lördag 29 juli 2017

Topp tio American-filmernaVänligen notera att detta endast är filmerna som börjar på "American" eller "The American". Så filmer som Once Upon a Time in America eller Coming to America osv. återfinns inte på denna lista.

"Den amerikanska skönheten"

American Beauty (1999)

Lester Burnham lever ett ganska tråkigt och inrutat liv, men han bestämmer sig för att ändra på det. Han säger upp sig på sitt jobb och vänder sina blickar mot sin dotter Janes väninna. Hans fru Carolyn svarar då med att gå till hennes kollega, Buddy Kane.

Oscarsvinnare av Sam Mendes med Kevin Spacey och Annette Bening i huvudrollerna.

"Den amerikanska historien X"

American History X (1998)

Bröderna Derek och Danny mister sin far, en brandman som blir mördad i tjänst av svarta. Sorgen och hatet pressar Derek mot radikala handlingar och han blir snart ledare för en nynazistisk rörelse. Ett skottdrama blir den slutliga vändpunkten för Derek och hans bror, och Derek hamnar i fängelse...

Regisserad av Tony Kaye med Oscarsnominerade Edward Norton i den minnesvärda huvudrollen.

"Den amerikanske psykopaten"

American Psycho (2000)

Patrick Bateman, en ung streber på Wall Street, har en annorlunda hobby; han mördar för nöjes skull. Ju längre tiden går, desto mer hatar han den värld han lever i.

I regi av Mary Harron bjuder Christian Bale på en helskön och galen Patrick Bateman.

"Den amerikanske vännen"

The American Friend (1977)

Jonathan Zimmerman, en rammakare i Hamburg, lider av en blodsjukdom och vet inte hur lång tid han har kvar att leva. Om läget försämras kan det handla om en månad. Detta faktum utnyttjas av Tom Ripley som tipsar en kontakt som han är skyldig en tjänst, om att använda Jonathan som yrkesmördare...

Tysken Wim Wenders regisserar och duktige Bruno Ganz och Dennis Hopper syns i denna Patricia Highsmith-historia.

"Den amerikanske prickskytten"

American Sniper (2014)

U.S. Navy SEAL-soldaten Chris Kyle blir USA:s mest kända krypskytt genom tiderna och han åker till Irak med ett enda uppdrag - att skydda sina vapenbröder. Hans pricksäkerhet räddar ett otal antal liv och han får till slut smeknamnet "Legenden".

Clint Eastwood-regisserad och verklighetsbaserad historia med Oscarsnominerade Bradley Cooper i huvudrollen.

"Den amerikanske gangstern"

American Gangster (2007)

Bygger på den sanna berättelsen om Harlems största heroindealer, Frank Lucas. American Gangster fokuserar på den hederlige polisen Richie Roberts försök att störta Lucas imperium.

Ridley Scott regisserar denna gangsterfilm med Denzel Washington i huvudrollen.

"Den amerikanske gigolon"

American Gigolo (1980)

Han talar flera språk och fungerar lika bra som chaufför åt rika, medelålders damer, som översättare eller som guide åt högt uppsatta mäns ensamma fruar. Han är en gigolo. När ett mord begås och allt pekar mot honom, visar det sig att ingen av hans väninnor vill ge honom alibi.

Paul Schrader har elegant regisserat denna film med Richard Gere i huvudrollen och skön musik av Giorgio Moroder.

"Den amerikanska filmen"

American Movie (1999)

Mark Borchardts dröm är att göra film. I flera år kämpar han, trots stora personliga problem, för att med hjälp av släktingar, vänner, lokala talanger, ett kreditkort och $3000 dollar från sin farbror Bill kunna göra klart sin kortfilm 'Coven'.

Dokumentär av Chris Smith som är underhållande, rolig och vänskaplig.

"Den amerikanska galenskapen"

American Madness (1932)

Under depressionen i USA får Charles Dickson sin bank rånad. Den huvudmisstänkte blir genast Matt Brown, en kåkfarare som själv fått jobb på banken av Dickson. Brown har ett alibi, vilket han dock inte kan avslöja eftersom detta kan styrkas endast av Dicksons fru, som vid tillfället var otrogen med en viss Cyril Cluett. Det är denne Cluett som egentligen står ansvarig för rånet, och nu är frågan om Brown väljer att avslöja allt han vet för polisen eller om han håller tyst och riskerar att återigen hamna i fängelse.

En relativt tidig Frank Capra-film innan han vann tre Oscars på sex nomineringar. Med Walter Huston i huvudrollen.

"Det amerikanska jaget"

American Me (1992)

Montoya Santana leder den mexikanska maffian La Eme i fängelset. Efter 18 år släpps han fri, blir kär för första gången och får ett annat perspektiv på sitt gangsterliv. Men vanor och vänner från fängelset försvinner inte över en natt.

Edward James Olmos både regisserar och spelar huvudrollen i filmen om mexikanska gäng i USA som gjorde att han fick leva under dödshot.

4 kommentarer:

 1. OTHERS 10 AMERICANS

  AMERICAN ULTRA (NIMA NOURIZADEH, 2015)
  AMERICAN SPLENDOR (SHARI SPRINGER BERMAN and ROBERT PULCINI, 2003)
  AMERICAN GRAFFITI (GEORGE LUCAS, 1973)
  AMERICAN PRESIDENT (ROB REINER, 1995)
  AMERICAN BUFFALO (MICHAEL CORRENTE, 1996)
  AMERICAN PASTORAL (EWAN McGREGOR, 2016)
  AMERICAN JOB (CHRIS SMITH, 1996)
  AMERICAN HUSTLE (DAVID O. RUSSELL, 2013)
  AMERICAN HONEY (ANDREA ARNOLD, 2016)
  AMERICAN HEART (MARTIN BELL, 1992)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, thank you for that, ANGUSFLY ;) I was aware of most of those but none of the ones I had seen made the cut. American Heart is the one I haven't seen that I think I might like and had my eyes on...

   Radera
 2. Svar
  1. Kul att det uppskattades :) Har ju kommit en del "American"-filmer genom åren...

   Radera