torsdag 20 juli 2017

Wonder WomanTitel: Wonder Woman
Genre: Action/Fantasy/Äventyr/Krig
Land: USA/Kina/Hong Kong/Storbritannien/Italien/Kanada/Nya Zeeland
År: 2017
Regi: Patty Jenkins
I rollerna: Gal Gadot, Chris Pine, Danny Huston, David Thewlis, Connie Nielsen, Robin Wright

Handling: Innan hon blev Wonder Woman var hon Diana, prinsessa av Amazonerna, tränad att bli en oövervinnerlig krigare. Hon är uppvuxen på en skyddad paradisö men när en amerikansk pilot kraschar där och berättar om en massiv konflikt som härjar i världen utanför lämnar hon ön. Diana lämnar sitt hem, övertygad om att hon kan stoppa hotet. Tillsammans med människan slåss hon för att stoppa alla krig och upptäcker då inte bara sina fulla krafter utan även sitt sanna öde.

Omdöme: Hennes mor är drottning Hippolyta (Connie Nielsen) och hennes moster är Antiope (Robin Wright), den främsta krigaren bland Amazonerna. Hon är Diana (Gal Gadot) och växer upp med myter om Gudar och på en ö bestående av enbart kvinnor. Till detta paradis kommer en dag en man fallande från himmelen - i ett flygplan som kraschlandar i vattnet när han flyr från tyskarna. Han är kapten Steve Trevor (Chris Pine), en amerikansk spion som jobbar åt britterna under kriget. Tillsammans kommer Diana och Steve att försöka stoppa kriget.Superhjältar växer verkligen på träd. Det finns ett överflöd av dem. Här har vi Wonder Woman som Diana är. Hon har blivit tränad från barndomen, men har mer än så inom sig, krafter hon inte känner till - än. Det har säkert gjorts andra superhjältefilmer med liknande upplägg, men en jag tänker på är Batman Begins (2005). Kanske är det delvis för att en viss Bruce Waynes namn dyker upp under inledningen av denna film. Men det är en tydlig berättelse om hur Wonder Woman blev den hon är och finner sina riktiga krafter och vad hennes syfte är.Filmen är under stora delar relativt befriad från en massa cgi-effekter, men visst bjuds man på en hel del av den varan redan under inledningen på ön och mot slutet när det vankas slutuppgörelse. Där emellan är det dock inte så tokigt när Diana tillsammans med Steve och tre udda filurer ska försöka stoppa fienden (tyskarna) från att sprida en ny mycket giftig gas. En gas som kan komma att döda miljontals människor...En sak som är synd är att tyskarna talar engelska med brytning, något som kanske inte är en så stor grej, men tyskar som talar tyska är alltid att föredra. Det saknas väl en bra huvudskurk eller en bra skurk överhuvudtaget, men när slutuppgörelsen kommer bjuds Wonder Woman åtminstone på en rejäl utmaning. Själva slutuppgörelsen blir nästan för mycket och det blir en hel del cgi-effekter. Filmen är även lång med sina runt 2.20 och det känns som den har en liten svacka när Diana och Steve kommer till London där det blir lite väl mycket försök till humor. Men, det är en helt ok superhjältefilm och Gal Gadot känns helgjuten i titelrollen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.9

4 kommentarer:

 1. Ja, men jag gillade filmen. Visst, den är lite stiff som alla från DCEU verkar vara men det var härligt att återigen se en kvinnlig hjältinna som är så bad ass. Jag tänker tillbaka på Buffy såklart. Gal Gadot bär upp rollen och hela filmen på sina axlar.

  Hey! Scenerna i London är ju en av filmens starkaste delar! Lite senare när de strövar omkring genom sönderbombat landskap i Belgien är däremot lite segt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tyckte filmen gjorde vad den skulle - underhålla. Men jag kände aldrig att det var något extra.

   Valet av Gal Gadot för rollen var klart lyckat.

   Radera
 2. Håller med både dig och Henke i det att Gal Gadot är ett otroligt bra castingval

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det kändes förfriskande på något sätt. Någon som inte var ett välkänt namn/ansikte och som visade sig klara av alla moment.

   Radera