fredag 14 juli 2017

MadmanTitel: Madman
Genre: Skräck
Land: USA
År: 1981
Regi: Joe Giannone
I rollerna: Gaylen Ross, Tony Fish, Harriet Bass, Paul Ehlers

Handling: Ute vid lägerelden berättar lägrets föreståndare legenden om Madman Marz, en galen bonde som dödade sin fru och barn och som sägs smyga omkring just i denna skog. Om man säger hans namn så hör han en och plockar fram sin slipade yxa. En av ungdomarna trotsar mytens varning, och gissa vem som kommer på besök...

Omdöme: Det kom många slasherfilmer i början av 80-talet som var något av en guldålder för dessa filmer. Långt ifrån alla var lyckade, men det betyder inte att de inte kan vara roliga att se för det. Detta är en lågbudgetare med för mig helt okända skådespelare, vilket är ovanligt då det brukar vara åtminstone något halvkänt ansikte i början av sin karriär.Filmen inleder med text om att det är ett läger för "gifted children", med andra ord begåvade barn. Det roliga är att det är fem-sex barn/ungdomar i olika åldrar och åtta ansvariga vuxna/ungdomar inklusive en äldre man som är föreståndaren för lägret. Föreståndaren drar en gammal legend vid lägerelden om att det finns en galning som härjar i området om man säger hans namn 'Madman Marz'. Det skrämmer de yngsta, medan de äldre tar det hela med en klackspark. Ett av de äldre "barnen" säger 'Madman Marz' högt och skrattar åt det hela. Men när de ska lämna lägerelden och ta sig tillbaka till barackerna, ser han något i skogen som han vill utforska - på egen hand.Det blir startskottet på denna slasher som visar sig bli klart mer rolig än spännande. För samtidigt som en galen mördare med yxa börjar härja i området, som känns som en blandning mellan en inavlad hillbilly och ett stort troll, bjuds vi på några av de mest korkade karaktärerna man skådat på film. Eftersom det är ett läger för "begåvade barn" undrar man om det inte är barnen som måste ta hand om de vuxna och inte vice versa. De vuxna, om än bara runt 20-års åldern, är genomgående bakom flötet och det leder givetvis till många skratt.Bara en sån sak som att filmens producent stått för låtarna till filmen och att Paul Ehlers som spelar mördaren 'Madman Marz' ligger bakom filmens illustrationer under för- och eftertexterna (som inte är så dumma), säger en hel del om att det är en lågbudgetfilm. Eller vad sägs om att Jan Claire från början var assistent under castingen av filmen och fick i sista stund hoppa in i rollen som Ellie, en av de korkade vuxna som får en ganska stor roll under filmens senare del. Bra är hon inte, precis som de övriga alltså.Nej, det här är mer roligt än skrämmande vilket gör att filmen blir något underhållande och klarar sig från absolut bottenbetyg. Sen är själva goreffekterna inte så dumma i sig, men det är allt lite taffligt gjort på sina håll. Det bör sägas att det blivit en kultfilm med tiden. Två bättre och lite liknande filmer är annars The Burning (1981) och Just Before Dawn (1981).

1 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
--------------
9 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 4.5 alt. 5.0
IMDb: 5.4

6 kommentarer:

 1. Föredrar helt klart den här före Just Before Dawn, är nog bättre på alla plan bortsett från skådespelandet kanske. Inte överraskad angående Ellie, hon kändes ju efterbliven på riktigt ibland.

  http://pappaalskarfilm.blogg.se/2016/october/madman-1981-2.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det förvisso ett bra tag sen jag såg Just Before Dawn, men minns den som tätare och mer spännande än vad denna var. The Burning är dock bättre.

   Radera
 2. Tycker om The Burning men anser den vara väldigt överskattad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade inga förväntningar på den och gillade den. Blev positivt överraskad och minns att goreeffekterna var bra.

   Radera
 3. Ja, det är ju Tom Savini som stod bakom gore effekterna :) Bland slashers anses den vara en av de allra bästa, men håller inte riktigt med och blev därför besviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer. När jag tog mig an The Burning visste jag inte mycket om den. Kan tänka mig att man kan bli lite besviken (precis som med de flesta filmerna) när man har förväntningar.

   Radera