan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar