lördag 8 juli 2017

ConvoyTitel: Convoy / Konvoj
Genre: Action/Drama
Land: USA
År: 1978
Regi: Sam Peckinpah
I rollerna: Kris Kristofferson, Ernest Borgnine, Ali MacGraw, Burt Young

Handling: En privat uppgörelse mellan lastbilschauffören kallad "Rubber Duck" och sheriffen Lyle leder till att en grupp lastbilschaufförer reser genom sydvästra USA i konvoj. Till slut är de hundratals chaufförer som demonstrerar sitt missnöje mot den korrumperade överheten.

Omdöme: När man under förtexterna läser att filmen baseras på en låt (!) förstår man att det kanske inte kommer bli mycket till handling. Men regissören Sam Peckinpah ska man inte riktigt räkna bort så fort. För även om hans filmer inte alltid har de tätaste manusen brukar de kunna bjuda på god underhållning och bra action.I fotspåren av Smokey and the Bandit (1977) bjuds man på lite samma vara. Här är det truckern "Rubber Duck" (Kris Kristofferson) och hans polare som blir trakasserade av sheriffen Lyle Wallace (Ernest Borgnine). Det går så långt att de måste fly med sina långtradare och får Lyle och en drös andra poliser efter sig. "Rubber Duck" får sällskap i hytten av Melissa (Ali MacGraw), en kvinna som fått bilproblem. I ärlighetens namn undrar man vad hon ens gör i filmen då hon inte fyller någon vidare funktion (förutom att låta Kristofferson få lite fler repliker).Handlingsmässigt är det svårt att hitta något bra med den här filmen. Manuset är verkligen lövtunt och mest får man se en långtradarkonvoj dra på för fulla muggar på motorvägen. Musiken passar sällan och är en salig blandning som inte alltid är dålig, men helt enkelt opassande. Kris Kristofferson är väl lite halvcool i huvudrollen, men det är utan tvekan Ernest Borgnine som sheriffen som är bäst. Han känns mest seriös och hans roll gör att filmen får en allvarligare ton. Detta trots att filmen till stor del bara är en enda lång transportsträcka. Hade åtminstone önskat mig lite biljakter eller liknande, men det är skralt med den varan.

3 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

 1. Oj, håller inte med om vissa saker samt slutbetyget. En av Peckinpahs mest underhållande filmer, Kristofferson är ascool och jag gillar truckerkulturen som visas upp och tyckte jaktscenerna räckte.

  Om du inte redan gjort det, ta och se Chuck Norris Breaker! Breaker! för mer truckers och truckaction.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ha varit att man inte var på rätt humör eller något, men det blev lite för enformigt, gav inte mycket och den opassande musiken sänkte upplevelsen för egen del. KK är dock ganska cool som "Rubber Duck" (bara namnet är skönt).

   Har inte sett Breaker! Breaker!, nej. Av någon anledning trodde jag först du skrev att den var med Charles Bronson. Chuck Norris är inte en lika stor favorit ;)

   Radera