tisdag 25 juli 2017

Mina favoritfilmer - 1950

Utan tvekan ett starkt år, inte minst då bredden är riktigt stark detta år. Många jämnbra filmer och med flera bra filmer precis utanför listan som hade letat sig in ett tunnare år. Listan domineras av hela sex film-noir. Ettan är given, men bakom den är det desto svårare att rangordna.

På topp tio återfinns filmer från:

9 USA
1 Storbritannien

Uppdatering: Plats #10 (Gun Crazy) tas bort från listan. All About Eve tar sig in på plats #6. 12/4-20


#10 Highway 301 (Andrew L. Stone)



Ett gäng beväpnade rånare, ledda av en psykotisk mördare, terroriserar området kring Virginia, Maryland och North Carolina med att råna banker och mörda, speciellt kvinnor.

Mindre känd noir som dock levererar och är ganska hård och brutal. Kvinnorna i filmen gör bäst i att inte skapa problem för sina män, annars blir de inte långlivade.


#9 The Gunfighter (Henry King)



Den äldre revolvermannen Jimmy Ringo sägs dra snabbast i västern. Men han börjar bli trött på att döda och ständigt utmanas av yngre förmågor som vill bli berömda.

Gregory Peck och de övriga gör det här till en klart tillfredsställande västern. En film med ett bra och jämnt tempo, en del humor och en hel del att ta med sig.


#8 Kiss Tomorrow Goodbye (Gordon Douglas)



Under en rättegång står sju personer anklagade för mord och medhjälp till mord. Allt efter en våldsam fängelseutbrytning av hänsynslöse och smarte Ralph Cotter som korrumperar alla i sin närhet.

Favoriten James Cagney i en lite mindre känd noir för hans del, men en riktigt hård sådan. En perfekt roll för Cagney och självklart lyfter han filmen med sin dominans.


#7 Winchester '73 (Anthony Mann)



Ett Winchester-gevär tilldelas vinnaren i en skyttetävling. Detta gevär är "ett på tusen" som de säger och det finns inte många utav dem tillgängliga. När så geväret kommer ifrån ägaren, får man följa dess äventyr genom olika ägare.

Storfavoriten James Stewart i ett av flera samarbeten med regissören Anthony Mann. Detta är ett av de mest lyckade. En klassisk västern med ett lite annorlunda upplägg.


#6 All About Eve (Joseph L. Mankiewicz)



Cynisk skildring av livet på och omkring en teater. En åldrande stjärna anställer en dyrkande beundrarinna, men snart upptäcker hon att den unga kvinnan håller på att ta över hennes liv.

En klassiker med åtskilliga Oscarsnomineringar och vinster med utmärkta prestationer, flera starka och nyanserade karaktärer och en story som funkar på flera plan.


#5 Where the Sidewalk Ends (Otto Preminger)



Den brutale polismannen Dixon dödar genom en olyckshändelse en mordmisstänkt brottsling. Genom att göra sig av med kroppen riktas misstankarna mot en oskyldig taxichaufför.

Hård och klassisk film-noir, precis som man vill ha dem. Det var inte första gången trion Otto Preminger, Dana Andrews och Gene Tierney hade ett lyckat samarbete. Ett par år tidigare gjorde de noir-klassikern Laura (1944) tillsammans.


#4 Panic in the Streets (Elia Kazan)



En läkare och en poliskommissarie har 48 timmar på sig att hitta en mördare och hans gäng som dödat en illegal invandrare som visar sig vara lungpestsmittad. I all hemlighet måste de samarbeta för att förhindra en epidemi, men samarbetet blir allt annat än smärtfritt.

Tät film-noir där polisen har tiden emot sig när en epidemi riskerar att bryta ut i staden. Fina prestationer av Richard Widmark och Jack Palance, och som sagt en tät film.


#3 The Asphalt Jungle (John Huston)



En nyligen frigiven mästertjuv planerar en stor juvelkupp. Han tar hjälp av ett gäng småkriminella och en skum advokat. Juvelstölden genomförs, men allt går inte som beräknat...

En av de klassiska noir-filmerna som också levererar. Framförallt har den en bra story som kan stå på egna ben. Lite av en föregångare till senare heistfilmer.


#2 Night and the City (Jules Dassin)



Harry Fabian är en småskurk som vill komma upp sig i världen. Han har en plan för att ta kontrollen över den professionella brottningen i London. Men för att åstadkomma detta måste han lura mäktiga människor på vägen, något som kan kosta honom livet om något går snett...

Underskattade Richard Widmark och dåtidens kanske vackraste skådespelerska Gene Tierney har parats ihop i denna Jules Dassin-noir som utspelar sig i London. En klassiker i genren som inte bör missas.


#1 Harvey (Henry Koster)



Elwood P. Dowd är en vänligt sinnad, medelålders man som ständigt påstår sig vara i sällskap med en osynlig, knappt två meter lång kanin. Detta ställer till med bekymmer för Elwoods syster och hon försöker därför få Elwood inlagd på ett mentalsjukhus...

Underbart varm film med en strålande James Stewart i huvudrollen i en av många paradroller. En komedi, men med mycket hjärta och djup. Given favorit. Blir glad bara jag tänker på den.


Några filmer som slogs om platser på listan var:

Born Yesterday
The Breaking Point
Gun Crazy
Kon-Tiki
Last Holiday
Sunset Blvd.

---

Sämsta filmen: House by the River

Inte någon av de bättre Fritz Lang-filmerna, även om den inte är usel.


Största besvikelsen: Rashômon

Visst är det en klassisk Kurosawa, men just därför är det lätt att bli besviken.

4 kommentarer:

 1. MY TOP 25 FILMS OF 1950

  01) - ALL ABOUT EVE (JOSEPH L. MANKIEWICZ)
  02) - THE GUNFIGHTER (HENRY KING)
  03) - THE ASPHALT JUNGLE (JOHN HUSTON)
  04) - WHERE THE SIDEWALKS END (OTTO PREMINGER)
  05) - GUN CRAZY (JOSEPH H. LEWIS)
  06) - IN A LONELY PLACE (NICHOLAS RAY)
  07) - SUNSET BOULEVARD (BILLY WILDER)
  08) - WAGON MASTER (JOHN FORD)
  09) - PANIC IN THE STREETS (ELIA KAZAN)
  10) - LA MARIE DU PORT (MARCEL CARNE)
  11) - NO MAN OF HER OWN (MITCHELL LEISEN)
  12) - ARMORED CAR ROBBERY (RICHARD FLEISCHER)
  13) - STARS IN MY CROWN (JACQUES TOURNEUR)
  14) - THE FLAME AND THE ARROW (JACQUES TOURNEUR)
  15) - NIGHT AND THE CITY (JULES DASSIN)
  16) - CAGED (JOHN CROMWELL)
  17) - BORN YESTERDAY (GEORGE CUKOR)
  18) - STAGE FRIGHT (ALFRED HITCHCOCK)
  19) - WINCHESTER 73 (ANTHONY MANN)
  20) - HARVEY (HENRY KOSTER)
  21) - LOS OLVIDADOS (LUIS BUNUEL)
  22) - MISTER 880 (EDMUND GOULDING)
  23) - MYSTERY STREET (JOHN STURGES)
  24) - 711 OCEAN DRIVE (JOSEPH NEWMAN)
  25) - THE BLUE LAMP (BASIL DEARDEN)

  SvaraRadera
  Svar
  1. As always, thank you for your list!

   Eight of my top ten are on your list, with only Highway 301 and Kiss Tomorrow Goodbye missing (I like both those lesser known noirs though).

   I've felt for a longer time now that I want to see All About Eve again. Same goes for Sunset Blvd. Good movies for sure, but for now outside my top ten.

   Surprised to see one of my favorite films of the 50's in Harvey only being 20th on your list...

   Radera
 2. I love Harvey and really like Winchester'73.

  Sunset Blvd would be on my top 10, it's a master class film.

  Thanks for the reminder and tip of The asphalt jungle and Night and the city.

  Thans Angus for the reminder of All about Eve.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, funny Henke :)

   Yes, I agree with you - love Harvey and Winchester '73 is pretty good too.

   The Asphalt Jungle and Night and the City are two noirs to see for sure.

   Radera