tisdag 8 augusti 2017

Krizácek / Little Crusader



Titel: Krizácek / Little Crusader
Genre: Drama
Land: Tjeckien/Slovakien/Italien
År: 2017
Regi: Václav Kadrnka
I rollerna: Karel Roden, Ales Bílík, Matous John, Jana Semerádová

Handling: Riddaren Borek söker efter sin saknade son. Förtrollad av historierna om barns korståg, har lille Jan rymt hemifrån. Boreks korståg är en resa till sitt eget undermedvetna, där han är tvungen att konfrontera sin största rädsla.

Omdöme: Vinnaren av 2017 års mest prestigefyllda pris på Karlovy Varys internationella filmfestival är denna lilla konstnärliga tjeckiska film. Historien baseras på en dikt och handlar om en liten pojke vars far är en riddare på medeltiden. När den lille sonen en tidig morgon sätter på sig sin lilla utrustning och tar sitt lilla svärd, rymmer han hemifrån. Pappa Borek ger sig snart ut på ett korståg för att finna sin son och ta hem honom. På vägen konfronterar han sina mardrömmar och slår sig ihop med en yngre riddare.



Nej, vad försökte man sig på här egentligen? Redan tidigt visar sig filmen vara filmad i 4:3 och med långa tagningar som får en att gäspa. Inget gott tecken. När det sen visar sig att regissören envisats med att behålla detta alltför långsamma tempo och med tagningar som håller på mellan fem och femton sekunder för länge, då blir det faktiskt ganska irriterande. För det tillför inget och känns bara fel.



Varför har man då gjort detta? Varför har man valt att dra ut på det hela så här? Ja, kanske för att historien kunde ha berättats som en kortfilm på tio minuter. Mer material hade man inte. Hur tre personer kan ha varit med och skrivit manuset är lite av en gåta. Minimalt med dialog och mycket händelsefattigt. Det känns som regissören velat göra en konstnärlig film och visa vad han kan göra med en näst intill obefintlig historia. Det hela blir istället riktigt pretentiöst, tyvärr.



Ska man ta med sig något positivt från filmen så är väl fotot inte så tokigt, men frågan är om man inte skulle gått ett steg längre och filmat det i svartvitt. Då hade det följt i fotspåren av andra pretentiösa filmer i liknande stil och nog varit snyggare. Musiken är genomgående passande och ganska stämningsfull. Och sen har man Karel Roden som gör vad han kan i huvudrollen och passar som riddare. Stundtals ser han faktiskt ut som Viggo Mortensen med skägg, och det är lite kul så klart.

3 - Skådespelare
1 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar